Jog és foci (1. rész): Messiéket bonyolult szerződéses háló veszi körül

Vágólapra másolva!
A profi futballisták esetében mindig érdekes kérdés, hogy a többé-kevésbe nyilvánosságra kerülő fizetések mellett milyen egyéb feltételek kerülnek be a játékos és klubja közötti szerződésbe, a játékos által kötött egyéb szerződésekbe - hívta fel az Origó figyelmét a labdarúgás rajongói számára is sokszor rejtve maradó körülményre a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértője. Még a médiában is nagyon keveset foglalkoznak a különböző szponzori szerződések, a játékos saját ügynökével kötött szerződés, vagy reklámszerződések jogi vonzataival, és azzal, hogy az ezekben a szerződésekben vállalt kötelezettségek milyen hatással lesznek a játékosok mindennapjaira - mutatott rá dr. Kui Szilárd.
Vágólapra másolva!

Igen ritkán hallani arról, hogy a profi focistákat körülvevő szerződéses háló milyen mélységig, és milyen területeken lesz hatással az adott játékos mindenapjaira, társadalmi és közösségi megjelenéseire, vagy akár olyan hétköznapi dolgokra, mint a nyaralás, az éves szabadság vagy a saját esküvője időpontja.

Az elmúlt két évtized folyamatainak eredményeként, az európai profi futball a korábbi tömegsportból igazi üzletággá fejlődött, aminek velejárójaként napjaink futball játékosa egyre több és több területen kénytelen átadni az irányítást hétköznapjai felett - fejtette ki a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértője.

Habár a sztárjátékosok élete első ránézésre csillogónak és irigylésre méltónak tűnik, profi futball játékosnak lenni igen is kemény foglalkozás. A reflektorfényben lévő játékos nyilatkozatai, megjelenései és minden mozdulata aprólékosan megtervezett és felépített. Napjaink sztárjátékosa nem csak az adott csapat húzóegyénisége, a gól gyáros csatár, a forintos passzokat kiosztó irányító középpályás, vagy a tizenegyes gyilkos kapus, hanem egy gondosan felépített márka, amely komoly piaci értékkel bír - mutatott rá dr. Kui Szilárd.

A klubbal kötött szerződés csak a kezdet

Az köztudott, hogy a játékos a klubjával határozott időre szóló játékos szerződést köt, amelyben vállalja, hogy kizárólag a klubnál fog játszani, és bármilyen más sporttevékenységet - legyen az nyári strandfoci vagy síelés a gyerekkori barátokkal - csak a klub engedélyével folytat.

A síelést kedvelő profi futball játékosoknak készülők kedvéért meg kell említenünk, hogy ezt a hobbit kénytelenek lesznek nyáron és a Föld déli féltekén űzni, mert a legtöbb európai klubnál (alkalmazkodva a bajnokságok és az UEFA által szervezett kupa kiírások menetrendjéhez) nyáron engedik szabadságra a játékosokat.

A profi futballista klubbal kötött játékos szerződése azonban csak a kezdet, mivel a legtöbb játékos számos szponzori megállapodást is köt, különböző reklámszerződéseket ír alá, és szüksége van egy ügynökre (természetesen ügynöki szerződéssel) aki helyette mindezeket menedzseli. A Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértője szerint ezért a teljesség igénye nélkül érdemes számba venni néhány érdekesebb rendelkezést, amelyek belekerülnek az ilyen szerződésekbe, és amelyek a mozgatói ennek a különleges iparágnak.

A játékos egészségügyi kezelése már rég nem magánügy

A futball egy kemény fizikai sport. A játékos kötelezettséget vállal klubjával szemben arra, hogy folyamatosan magas szintű fizikai és erőnléti állapotban tartja saját testét. Ennek megfelelően a játékos egészségügyi állapota kritikus kérdés a klub számára. A játékos a klubbal kötendő játékos szerződése előfeltételeként átesik egy teljes körű orvosi kivizsgáláson és köteles megosztani a klubbal teljes kórtörténetét, korábbi esetleges betegségekkel és sérülésekkel kapcsolatos információkat, leleteket és szakvéleményeket.

A klub cserébe átvállalja a játékos egészségügyi állapotával kapcsolatos minden vizsgálat és kezelés elvégzésének költségét, viszont a játékosnak alá kell vetnie magát bármilyen kezelésnek, amelyet a klub szükségesnek tart a játékos fizikai állapotának megőrzése vagy helyreállítása érdekében. A játékos kezelés visszautasításához való joga nagyon szűk korlátok közé van szorítva.

Amennyiben a játékos saját elhatározásból és saját költségén szeretne valamilyen kezelésen részt venni, ahhoz a kezelés előtt a klub jóváhagyását kell kérnie. Szintén nem ritka, hogy a játékos napi étrendjét is a klub orvosai és szakértői állítják össze. A kulináris élvezeteket a legtöbb játékosnak el kell halasztania profi pályafutása utáni éveire - összegezte a hasukat őszintén kedvelő játékosok számára a szomorú helyzetet dr. Kui Szilárd.

Alapvetően személyes ügyekben is lehet a klubnak döntő szava

A klub számára a legfontosabb szempont a játékos egészségügyi állapota és erőnléte. A játékos szerződések ennek megfelelően általában széleskörűen korlátozzák azokat a tevékenységeket, amelyeket a játékos szabadidejében végezhet. Bármilyen olyan tevékenység, szórakozási forma, amely veszélyeztetheti a játékos egészségügyi állapotát vagy erőnlétét és így az edzéseken végzett felkészülési munkát vagy mérkőzéseken való játékot általánosságban tiltó listára kerül.

A játékosnak emellett be kell tartania a klub iránymutatásait és arra is tekintettel kell lennie, hogy a klub által a játékosra kötött biztosítások milyen egyéb korlátozásokat tartalmaznak. A játékos szabadsága abban, hogy mit és mikor csináljon tehát több oldalról is korlátozásra kerül.

Miért is játszanak más cipőben a csapattársak?

A klub a játékos magánéletére is jelentős befolyással bír. Az talán magától értetődik, hogy a klub dönti el a játékos milyen felszerelést vagy ruházatot visel edzésen, mérkőzésen illetve a játékos klubbal összefüggő megjelenésein. Üdítő kivételt jelent, hogy a mezőnyjátékosok általában jogosultak saját szponzori szerződést kötni a futball csukára és a sípcsontvédőre, míg a kapusok a kapuskesztyűre.

Ez magyarázza, hogy kedvenc játékosunk miért játszik más márkájú és színű csukában, mint a csapat többi tagja - mutatott rá a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértője. A nagy sportszergyártók marketing osztályán általános letargia lesz úrrá, amikor kiderül, hogy az általuk szponzorált csapat húzó embere a konkurencia sípcsontvédőjében és csukájában fogja kergetni a labdát.

A kötelező megjelenés

A játékos köteles meghatározott számú különböző célú társadalmi vagy média megjelenések céljából a klub rendelkezésére állni, ideértve a klub újság, klub csatorna részére adott exkluzív interjúkat, vagy riportokat. Amennyiben a klub úgy ítéli meg, hogy a játékos lakása nem felel meg a klub arculata alapján elvárt színvonalnak, a játékos rövid időn belül költözésre kényszerülhet.

A játékosnak természetesen jár szabadság, ezzel a munkajogi vívmánnyal szemben még az európai sztárklubok is tehetetlenek, de az adott ország jogszabályi keretei között engedett mértékben a klubok határozzák meg annak idejét, amely jellemzően május közepe és július eleje közé esik. Az európai kluboknál játszók számára azonban még a klubtól kapott szabadság sem biztosan jelent felüdülést, hisz a Világbajnokság és Európa-bajnokság kétévente jellemzően erre az időszakra esik.

(A Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértőjével, dr. Kui Szilárddal készült elemzés második részét hamarosan közöljük - a szerk.)