Vágólapra másolva!
Gyermekvédelmi szakellátásba (gyermekotthonba), nevelőszülőkhöz került gyermekeknek, valamint szüleiknek szóló hasznos tudnivalókat tartalmazó füzet-csomagot készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). A kiadványban a gyermekjogi képviseleti segítségnyújtás mellett részletes információk szerepelnek többek között a gyámhivatali eljárásról, a nevelésbe vétel folyamatáról, a kapcsolattartási lehetőségekről, a zsebpénz jogosultsági feltételeiről.
Vágólapra másolva!

A kiadvány az OBDK 2013. évi gyermekjogi rajzpályázatának néhány alkotását is tartalmazza. Az anyag mellékletei a nevelésbe vétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, fogalmakat, jogokat és kötelezettségeket foglalják össze mind a szülők, mind a gyermekek részére.

Az ideiglenes hatállyal elhelyezett vagy nevelésbe vett gyermekek szülei számára a legfontosabb tudnivalók között szerepel, hogy ha a gyermekük ideiglenes hatállyal elhelyezett, akkor a gyámhivatalnak harminc napon belül döntenie kell a gyermek hazaengedéséről, vagy nevelőszülőhöz, esetleg lakásotthonba, gyermekotthonba történő helyezéséről.

Iskola, vallás: a gyámnak ki kell kérni a szülő véleményét

Ha a harminc nap alatt megszűntek azok a veszélyeztető tényezők, amelyek a gyermek elhelyezését indokolták, a gyámhivatal a gyermeket visszahelyezi a családjába.

Ha harmincöt napot követően, a gyermek úgymond nevelésbe kerül, akkor a törvényes képviselő immár az a gyám. A gyám dönt minden lényeges kérdésről a gyermekkel kapcsolatban, de vannak kérdések, így például az iskoláztatás, a vallás, amelyekkel kapcsolatban a szülő véleményét is ki kell kérni.

Jogok és kötelezettségek

A szülők jogai között szerepel, hogy tájékoztatást kapjon a gyerek elhelyezéséről, neveléséről, fejlődéséről, és segítséget kapjon a rendszeres kapcsolattartáshoz. Indokolt esetben, a gyermeke gondozási helyének megváltoztatását kezdeményezheti, a gyerek sorsáról minden lényeges kérdésben (név, lakcím, iskola, életpályájának kijelölése) kikérjék a véleményét és joga van ahhoz, hogy a települési önkormányzat segítségét kérje a gyermeke családba történő visszahelyezése érdekében.

Forrás: Sarkadi Zsolt - Origo

A szülő viszont köteles a gyermekét ellátó személyekkel, intézményekkel együttműködni, gyermekével kapcsolatot tartani, mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyermek minél előbb visszakerülhessen a családba, köteles tiszteletbe tartani a nevelőszülő otthonát, a gyermekotthon házirendjét, és a gyerek ellátásáért gondozási díjat fizetni.

További jogi előírások

A szülőnek az eljárás minden szakaszában lehetősége van véleménye kinyilvánítására, amelyet a szakemberek a gyermek érdekeinek szem előtt tartása mellett mérlegelnek, és minden határozat tartalmazza a jogorvoslat módját, ha nem ért egyet vele, lehetősége van megfellebbezni.

A szülőnek fontosabb kérdéseit, kéréseit célszerű írásban benyújtania az illetékes járási gyámhivatalhoz, mert pontos, megalapozott választ így kaphat. Ha korábban nem állt kapcsolatban a gyermekjóléti szolgálattal, most feltétlenül keresse fel őket, és kérjen tanácsot minden, a gyermek sorsát érintő döntése előtt.

Ha gyermek tizenkét év alatti, akkor a nevelésbe vétel után nevelőszülőhöz fog kerülni. Ha ennél idősebb, akkor is megkísérelnek számára nevelőszülőt találni, de ha nincs megfelelő, akkor lakás- vagy gyermekotthonban helyezik el.

A gyámhatóság a nevelésbe vétel első két évében hivatalból félévente felülvizsgálja, hogy visszahelyezhető-e a gyermek vérszerinti családjába, illetve milyen intézkedések szükségesek sorsának rendezése érdekében.