D.A.S. JogSzerviz: érdemes átgondolni a pénzügyi lízing előnyeit és hátrányait

Budapesten a legolcsóbbak a lakások egész Európában, olcsók az ingatlanok, de nem a magyaroknak
France, couple looking at the ads displayed in front of a real estate agency in Nantes city.
Vágólapra másolva!
Ingatlanvásárlás előtt szóba jöhet, hogy esetleg a pénzügyi lízing lesz a választott finanszírozási forma, ám érdemes a vétel előtt átgondolni a választott finanszírozási forma adózási előnyeit és hátrányait – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Vágány Tamás szerint azért ajánlott megfontolni a választást, mert a legtöbb hitelközvetítő oldala csak az előnyöket emeli ki.
Vágólapra másolva!

Aki ingatlanvásárláson töri a fejét és ehhez nincs meg a kellő saját forrása, előbb-utóbb találkozhat a lehetséges finanszírozási formák között a pénzügyi lízing valamilyen formájával – fejtette ki elöljáróban a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Abban az esetben, ha belterületi családi házas telket kívánunk megvásárolni, érdemes a vétel előtt átgondolni a választott finanszírozási forma adózási előnyeit és hátrányait. Merthogy utóbbival is számolni kell, noha a legtöbb hitelközvetítő oldala csak az előnyöket emeli ki.

A konstrukció lényege

A lízing, mint konstrukció jellegéből, fogalmából adódik, hogy a tulajdonjog a futamidő alatt a lízingbe adó, azaz a bank tulajdonában marad. A pénzügyi lízing az a tevékenység, amelynek során a lízingbeadó bank egy ingatlan tulajdonjogát megszerzi, majd azt a részünkre, mint lízingbevevő részére használatra átadja.

Ebben a konstrukcióban tehát jogosultságot szerzünk arra, hogy a szerződésben kikötött időtartam lejártával a lízingdíjak, valamint a szerződésben esetlegesen kikötött maradványérték megfizetésével a tulajdonjogot megszerezzük.

A közteher és az adó kérdése

A pénzügyi lízingszerződés velejárója, hogy bár a bank a tulajdonos, de az ingatlannal járó, tulajdonost terhelő közterheket (például adókat) áthárítja a még nem tulajdonos ügyfélre, a lízingbevevőre.

Forrás: Photononstop/Alain Le Bot

Ezzel akkor van komoly probléma, ha az adott adófajta a tulajdonos személytípusától (cég, magánszemély) függően eltérő mértékben kerül meghatározásra. A cégre ugyanis jellemzően magasabb adómértéket állapítanak meg, mint a magántulajdonosra – figyelmeztetett dr. Vágány Tamás.

Jellemző példa

Egy jellemző példa erre: a helyi adókról szóló törvény értelmében a telekadó alanya fő szabály szerint az építmény tulajdonosa. Ha a bank a tulajdonos, akkor a rá megállapított adót fogja áthárítani, ami sokszorosa lehet annak, mintha rögtön a nevünkre került volna az ingatlan.

A telekadót a törvény alapján az önkormányzat állapítja meg saját rendeletében. A pénzügyi lízingben gondolkodók tehát jól teszik, ha szerződéskötés előtt tájékozódnak egyrészt az adóáthárító rendelkezésekről szerződésükben, másrészt a telekadó és mási helyi adók kivetésének részletszabályairól. Ennek hiányában könnyen előfordulhat, hogy a lízingkonstrukciótól várt előnyöket az adóhátrányok esetleg felülmúlják.

Ennek ellenére a nyíltvégű pénzügyi lízing megfelelő formája lehet a finanszírozásnak, csak megkötése előtt – akár segítség igénybe vételével – célszerű felmérni a futamidő alatt fellépő közterhek, üzemeltetési többletköltségek (például közüzemi díjak) összetett hatását – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.