Vágólapra másolva!
A nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA szabályozás végrehajtásáról Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányközi megállapodást írt alá, melyet a 2014 évi XIX. törvény hirdetett ki – hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője. A FATCA célja annak biztosítása, hogy az amerikai adóalanyok az USA-n kívüli pénzügyi eszközeik tekintetében is megfizessék a megfelelő adót, másrészt az információgyűjtés és információcsere az Egyesült Államokbeli pénzügyi intézmények által kezelt, magyar illetőségű személyek által birtokolt számlákról – hangsúlyozta dr. Szegi Beáta.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok rendelkezéseket fogadott el Külföldi Számlák Adómegfeleléséről szóló törvény néven (Foreign Account Tax Compliance Act, azaz FATCA), amely jelentéstételi rendszert vezet be a pénzügyi intézmények számára meghatározott számlák vonatkozásában.

A nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA szabályozás végrehajtásáról Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok kormányközi megállapodást írt alá, melyet a 2014 évi XIX. törvény hirdetett ki.

A FATCA célja

A FATCA célja annak biztosítása, hogy az amerikai adóalanyok az USA-n kívüli pénzügyi eszközeik tekintetében is megfizessék a megfelelő adót, másrészt az információgyűjtés és információcsere az Egyesült Államokbeli pénzügyi intézmények által kezelt, magyar illetőségű személyek által birtokolt számlákról.

Az információgyűjtési- és csere-kötelezettség 2014-re és az azt követő évekre vonatkozik, mind Magyarország, mind az Egyesült Államok esetében, első ízben a 2014. június 30.-i számlaállapot szerint – ismertette a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Érintettek

Nemcsak bankok, biztosítók, és befektetési alapok, hanem bizonyos feltételek esetén a magánszemélyeket is adatszolgáltatási kötelezettség terheli – figyelmeztetett a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Az információ és adatszolgáltatási kötelezettség a forrásadó köteles jövedelmekre vonatkozik. Ide tartozik a bármely amerikai forrásból származó kamat, osztalék, bérleti díj, kereset, díjazás, prémium, járadék, pénzjuttatás, illetmény, valamint egyéb fix, meghatározható, évente vagy időszakosan felmerülő jövedelem, nyereség, haszon, továbbá bármely olyan vagyon értékesítéséből vagy egyéb diszpozíciójából származó bevétel, amelyből amerikai forrású kamat vagy osztalék származhat.

Kötelezettségek

Az információgyűjtési- és cserekötelezettség a kormányközi megállapodásban foglalt adatokra vonatkozik. A FATCA szabályozás értelmében minden érintettnek, amelynek amerikai befektetésből származó jövedelme van vagy ilyet kezel, új, széleskörű, átvilágítási és nyilvántartási rendszert kell bevezetnie annak érdekében, hogy azonosítani tudja a külföldi pénzügyi intézménynél vezetett amerikai számlákat, és hogy azokról az amerikai adóhatóság (IRS=Internal Revenue Services) által kért információkat jelenteni tudja.

A külföldi pénzügyi intézmény köteles a pénzügyi számlák vonatkozásában elvégezni a Számlatulajdonos illetőségének megállapítására irányuló vizsgálatot (a továbbiakban: illetőségvizsgálat), mely során az ügyfél köteles az arra vonatkozó adatait, illetve nyilatkozatát a külföldi pénzügyi intézménynek (bankok, biztosítók, befektetési alapok) rendelkezésére bocsátani, hogy adóügyi szempontból amerikai illetőségűnek minősül-e.

Szankció

Az Egyesült Államok 30 százalékos forrásadót vet majd ki a rendelkezésben meghatározott, amerikai forrásból származó jövedelmekre (például: osztalék, kamat, jogdíj, bérleti díj), amennyiben azt külföldi pénzügyi intézménynek fizetik.

Dr. Szegi Beáta, a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Dr. Szegi Beáta, Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda

A forrásadó levonási és fizetési kötelezettség nem vonatkozik azon együttműködő intézményekre, amelyek megállapodást kötnek az IRS-szel, arra vonatkozóan, hogy felülvizsgálják, átvilágítják ügyfeleiket, folyamataikat és jelentést tesznek az IRS felé amerikai ügyfeleikről, így az intézménynek a helyi jogszabályokba átültetett FATCA szabályoknak kell megfelelni.

Mentesülés

Nem kezelendők Egyesült Államoknak Jelentendő Számlaként az alacsony értékű pénzügyi számlák: melyek az 50.000 dollárt nem érik el, a nyugdíjcélú és nyugdíj számlák, melyekre az éves befizetések összege korlátozott, legfeljebb 50.000 dollár vagy ennél alacsonyabb összeg, illetve nem lépi át az 50.000 dollár vagy az egész életre szóló számlára történő teljes befizetés, egymillió dollár, vagy ennél alacsonyabb összegben limitált – mutatott rá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

A nem nyugdíj célú megtakarítási számlák, melyhez adókedvezmény kapcsolódik vagy államilag támogatott és az éves befizetések összege vagy korlátozott, legfeljebb 50.000 dollár, vagy ennél alacsonyabb összeg, illetve nem lépi át az 50.000 dollárt, a határozott idejű életbiztosítási szerződések meghatározott feltételek esetén, a hagyatéki és a letéti (például: bírósági letéti) számlák.

Felmerülő aggályok rendezése

Több jogszabály módosítását, kiegészítését vonta maga után a FATCA-törvény – hangsúlyozta végezetül dr. Szegi Beáta.

A jogalkotók rendezni kívánták az üzleti titok sérelmével kapcsolatos aggályokat, hiszen nem jelenti az üzleti titok sérelmét, ha a pénzügyi intézmény, vagy a befektetési szolgáltatási tevékenységet végző, a FATCA-törvényből fakadó kötelezettségek teljesítése érdekében az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló 2013. évi XXXVII. törvény (Aktv.) 43/B-43/C. §-a szerinti adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíti az adóhatóság felé.