Európai Unió: új büntetőjogi irányelvek és ajánlások várhatóak

Vágólapra másolva!
Az ártatlanság vélelme, a gyermekek és kiszolgáltatott helyzetű személyek részére nyújtandó eljárási biztosítékok és az ideiglenes költségmentesség kapcsán új irányelvek készülnek, az Európai Bizottság öt javaslatot terjesztett elő. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság támogatja az ajánlásokat, ám megjegyzéseket is fűz azokhoz. 
Vágólapra másolva!

Az ártatlanság vélelmének és a tárgyaláson való jelenléthez való jognak a megerősítését célzó irányelv alapvetései a következőek. A büntetőjogi felelősséget megállapító jogerős ítélet megszületése előtt semmilyen hivatalos határozatból vagy nyilatkozatból nem vonható le a bűnösségre vonatkozó következtetés.

A bizonyítás a vádhatóságot terheli, és bármely kételyt a gyanúsított vagy vádlott javára kell figyelembe venni; garantálják a vallomástétel szabadságát, amely nem használható fel a gyanúsítottak elítélése érdekében; valamint a vádlottnak joga van jelen lenni a tárgyaláson.

A gyermekekre vonatkozó irányelv

A gyanúsított vagy vádolt gyermekekre vonatkozó különleges biztosítékokról szóló irányelv tézisei között szerepel az ügyvéd kötelező részvétele, a jogaikra vonatkozó haladéktalan tájékoztatás, a szülői (vagy egyéb megfelelő személy általi) segítségnyújtás, a tárgyaláson való kikérdezés mellőzése, az orvosi vizsgálat igénybevételéhez való jog, a szabadságelvonás ideje alatt a nagykorú őrizetesektől elkülönített fogva tartás.

Az európai elfogatóparancs hatálya alatt álló polgárok ideiglenes költségmentességhez való jogáról is készül új irányelv, valamint a kiszolgáltatott személyekre vonatkozó eljárási biztosítékokról szóló ajánlás (például fizikai vagy szellemi fogyatékosságban szenvedő) személyeket, és figyelembe vegyék sajátos szükségleteiket a büntetőeljárások folyamán.

Ha a polgárok nem értik az eljárást, illetve az olyan cselekmények következményeit, mint például a beismerő vallomás, az "fegyveregyenlőtlenséghez" vezet. Az ajánlás azt javasolja, hogy a kiszolgáltatott gyanúsítottak számára nyújtsanak különleges biztosítékokat, ilyen például az ügyvédi segítség kötelező igénybevétele, a megfelelő harmadik személy általi segítségnyújtás, valamint az orvosi segítség.

A költségmentességhez való jogáról szóló ajánlás pedig meghatározza azokat a közös tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a költségmentességre való jogosultság értékelésekor, továbbá biztosítja a költségmentes jogsegélyszolgálat és az igazgatás minőségét és hatékonyságát.

Akadnak észrevételek

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság üdvözli és támogatja az európai bizottsági irányelvjavaslatokat és ajánlásokat az ártatlanság vélelme, a gyermekek és kiszolgáltatott helyzetű személyek részére nyújtandó eljárási biztosítékok és az ideiglenes költségmentesség kapcsán.

Az ártatlanság vélelmével kapcsolatban ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a végleges ítélet meghozatala előtt senki sem bűnös, és ez a jog sérthetetlen. Kiemeli: ahhoz, hogy a polgárok bízzanak a jogrendszerben, nélkülözhetetlen, hogy a bírák ellen tudjanak állni mindennemű nyomásnak és befolyásnak, a média felől érkezőknek is. Ennek összefüggésében – jóllehet az alkotmányban biztosított sajtószabadság sérelme nélkül – a médiának is ügyelnie kell arra, hogy ne lépjen a bíróságok helyébe.

A Justus Lipsius épület, az EU központja Brüsszelben Forrás: AFP/Georges Gobet

A gyermekek részére nyújtandó eljárási biztosítékokat illetően az EGSZB hangsúlyozni szeretné, hogy a gyermekek rendkívül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, ha elvonják szabadságukat, mivel ez mentális és fizikális fejlődésükre nézve is kockázatokat rejt magában. Ezzel kapcsolatban kiemeli továbbá, hogy elsőbbséggel kell kezelni az olyan kezdeményezéseket, amelyek a büntetőeljárással szembesülő gyermekeket mielőbb integrálják a szociális és társadalmi életbe.

Költségvetési nehézségek nem veszélyeztethetik

Az ideiglenes költségmentesség kapcsán kedvezőnek tartja, hogy az irányelvjavaslatban foglalt elveket azokra is alkalmazzák, akik ellen európai elfogatóparancs van érvényben. Az EGSZB támogatja azt az ajánlást is, amely a büntetőeljárás során alkalmazandó költségmentességre való jogosultság kritériumainak további harmonizációját célozza.

Megjegyzi azonban, hogy a büntetőeljárás során alkalmazott költségmentességet nem veszélyeztethetik az egyes tagállamokban tapasztalható költségvetési nehézségek, és felteszi a kérdést, hogy ehhez európai szinten milyen mértékben lehet eszközöket felszabadítani, például egy európai alap keretében.

Az EGSZB megállapítja, hogy az ártatlanság vélelmére és a büntetőeljárás során a gyermekek részére nyújtandó biztosítékokra vonatkozó irányelvekben foglalt javaslatok kizárólag egy büntetőeljárás keretében érvényesek. Fontosnak tartja, hogy az európai jog a „büntetőeljárás” fogalmát az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlatának analógiájára autonóm módon, a tagállami eljárások minősítésétől függetlenül értelmezhesse.