Vágólapra másolva!
Már az Európai Parlament és a Tanács előtt vannak az Európai Bizottság azon javaslatai, melyek segítségével még vonzóbbá és egyszerűbbé kívánják tenni a kis értékű követelések európai eljárását és a peres eljárások eredményeként hozott határozatok végrehajtását a magánszemélyek és a vállalkozások határon átnyúló vitáinak rendezése esetére – hívta fel az Origó figyelmét a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Horváth Botond rámutatott: az első bizottsági javaslat a kis értékű követelések összegét a jelenlegi kétezer euróról tízezer euróra emelné, amelynek köszönhetően a határon átnyúló ügyek majd felében alkalmazható lenne ez az eljárás, valamint  a határon átnyúló ügyek fogalmát is tágabban határoznák meg, ezzel lehetővé téve a még szélesebb alkalmazási kört, míg a második javaslat az ideiglenes számlazárolási végzés bevezetésével az ítéletek végrehajtását könnyítené meg.
Vágólapra másolva!

A jelenleg hatályos uniós szabályozás (861/2007/EK rendelet) alapján a kis értékű követelések európai eljárása egy olyan határon átnyúló vitarendezési mód, melyben legalább az egyik fél az eljáró bíróság székhelyétől eltérő tagállamban rendelkezik állandó lakóhellyel, vagy szokásos tartózkodási hellyel és az érvényesített követelés értéke nem haladja meg a kétezer eurónyi összeget.

Az eljárás gyakorlati tapasztalatai azonban rávilágítottak arra, hogy habár a rendszer jól működik, még vannak olyan hiányosságai, melyek orvoslásra szorulnak – húzta alá a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda szakértője. Ennek érdekében már az Európai Parlament és a Tanács előtt van az Európai Bizottság javaslata, melynek segítségével még vonzóbbá kívánják tenni az eljárást a magánszemélyek és a vállalkozások határon átnyúló vitáinak rendezése esetére.

Kétezerről tízezer euróra

A bizottsági javaslat a kis értékű követelések összegét kétezer euróról tízezer eurónyi összegre emelné, melynek köszönhetően a határon átnyúló ügyek majd felében alkalmazható lenne ez az eljárás, valamint a határon átnyúló ügyek fogalmát is tágabban határoznák meg, ezzel lehetővé téve a még szélesebb alkalmazási kört.

A Justus Lipsius épület, az EU központja Brüsszelben Forrás: AFP/Georges Gobet

A javaslat szövege szerint - a jelenleg hatályos szabályokkal ellentétben – olyan esetben is alkalmazható lenne az eljárás, amikor csak a felek között létrejött szerződést kell valamely másik tagállamban teljesíteni, de a szerződő felek lakóhelye ugyan abban a tagállamban van.

Csökkenne az eljárás költsége is

Az eljárás hatályának kiszélesítésén túlmenően a javaslat csökkentené az eljárási költségeket is. Az eljáró bíróság költségei nem léphetnék túl a vitatott követelés értékének tíz százalékát, valamint ha valamely tagállam szabályai minimum eljárási díj megállapításáról rendelkeznek, úgy az nem lehetne magasabb 35 eurónál.

További könnyítés lenne, hogy az eljárási költségek befizetése történhetne banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel is – hangsúlyozta dr. Horváth Botond.

A fentieken túl az eljárás járulékos költségei is csökkennének, az eljárást ugyanis interneten keresztül is meg lehetne indítani és az e-mail útján történő kommunikáció, a telefon- és videokonferencia is teljes mértékben elfogadott volna. A felek személyes megjelenése csak abban az esetben lenne indokolt, ha a bíróság anélkül nem tudna döntést hozni.

A változtatások megvalósulása eredményeképpen a magánszemélyek és a kis- és középvállalkozások határon átnyúló ügyeinek jelentős részére kiterjedne az eljárás hatálya, ezzel megkönnyítve ennek a kiszolgáltatottabb körnek az igényérvényesítését. Ám miként egy, a közelmúltban végzett felmérés is mutatja – melyben az Európai Unió államainak polgárai 85 százalékban feleltek nemmel arra a kérdésre, hogy hallottak-e már az eljárásról –, ahhoz, hogy az eljárás igazán elterjedjen, még népszerűsítésre szorul.

Az ideiglenes számlazárolást elrendelő európai végzés

Az Európai Bizottság ugyanakkor nem csak a peres eljárás, hanem az annak eredményeképpen meghozott ítélet végrehajtásának megkönnyítése érdekében is tett lépéseket – mutatott rá a Gárdos Füredi Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda szakértője.

Az Európai Unió tagállamainak igazságügyi minisztereiből álló Igazságügyi Tanács a napokban jutott megállapodásra az egész Európára kiterjedő számlazárolási végzésre irányuló bizottsági javaslatról, melynek alapján a hitelezőknek lehetőségük lesz arra, hogy az adós tudta nélkül, „meglepetés jelleggel” zároltassák az adós bankszámláján a tartozásnak megfelelő összeget.

A tervezet szerint a végrehajtás ezen formája csak akkor lenne igénybe vehető, ha a valamely tagállamban lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező adóssal szemben végrehajtható ítéletet adtak ki, a számlazárolás azonban nem lenne alkalmazható öröklési, vagy házassági vagyonjogi perekben, továbbá pénzügyi eszközök (mint a kötvény vagy részvény) esetében sem.

Fontos garanciális szabály ugyanakkor, hogy a hitelezőket felelősségre lehetne vonni az indokolatlanul kibocsátott számlazárolási végzés miatt - hívta fel a figyelmet végezetül dr. Horváth Botond.