Vágólapra másolva!
Képzettség nélküli fogyasztóvédelmi referens legkésőbb 2014. július 31-éig foglalkoztatható – hívta fel az Origó és az érintett vállalkozások figyelmét a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője, Dr. Király Éva Mária hangsúlyozta:fogyasztóvédelmi referens tehát csak az lehet augusztustól, aki a  fogyasztóvédelemi hatáságnál bejelentett képző intézménynél a törvényben foglaltak szerinti képzést elvégzi és sikeresen vizsgát tesz.
Vágólapra másolva!

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) 17/D.§-a ez év elején egy eddigi új intézményt vezetett be, mégpedig a „fogyasztóvédelmi referens” fogalmát. A fogyasztóvédelmi referens feladata a vállalkozás fogyasztókat érintő tevékenységének figyelemmel kísérése, a vállalkozás alkalmazottai részére fogyasztóvédelmi tárgyú oktatás, képzés szervezése.

A fogyasztóvédelmi referens kapcsolatot tart a fogyasztóvédelmi hatósággal, békéltető testületekkel, valamint egyéb, fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátó állami szervekkel – fejtette ki elöljáróban a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője.

Akik kötelesek alkalmazni

Az Fgytv szerint az Fgytv. hatálya alá tartozó és a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Szt.) hatálya alá tartozó, azonban a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény hatálya alá nem tartozó vállalkozás köteles fogyasztóvédelmi referenst foglalkoztatni.

Dr. Király Éva Mária szerint mindez egyszerűbben azt jelenti, hogy azon vállalkozások, akiknek a tevékenysége fogyasztókat érint és az összes foglalkoztatott létszáma 250 fő vagy annál több (függetlenül árbevételtől, mérleg főösszegtől) kötelezőek a foglalkoztatásra.

Hasonlóképpen azon cégek számára is kötelező a fogyasztóvédelmi referens alkalmazása, amelyek éves nettó árbevétele több mint 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege több mint 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg (függetlenül az összes foglalkoztatott létszámától).

Az előbbiek szerint meghatározott vállalkozás legalább egy fogyasztóvédelmi referenst köteles foglalkoztatni minden olyan megyében és a fővárosban, ahol a székhelyén, telephelyén vagy fióktelepén kiskereskedelmi tevékenységet folytat, továbbá a közszolgáltatási tevékenységet folytató, valamint törvény alapján ügyfélszolgálat működtetésére kötelezett vállalkozás esetén ügyfélszolgálattal rendelkezik.

dr. Király Éva Mária, a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

A fogyasztóvédelmi referenst azon legnagyobb népességszámú településen kell foglalkoztatni, ahol a vállalkozás a fentiek szerinti székhellyel, telephellyel, fiókteleppel vagy ügyfélszolgálattal rendelkezik. A fogyasztóvédelmi referensi tevékenység megbízási szerződés keretében vagy akár vagy akár munkaviszonyban is ellátható.

Ki lehet fogyasztóvédelmi referens?

A Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője hangsúlyozta: fogyasztóvédelmi referens az a magyar állampolgár, vagy az Európai Unió tagállama és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgára lehet, aki államilag elismert fogyasztóvédelmi szakképesítést vagy szakképzettséget szerzett, vagy részére iskolarendszeren kívüli hatósági jellegű képzést követően képesítési bizonyítvány kiadására került sor.

E képzettség nélkül tehát fogyasztóvédelmi referens legkésőbb 2014. július 31-éig foglalkoztatható. (A fogyasztóvédelmi referens-képzéssel és vizsgáztatással kapcsolatos tevékenység szakmai felügyeletét a fogyasztóvédelmi hatóság látja el.)

Mindez azt jelenti tehát, hogy fogyasztóvédelmi referens csak az lehet, aki a fogyasztóvédelemi hatáságnál bejelentett képző intézménynél az előírtak szerint a képzést elvégzi és sikeresen vizsgát tesz.

Eredményes vizsgát követően a fogyasztóvédelmi hatóság képesítési bizonyítványt ad ki, a kiadott képesítési bizonyítványokat nyilvántartja, és egyúttal ellenőrzi a fogyasztóvédelmi referenssel kapcsolatos kötelezettségek betartását. A jogsértés bírság kiszabásával is járhat – húzta alá végezetül dr. Király Éva Mária.