Magas színvonalú jogászminisztérium jött létre

Trócsányi László igazságyügyi miniszter Trócsányi László igazságyügyi miniszter Interjú Trócsányi László igazságügyi miniszterrel
Interjú Trócsányi László igazságügyi miniszterrel
Vágólapra másolva!
Magas színvonalú jogászminisztérium jött létre az Igazságügyi Minisztérium létrehozásával – értékelte a múlt évet Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

Megemlítette: a végrehajtási rendszert illetően egy év alatt sikerült eredményeket elérni, a kamara és a tárca szenvedélyes vitákat folytatott, de tisztességes megoldás született, amelyben a minisztérium az állami szerepvállalás erősítését tartotta szükségesnek.

A jogászképzéssel kapcsolatban előrevetítette, előterjesztést készített a kormány számára a jelenlegi helyzetről, és kifejtette: először fordult elő, hogy a kormány tárgyalt erről a kérdéskörről. A témáról a dékáni kollégium szeptemberben egyeztet.

Nem változik állam- és jogtudományi karok elnevezése

Trócsányi László kérdésekre válaszolva beszélt arról is, azzal, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre kerül az államtudományi képzés, a jogászképzés képzési követelményében nem lesz változás, az állam- és jogtudományi karok elnevezése sem változik.

Hangsúlyozta: a jogászoknak legfeljebb fél évig tanítanak szakigazgatást, ezért szükséges az egyes szakágak kádereit képző hely.

Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter Fotó: Polyak Attila - Origo

Beszélt a magyar–szerb határszakaszon felállítandó kerítésről is, amelyet átmeneti megoldásnak nevezett. Azt mondta, ez egy nehéz ügy, az ember nem örömében lép ilyet, de válsághelyzet van, ezért intézkedéseket kellett hozni.

A bizottsági ülés után a miniszter újságíróknak nyilatkozva a menekülthullámot cunamihoz hasonlította, ami egy aktuális kérdés, összeurópai ügy és felelősség. Arra az újságírói kérdésre, hogy ha megszűnik a menekültáradat, lebontják-e a kerítést, így reagált: "ha nincs rá indok, mi értelme fenntartani?".

Bár a bizottságnak nem kellett döntenie a miniszter beszámolójának elfogadásáról, Rubovszky György, a testület KDNP-s elnökének javaslatára szavaztak róla: 8 igen és 2 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett a beszámolót elfogadták.