Diákmunka és az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás (2. rész)

Pokol Flóra diák diákmunkás dolgozik ékszer főiskolás gyűrű hallgató HASZNÁLATI TÁRGY HÉTKÖZNAPI körömlakk MŰSZAKI ESZKÖZ ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY TÁRGY telefon telefonál toll Nyíregyháza, 2013. július 22.
Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logi
Nyíregyháza, 2013. július 22. Pokol Flóra főiskolai hallgató, diákmunkás logisztikai feladatokat intéz telefonon a Hübner-H Kft. gyárában Nyíregyházán 2013. július 22-én. A Világgazdaság gazdasági napilap szerint a válság előtti szintre emelkedett a diákmunka piaca, a felsőoktatással járó nagyobb költségek miatt egyre élénkebben keresik a tanulók a munkavállalási lehetőséget. A német Hübner cégcsoport rendszerellátóként közlekedéstechnikai és gyógyászati ágazatok számára gyárt gumi és műanyag alapanyagú termékeket. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Bár a diákmunkára alapvetően az általános munkajogi szabályok irányadók, a szabályozásban megjelenő speciális elemek mindenképpen szükségessé teszik a jogszabályi környezet ismeretét a leendő munkáltatók számára. A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője, dr. Korim Balázs kétrészes írásának második részét olvashatja, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Az iskolaszövetkezet és a nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja között harmadik személy, a szolgáltatás fogadója részére nyújtott szolgáltatás teljesítése érdekében munkaviszony határozott időre létesíthető.

E rendkívül elterjedt foglalkoztatási formában tehát a diák tagsági és munkaviszonyt létesít az iskolaszövetkezettel a részére biztosítandó munkalehetőség érdekében. E jogviszony keretében a szolgáltatás fogadója, az a vállalkozás, amelynél a diák a munkát végzi, a munkavállalónak utasítást adhat – ismertette a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Jogok és kötelezettségek

Ilyen foglalkoztatásra irányuló jogviszony esetében a szolgáltatás fogadója gyakorolja, illetve teljesíti azokat a munkáltatót megillető jogokat és terhelő kötelezettségeket, amelyeka munkavédelemmel, a nők, a fiatal munkavállalók, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával, a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatosak.

A szolgáltatás fogadójánál történő munkavégzés tartama alatt az iskolaszövetkezet munkavállalója számára biztosítani kell a szolgáltatás fogadójával munkaviszonyban álló munkavállalókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket.

Dr. Korim Balázs kiemelte: e kötelezettség teljesítéséért a munkáltató és a szolgáltatás fogadója egyetemlegesen felel, akárcsak a szolgáltatás fogadója részére történő munkavégzés során a munkavállalónak okozott kárért vagy a személyiségi jogai megsértéséért.

Iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás esetében a munkaviszony a tagsági jogviszony megszűnésének időpontjában megszűnik.

A munkabér és az adófizetési kötelezettség

A munkavégzésre irányuló szerződés alapján a munkáltató köteles a munkavállalót foglalkoztatni és az elvégzett munkáért munkabért fizetni. A munkabérben a felek főszabály szerint szabadon állapodnak meg, annak legkisebb mértéke tekintetében azonban a minimálbérre és a garantált bérminimumra vonatkozó szabályok megfelelően irányadók.

E legkisebb összeg a napi nyolc órás teljes munkaidőre vonatkozik, részmunkaidős foglalkoztatás esetében ennek időarányos részét kell megfizetni.

Amennyiben a diák foglalkoztatása munkaviszonyban történik, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint kell a jövedelmet megállapítani. Megbízási szerződés alapján kapott jövedelemre az önálló tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy példának okáért a felmerült költségek elszámolhatóak.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A munkaviszonyból, illetve a megbízási jogviszonyból származó jövedelem után a járulékokat, szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást az általános szabályok szerint kell megfizetni.

Kivételt jelent ez alól az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató diák tagja, abban az esetben, ha a szövetkezet szolgáltató tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik – hívta fel a figyelmet a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Ez a foglalkoztatási forma előnyös mind a diák, mind pedig az szolgáltatást igénybe vevő vállalkozás számára, hiszen a nappali rendszerű képzésben részt vevő tanuló, illetve hallgató nem minősül biztosítottnak, így utána járulékfizetési kötelezettség sem keletkezik, valamint a munkavállalónak is csak a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetnie iskolaszövetkezeti jövedelme után – hangsúlyozta végezetül dr. Korim Balázs.