D.A.S. Jogszerviz: kevesen ismerik a családi pótlék pontos szabályait (2. rész)

hiperaktív gyerekek, figyelemzavaros gyerekek, magatartás probléma, gyerekek, iskola, alsó tagozat, problémás gyerekek
Vágólapra másolva!
A családtámogatási rendszer sokrétű, számos jogszabály tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek célja az, hogy a gyermeket vállaló párok egzisztenciális biztonságát vagy érvényesülési lehetőségeit javítsa. Az egyik legalapvetőbb juttatás a gyermekek után alanyi jogon járó családi pótlék. A támogatás létével a legtöbben tisztában vannak, azonban a pontos szabályokat kevesen ismerik – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője a kétrészes írásban. Most a második részt olvashatja, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

A családtámogatási rendszer sokrétű, számos jogszabály tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek célja az, hogy a gyermeket vállaló párok egzisztenciális biztonságát vagy érvényesülési lehetőségeit javítsa. Az egyik legalapvetőbb juttatás a gyermekek után alanyi jogon járó családi pótlék.

Dr. Szabó Áron szerint az egyik legfontosabb kérdés a támogatás összege, ami sajnos jó néhány éve változatlan. Az összeget a jogszabály gyermekenként állapítja meg, ez az összeg a gyermekek számával növekszik, attól függően, hogy a gyermek vagy gyermekek teljes családban nevelkednek, vagy egyedülálló szülő neveli őket.

Egy gyerek, két gyerek

Az alapösszeg 12.200 forint, ez jár egy gyermek után, egygyermekes család esetében. Egyedülálló szülő esetében ez az összeg 13.700 forint. Két gyermek esetén az előbbi megkülönböztetéssel 13.300, illetve 14.800 forint az összeg gyermekenként, három vagy több gyermek esetén pedig 16.000 illetve 17.000 forint.

Emelt összegű családi pótlékot folyósítanak tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek után, amelynek összege 23.300 forint családban, illetve 25.900 forint egyedülálló szülő esetében.

Csak egyszer lehetséges

A támogatást ugyanazon gyermek után csak egyszer lehetséges folyósítani, azaz például arra csak az egyik szülő jogosult, együtt élő szülők esetében együttes nyilatkozatuk alapján jelölik ki az ellátásra jogosult szülőt – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Lehetőség van arra is, hogy több gyermek esetén megosszák a szülők a támogatást, egyik gyermek után egyikük, a másik után pedig a másik igényelje a családi pótlékot. Amennyiben a szülők nem tudnak erről megállapodni – legyen ez bármilyen valószínűtlen – a gyámhatóság dönt.

Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Egy esetben van lehetőség megosztani a családi pótlékot, mégpedig akkor, ha jogerős bírósági döntés - ideértve az egyezséget - alapján a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket. Ebben az esetben a családi pótlékra, 50-50 százalékos arányban, mindkét szülő jogosult

A szüneteltetés

Bevezetése környékén nagy vitát kavart az ellátás szünetelésének lehetősége. Az ellátás szünetelésre a gyámhatóság kezdeményezésére kerülhet sor, mégpedig abban az esetben, ha a tanköteles, vagy idősebb, de még közoktatási intézménybe járó gyermek tanórákat mulaszt.

Nem kevés mulasztásról van szó, mert bár tíz elmulasztott óra után már figyelmeztetik a szülőket a várható jogkövetkezményekre, az ellátás tényleges szüneteltetésére csak tanévenként ötven elmulasztott tanórát követően van lehetőség – mondta dr. Szabó Áron.

Az ellátás ismételt folyósítására akkor kerülhet sor, ha a szünetelést követő valamely megfigyelési időszakban (amely három hónap) az igazolatlan mulasztások száma nem haladja meg az ötöt.

Egyértelmű a jogalkotói szándék, amely ezzel az eszközzel is azt igyekszik előremozdítani, hogy a támogatásért cserébe a gyermekek iskolába járjanak, megfelelő képzést kapjanak – húzta alá végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.