Vágólapra másolva!
Az ingóvégrehajtás során talán az autó lefoglalása és forgalomból történő kivonása érintheti legérzékenyebben az adósokat, többnyire ez a legértékesebb ingóság, ráadásul nem egy esetben a munkavégzéshez is szükséges. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára az Origó megkeresésére elmondta: a végrehajtási eljárás során az adósnak számos lehetősége van az együttműködésre, amelyeket érdemes kihasználnia annak érdekében, hogy segítsen saját sorsán.
Vágólapra másolva!

A törvény szerint a bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, illetőleg az adós munkabéréből, illetményéből, munkadíjából, a munkaviszonyon, közfoglalkoztatási jogviszonyon, munkaviszony jellegű szövetkezeti jogviszonyon, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, szolgálati viszonyon, társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságából, valamint a munkából eredő egyéb rendszeres, időszakonként visszatérően kapott díjazásából, juttatásából, követeléséből kell behajtani.

Ha előre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetőleg a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. Az egyik leggyakrabban lefoglalt ingóság az autó, ennek forgalomból történő kivonása pedig az adós legfájóbb veszteségei közé sorolható.

Az autó főszabályként nem kell a mindennapi életvitelhez

Schmidt Zoltán rámutatott: törvény mentesíti a végrehajtás alól a mindennapi életvitelhez nélkülözhetetlen használati tárgyakat, illetve a szükséges ruházati cikkeket. Ám az autó, vagy a festmény, a műtárgy, az ékszer nem minősül ilyennek. Az adósnak ugyanakkor a törvény lehetőséget ad arra, hogy a gépjármű lefoglalásával kapcsolatban előadja érveit és megpróbáljon segíteni a saját sorsán.

A gépjármű lefoglalás során a végrehajtó felkéri az adóst, hogy adja át a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, majd ezt követően az okmányirodán kivonja az autót a forgalomból. Mindezt, a lefoglalást és a forgalomból való kivonást akár a gépjármű-nyilvántartás adatbázisába történő betekintés alapján is megteheti.

Arra a kérdésre, hogy mi történik abban az esetben, ha a nyilvántartási adatok pontatlanok, nem fedik a valóságot, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára elmondta: valóban van rá példa, hogy például az új tulajdonos hosszú hónapokig nem foglalkozik az átíratással, így az ellenkező bizonyításig közhitelesnek tekintendő nyilvántartás alapján történik meg az eljárás. Ebben az esetben igénypert kell indítani, és az illetékes bíróságtól kell kérni a foglalás feloldását.

Részletfizetés

A részletfizetési szabályok egyébként gépjárművek esetében megegyeznek az általános szabályokkal. A részletfizetési kedvezmény a gazdálkodó szervezet végrehajtást kérő esetében tizenkét hónap, magánszemély végrehajtást kérő esetében hat hónap. Ennek az eltérésnek indoka, hogy a magánszemélyek követelései hamarabb megtérülhetnek. A kedvezmény addig tart, míg az adós minden hónapban fizet, amennyiben egy hónapot nem fizet, a végrehajtónak kötelező intézkednie.

Nyolc nap

A foglalástól számított nyolc napon belül az adós többféle kérelemmel érhet a bíróság irányában. Korábban csupán azt kérhette, hogy a munkavégzése eszközeként szolgáló autó éppen e munkavégzés miatt maradhasson nála az értékesítés megtörténtéig. A bírósági végrehajtás során a természetes személy foglalkozásának végzéséhez nélkülözhetetlen gépjármű akkor mentes a foglalás alól, ha a becsértéke nem éri el 1,2 millió forintot, motorkerékpár esetében ez az összeg százötvenezer forint. Vagyis, ha például valaki egy drága Mercédesszel taxizik, nem hivatkozhat a fenti jogi lehetőségre.

Tavaly július óta már nem csupán a munkavégzés miatt, hanem a munkába való eljutás, üzemi, üzleti tevékenység folytatása, az adós és családtagjainak szállítása érdekében is kérelmezheti, hogy az értékesítésig használhassa a járművet. A kérelemről a bíróság szintén nyolc napon belül dönt, ám fellebbezésnek nincs helye. Dr. Schmidt Zoltán rámutatott: ez nem haladék, ettől még az értékesítés megtörténik, a jogszabály elsődleges célja ebben a körben az, hogy egyik napról a másikra ne lehetetlenedjen el az adós.

Ha hitel van az autón

A gépjármű foglalás alóli feloldását általában azok a pénzintézetek kérhetik, akiknek a gépjármű vonatkozásában már lehívott opciós joga van, de a gépjármű nyilvántartásban még nem került átvezetésre a tulajdonjog. Ez csak igényperben, bizonyítás felvételét követően történhet meg. Az igénypert előterjesztőnek azt kell bizonyítania, hogy a gépjármű tulajdonjogát már megszerezte, de még adminisztrációs okokból nem került a gépjármű nyilvántartásba új tulajdonosként bejegyzésre.

Zártörés és büntetőeljárás

Ha az adózó a gépjárművet elvonja a végrehajtás alól, illetve annak beszállítását akadályozza, akár bűncselekményt is elkövethet. A foglalást követően a gépjármű eladása, megterhelése érvénytelen és a zártörés vétsége törvényi tényállásának megvalósítása miatt szintén büntetőeljárás indulhat – figyelmeztetett a végén a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára.