D.A.S. JogSzerviz: van lehetőség az elmaradt közös költség behajtására

Budapesten a legolcsóbbak a lakások egész Európában, olcsók az ingatlanok, de nem a magyaroknak
Budapest, 2012. január 28. Eladó ingatlan az V. kerületben. Már küldik az értesítést a bedőlt lakáshiteleseknek arról, hogy kinek az ingatlanát veszi meg a banktól az állam, márciusban pedig már lakásokat vásárolhat a Nemzeti Eszközkezelő. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Bár a tapasztalatok egy része szerint egy társasház életét megkeseríthetik a közös költséget nem fizetők, ám a hazai jog, így többek közt a társasházi törvény, elvileg hatékony eszközt biztosít a közös költség tartozások behajtására – mondta el az Origónak a D.A.S. Jogszerviz szakértője. Dr. Burján Zsuzsanna kiemelte: a közös költség összegét és annak tételeit a társasházi közgyűlés határozza meg, és a közös képviselő jogosítványait a behajtásra a társasházi alapító okirat, valamint a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza.
Vágólapra másolva!

A rendes éves társasházi közgyűlések időszaka tipikusan a nyár elejére esik, és ezek a közgyűlések hivatottak a társasházra vonatkozó döntéseket meghozni, valamint arról rendelkezni, hogy a közös költség hátralékot felhalmozott tulajdonosokkal szemben a társasház milyen módon lép fel.

Alapvető szabály, hogy a mindenkori tulajdonos a társasház közgyűlése által meghatározott közös költséget köteles fizetni. Azonban azt már kevesebben tudhatják, hogy a közös költség megfizetésének elmaradása milyen súlyos következményeket vonhat maga után.

A lakástulajdonosok felelőssége

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: a társasház mindenkori működéséhez szükséges költségeket, fedezetet a lakástulajdonosoknak kell biztosítaniuk, hiszen az ingatlan, a társasház fenntartása is az ő érdekükben történik.

A közös költség összegét és annak tételeit a társasházi közgyűlés határozza meg, és a közös képviselő jogosítványait a behajtásra a társasházi alapító okirat, valamint a szervezeti és működési szabályzat tartalmazza.

Abban az esetben, ha az érintett tulajdonos legalább három hónapnak megfelelő mértékű közös költség összegének megfelelő tartozást halmoz fel, úgy a társasház közössége közgyűlési határozattal dönthet az érintett tulajdonos ingatlanának jelzálogjoggal történő megterhelésének kezdeményezéséről, a tartozás és járulékai erejéig.

A jelzálogjog kérdései

A jelzálogjogot az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyezni, melynek költségei szintén behajthatóvá válnak a hátralékos tulajdonossal szemben – hangsúlyozta dr. Burján Zsuzsanna.

Nem szükséges a közgyűlés határozata, amennyiben a közös képviselőt, vagy az intéző bizottságot a társasház szervezeti és működési szabályzata feljogosítja. Ezt a rendelkezést szintén közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni ahhoz, hogy a jelzálogjogot az ingatlan nyilvántartásba bejegyezzék.

Fontos rendelkezése a törvénynek az is, hogy a jelzálogjog nem kizárólag egy alkalomra szólhat, hanem a jelzálogjog bejegyzésének elrendelése a három hónapnak megfelelő hátralékonként megismételhető, így a hátralék halmozódik, és ezt további jelzálogjoggal is biztosítható.

Abban az esetben azonban, amennyiben a hátralékot felhalmozott tulajdonos a jelzálogjoggal biztosított követelést kiegyenlíti, úgy a közös képviselő köteles a jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt kiadni és közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalni, valamint a földhivatalhoz benyújtani.

Érdemes naprakészen fizetni

Mindezekkel párhuzamosan a társasháznak lehetősége van arra is, hogy követelését a behajtás érdekében fizetési meghagyásos eljárásban, végső soron pedig polgári peres eljárásban érvényesítse.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]

A fentiek miatt érdemes a lakástulajdonosoknak mindig naprakészen fizetni a közös költséget, annak érdekében, hogy a felhalmozott hátralék miatt nagyobb költségek, kiadások őket a továbbiakban ne terheljék – húzta alá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Nem vesz részt a szavazásban

A társasházakról szóló törvény is kimondja, hogy a társasháznak lehetősége van arra, hogy jelzáloggal terhelje meg annak a tulajdonostársnak a társasházi ingatlanát - a külön tulajdonát és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadot --, aki legalább hat hónapnak megfelelő közös költség összegének befizetésével hátralékba került. A jelzálog bejegyzésének elrendelése hat hónapnak megfelelő hátralékonként megismételhető.

A jelzálog ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetésére vagy a közös képviselő (intézőbizottság elnöke) bejegyzést elrendelő nyilatkozata, vagy a közgyűlés vonatkozó határozata alapján nyílik lehetőség.

A határozat meghozatala során a hátralékos tulajdonostárs nem élhet a szavazati jogával, az ő tulajdoni hányadát a határozatképesség megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni. A határozatban fel kell tüntetni a hátralékos tulajdonostárs nevét, a megterhelendő ingatlan helyrajzi számát, a tartozás pontos összegét.

A jelzálog törlése

Ha a bejegyzés alapjául szolgáló hátralékot kiegyenlítették, a közös képviselő, vagy az intézőbizottság elnöke a kiegyenlítést követő nyolc napon belül köteles a jelzálog törléséhez szükséges engedélyt kiadni; az engedélyt közokiratba vagy ügyvéd - jogkörén belül jogtanácsos - által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.