Schönherr Hetényi: megújult a környezethasználati engedélyezés

dr. Varga Dániel, ügyvéd, Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda
dr. Varga Dániel, ügyvéd, Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda
Vágólapra másolva!
Fontos változások történtek az ipari szektorban, európai uniós szinten megújult az egységes környezethasználati engedélyezés – értesült az Origó a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértőjétől. Dr. Varga Dániel kiemelte: az egységes környezethasználati engedély (IPPC engedély) Magyarországon és az EU-ban lényeges alapfeltétele a legkülönbözőbb ipari és energetikai beruházásoknak, amelyek környezeti terheléssel járnak.
Vágólapra másolva!

Magyarországon hozzávetőleg 500 ipari és egyéb létesítményt (például: hulladékkelező telepeket, energiatermelő létesítményeket, könnyű- és nehézipari üzemeket, állattartó telepeket) érint az IPPC szabályozás gyakorlatilag minden jelentős ipari szektorban – fejtette ki elöljáróban a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.

Ezért nagyban befolyásolhatja a magyar gazdaság működését az, hogy ugyan némi késéssel, de 2014-re Magyarország is összhangba hozta az IPPC-vel kapcsolatos jogszabályait a hatályos uniós joggal, különösen az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU irányelvvel.

Már rövidtávon is hatással lehet

Dr. Varga Dániel szerint az ipari kibocsátások rendkívül szerteágazó szabályozásából érdemes néhány olyan változást kiemelni, ami már rövidtávon is hatással lehet az ipari szektorra.

Az IPPC engedélyezés alapja az, hogy az elérhető legjobb technikák (best available techniques, "BAT") alkalmazása mellett az ipari tevékenységet végzők hatékony anyag- és energiafelhasználással a lehető legkisebb mértékű káros kibocsátást érjék el. Ezen túlmenően a szabályozás másik sarokköve az ipari tevékenység befejezését követő környezetszennyezés- és károsítás megelőzése, illetve a környezet helyreállításának biztosítása.

Az uniós szinten megújult szabályozás fontos eleme, hogy az elérhető legjobb technikákat és a megengedett kibocsátási szinteket összefoglaló ún. BAT-következtetések alapján határozza meg a környezetvédelmi felügyelőség az adott tevékenység végzésének pontos feltételeit az IPPC engedélyekben.

A legjobb technikák

Az Európai Bizottság iparágakra lebontva referenciadokumentumokban foglalja össze az elérhető legjobb technikák leírását. Az ilyen referenciadokumentumok hosszas szakmai egyeztetéseket követően határozzák meg az elérhető legjobb technikákat és a kibocsátási szinteket, összhangba hozva a környezetvédelmi, hatékonysági és gazdaságossági szempontokat.

A referenciadokumentumok megállapításait a már említett BAT-következtetések formájában összegzi és teszi közzé a Bizottság az EU mindegyik hivatalos nyelvén, így magyarul is. A BAT-következtetések a Bizottság honlapján érhetőek el – tájékoztatott a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.

A korábbi szabályozás szerint az elérhető legjobb technikákat a felügyelőség az engedély kérelmezőjével folytatott konzultáció alapján határozta meg. A BAT-következtetések bevezetésével viszont a felügyelőség csak akkor támaszkodhat az engedélykérővel folytatott konzultációra, ha a tervezett tevékenység nem tartozik semelyik BAT-következtetés hatálya alá.

dr. Varga Dániel, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

Ezáltal a konzultációra való lehetőségek komolyan szűkültek, így bizonyos szempontból rugalmatlanabbá vált az engedélyezési eljárás. Másrészről viszont a tevékenység megkezdése előtt átláthatóbb módon tájékozódhatnak a beruházók az elérhető legjobb technikák és kibocsátási szintek felől.

Változás a már meglévő engedélyek felülvizsgálatában is

A BAT-referenciadokumentumok koncepciója változásokat hozott a már meglévő IPPC engedélyek felülvizsgálata terén is. A korábbi általános öt éves felülvizsgálati követelményhez képest újdonság, hogy egy BAT-következtetés megjelenését követően négy éven belül felül kell vizsgálni az adott BAT-következtetés hatálya alá eső IPPC engedélyt. A felülvizsgálat során a legfrissebb BAT-következtetéseket és az utolsó felülvizsgálat óta született monitoring adatokat veszi figyelembe a környezetvédelmi felügyelőség.

Ezért a felülvizsgálat könnyen azzal járhat, hogy fejlettebb és költségigényes technológia alkalmazását, vagy alacsonyabb kibocsátási szintek betartását írja elő a felügyelőség az IPPC engedélyes tevékenység folytatása feltételeként. Dr. Varga Dániel szerint érdemes ezért figyelemmel kísérni a BAT-következtetések megjelenését, mert az jelentős hatással lehet az IPPC engedély alá eső tevékenységre és annak költségeire.

Az új elem: alapállapot-jelentés

Új elemként jelent meg a hazai IPPC szabályozásban az alapállapot-jelentés fogalma. Az alapállapot-jelentés a földtani közeg és a felszín alatti vizek védelmét segíti elő úgy, hogy új IPPC engedély iránti kérelem esetén és a meglévő engedély felülvizsgálatakor alapállapot-jelentést kell benyújtani a környezetvédelmi felügyelőségnek. Az alapállapot-jelentésben részletesen be kell mutatni a jelentést megelőzően folytatott területhasználatot, a földtani közeg és a felszín alatti vizek szennyezettségét, valamint a kármentesítésre vonatkozó mennyiségi kockázatfelmérés eredményét.

Az alapállapot-jelentés nyomán két esetben számolhatnak az IPPC engedélyesek komoly kiadásokkal: ha már a jelentés elkészítése előtt szennyeződés volt a területen (amiről az alapállapot-jelentés benyújtásával az engedélyesek gyakorlatilag maguk tájékoztatják a felügyelőséget), vagy ha az IPPC engedéllyel érintett tevékenység befejezésekor derül fény arra, hogy szennyeződött a terület az alapállapot-jelentésben leírt állapotokhoz képest.

Ha a fent említett szennyeződések kárelhárítási, illetve kármentesítési eljárás lefolytatását teszik indokolttá, akkor ezek költségei az IPPC engedély kiadását, illetve felülvizsgálatát kérő beruházót terhelik. Ezen túlmenően az alapállapot-jelentés elkészítése előtt vagy az IPPC engedély alapján végzett tevékenység során keletkezett szennyeződés a tevékenységet folytató általános környezetvédelmi felelősségét is megalapozhatja.

A BAT-következtetések jelentősége

Érdemes tehát figyelemmel követni a BAT-referenciadokumentumok és BAT-következtetések megjelenését és frissítését, mivel azok alapján felül kell vizsgálni a már meglévő IPPC engedélyeket, ami a fent írtak szerint fejlettebb és költségesebb technikák bevezetését eredményezheti, továbbá alapállapot-jelentéseket kell készíteni, ami akár azonnali kárelhárítási, kármentesítési és felelősségi kérdéseket vethet fel – hangsúlyozta végezetül a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.