Pszichológusi alkalmassági vizsgálat kell a közepesen veszélyes állat tartásához is

Eryx jaculus, homokiboa, boa, kétfejű kígyó
Vágólapra másolva!
A Földművelésügyi Minisztérium elkészítette a veszélyes állatok tartására vonatkozó, nyáron módosult jogszabály végrehajtási rendeletének tervezetét, amelyből kiderül, hogy melyik állat tartozik a különösen veszélyes fajok közé, és ezek tartása milyen személyi és tárgyi feltételeket követel meg. Ezek közé tartozik, hogy közepesen veszélyes állatfaj tartásához is szükséges a három hónapnál nem régebbi pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Az új végrehajtási rendelet tervezete felsorolja a veszélyes állatok körét, amely jelentősen bővül, továbbá a rendelet alapján szigorúbbá, ugyanakkor életszerűbbé válnak a tartásukra vonatkozó előírások.
Vágólapra másolva!

A földművelésügyi tárca közigazgatási egyeztetésre bocsátotta a miniszteri rendelet tervezetét, amelyet október 17-ig lehet véleményezni. Az új végrehajtási rendelet tervezete felsorolja a veszélyes állatok körét, amely jelentősen bővül, továbbá a rendelet alapján szigorúbbá, ugyanakkor életszerűbbé válnak a tartásukra vonatkozó előírások.

A rendelet állapítja meg egyebek közt a veszélyes állatok tartásának, szaporításának, elidegenítésének, az országba történő behozatalának, valamint egyedi azonosításának szabályait. A veszélyes állatokhoz kapcsolódó engedélyezési feladatokat a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség látja el.

Mikor adható meg az engedély?

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint a természetvédelmi oltalom alatt nem álló, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá nem tartozó veszélyes állat tartására, szaporítására az állatvédelmi hatóság adhat engedélyt.

Az engedély kizárólag abban az esetben adható meg, ha a tartás, illetve szaporítás a környezet nyugalmát és biztonságát nem sérti vagy veszélyezteti, és az egyed tartási feltételei - ideértve a tartáshoz, illetve szaporításhoz szükséges szakismeretet is - biztosítottak. Az engedélyben - ha az állat azonosíthatósága megoldható - rendelkezni kell a veszélyes állat azonosíthatóságának módjáról.

A természetvédelmi oltalom alatt álló, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó veszélyes állat tartását, szaporítását a természetvédelmi hatóság engedélyezi. A tartási helyéül szolgáló ingatlanon, ingatlanrészen az állat fajának feltüntetésével a veszélyre felhívó jól látható tartós jelzést kell elhelyezni.

Az állattartó veszélyes állatát közterületen csak átmenetileg, közvetlen és állandó felügyelettel, ember és állat életét, testi épségét nem veszélyeztetve tarthatja. A veszélyes állat tartójának gondoskodnia kell arról, hogy az állat közterületre vagy más magánterületére ne juthasson be. Ennek hiányában tartási engedély nem adható.

Bővülni fog a veszélyes állatok köre

Az új végrehajtási rendelet tervezete felsorolja a veszélyes állatok körét, amely jelentősen bővül, továbbá a rendelet alapján szigorúbbá, ugyanakkor életszerűbbé válnak a tartásukra vonatkozó előírások.
A rendelet állapítja meg egyebek közt a veszélyes állatok tartásának, szaporításának, elidegenítésének, az országba történő behozatalának, valamint egyedi azonosításának szabályait.

Pszichológiai alkalmassági vizsgálat

Különösen veszélyes állatfaj egyedét a rendelettervezet szerint kizárólag állatkertben, cirkuszi menazsériában, illetve kísérleti állatot tenyésztő, beszállító és felhasználó intézményben lehet tartani.
Közepesen veszélyes állatfaj tartásához is szükséges a három hónapnál nem régebbi pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ezen túl feltétel, hogy a természetes személy rendelkezzen valamennyi szükséges hozzájáruló nyilatkozattal, megfelelő képesítéssel vagy szakmai tapasztalattal.

Méreggel rendelkező közepesen veszélyes állat tartására engedély akkor adható, ha a kérelmező igazolni tudja, hogy az állat marása, szúrása esetére biztosított a méreg ellen használható szer, illetve, ha a méreg ellen nem készült semlegesítő szer, akkor a folyamatos szakszerű egészségügyi ellátást kell biztosítani.

A tulajdonosok kétharmadától

A hozzájáruló nyilatkozatot méreggel nem rendelkező veszélyes állat esetén a közvetlenül szomszédos lakóingatlanok, vagy méreggel rendelkező veszélyes állat esetén a lakóépület valamennyi lakóingatlana kétharmadának tulajdonosaitól vagy az ott életvitelszerűen tartózkodóktól kell beszerezni.

A veszélyes állatot - amennyiben fizikai tulajdonságai azt lehetővé teszik - egyedi azonosítóval kell ellátni, az adatokat országos elektronikus adatbázisban tartják majd nyilván. A veszélyes állatot - amennyiben fizikai tulajdonságai azt lehetővé teszik - egyedi azonosítóval kell ellátni, az adatokat országos elektronikus adatbázisban tartják majd nyilván.

Tizenöt napon belül jelenteni kell

Nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó veszélyes állat eltűnését, elhullását a veszélyes állat tartója tizenöt napon belül a természetvédelmi hatóságnak köteles bejelenteni.

Forrás: Guy Haimovitch - Wikimedia Commons

Ha pedig a veszélyes állat tartója az engedélyben foglalt feltételeket nem, vagy nem megfelelően teljesíti, illetve veszélyes állatot engedély nélkül tart, vagy behoz az országba, az állatvédelmi hatóság a tulajdonos költségére, a feltételek biztosításáig - a veszélyes állat állatkertbe vagy más megfelelő helyre való szállítását rendelheti el, vagy egyéb megfelelő intézkedést hozhat.

Ha az állat végleges elhelyezése csak rendszeres költségráfordítással biztosítható, a korábbi tulajdonos a jogsértés súlyától, ismétlődésétől függően legfeljebb tizenkét hónapra jutó költség fizetésére kötelezhető.

Az elhelyezés eredménytelensége esetén – hat hónap elteltével - az állat életét megengedett módon ki lehet oltani. A veszélyes állat tartójának felelősségére a Polgári törvénykönyvnek a fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytatókra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.