Baker & McKenzie: több lesz az elérhetetlen honlap a médiaszolgáltatókra vonatkozó új büntetőjog

Vágólapra másolva!
A nyáron hatályba lépő új büntetőjogi szabályok határozott intézkedéseket vezetnek be az interneten megjelenő, bűncselekményt megvalósító tartalmak hatékony eltávolítása érdekében - mondták el az [origo]-nak a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker és McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői. Dr. Farkas-Molnár Tibor és dr. Kovács Dávid szerint az illegális tartalmak gyors elérhetetlenné tételével hatékony eszköze lesz a büntetőhatóságnak az interneten megjelenő és megvalósuló bűncselekmények visszaszorítására.
Vágólapra másolva!

Az új Btk. és a kapcsolódó jogszabályok új intézkedésként vezetik be az elektronikus adat ideiglenes és végleges hozzáférhetetlenné tételét, amelynek célpontjai elsődlegesen az internetszolgáltatók, illetve olyan vállalkozások, amelyek Magyarországon média- vagy tárhely-szolgáltatási tevekénységet folytatnak.

A törvénymódosítás megteremti a közvetlen, gyors és hatékony fellépési lehetőséget az interneten terjedő, bűncselekményt megvalósító magatartásokkal szemben - mutattak rá a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker és McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői.

Az ideiglenes, illetve végleges hozzáférhetetlenné tételt a büntetőbíróság rendelheti el, így ezek feltétele a büntetőlejárás lefolytatása. A jogalkotó az intézkedés foganatosítását a bírósági végrehajtókra bízta.

A bíróság ideiglenes és végleges hozzáférhetetlenséget rendelhet el

Dr. Farkas-Molnár Tibor és dr. Kovács Dávid elmondták: az ideiglenes, illetve végleges hozzáférhetetlenné tétel egymásra épülnek: az adatok ideiglenes hozzáférhetetlenségét rendelheti el a bíróság, amennyiben a közvádra üldözendő bűncselekmény folytatásának megakadályozásához szükséges, és a végleges hozzáférhetetlenné tételnek van helye.

Az ideiglenes intézkedést tehát az eljárás során rendelheti el a bíróság, míg a végleges hozzáférhetetlenné tételt az ügyet lezáró ítéletében. Ebből következik, hogy az ideiglenes intézkedés elrendelése esetén az elektronikus adatot visszaállítható módon kell eltávolítania a szolgáltatónak.

Az ideiglenes hozzáférhetetlenné tételnek két módja lesz: az elektronikus adat ideiglenes eltávolításával, illetve az adathoz való hozzáférés megakadályozásával.

A tárhely-szolgáltató és az elektronikus hírközlési szolgáltató kötelezhető

Az első esetben a tárhely-szolgáltatót kötelezheti a bíróság a tartalom ideiglenes eltávolítására, azaz arra, hogy a bűncselekményt megvalósító tartalmat törölje az adott tárhelyről vagy webes felületről. Az ilyen intézkedés megtételére gyakorlatilag valamennyi közvádra üldözendő bűncselekmény megvalósulása esetén lehetőség lesz.

A magánvádas bűncselekmények (például a rágalmazás és a becsületsértés) nem tartoznak ebbe a körbe, az ilyen esetekben a bíróság nem kötelezheti a tartalomszolgáltatót az adott tartalom törlésére.

A második esetben a bíróság az elektronikus hírközlési szolgáltatót (az internetszolgáltatót) kötelezheti arra, hogy tegye elérhetetlenné, azaz blokkolja a bűncselekményt megvalósító tartalomhoz való hozzáférést.

Erre csak súlyosabb bűncselekmények megvalósulása esetén lesz lehetőség. Ilyen lehet a gyermekpornográfiával kapcsolatos tartalmak közzététele. Akkor is az adatok hozzáférhetetlenné tételét kell elrendelni, ha a tárhely-szolgáltató azok eltávolítására vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette - hangsúlyozták a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker és McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői.

A végrehajtás ellenőrzője és szervezője a NMHH

A bíróság elektronikus úton haladéktalanul értesíti döntéséről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, amely a végrehajtást szervezi és ellenőrzi.

A jogalkotó szigorú, egy munkanapos határidőt szabott a tárhely-szolgáltatóknak és internetszolgáltatóknak arra, hogy az adott tartalmat eltávolítsák, illetve azt hozzáférhetetlenné tegyék, és ugyanennyi idő alatt kell adott esetben visszaállítaniuk az ideiglenesen korlátozott tartalmat is.

Amennyiben a bíróság a büntetőeljárás végén az elektronikus adat végleges hozzáférhetetlenné tételéről dönt, úgy a tárhely-szolgáltató köteles a bírósági végrehajtó utasításainak megfelelően eljárni.

Több alkalommal is kiszabható egymillió forint

Amennyiben az internet-, illetve tárhely-szolgáltatók az egy munkanapos határidőn belül nem teljesítik kötelezettségüket, a bíróság százezer forinttól egymillió forintig terjedő, több alkalommal is kiszabható rendbírságot alkalmazhat.

A szabályozás hatályba lépésével a "dark internet" bizonyára nem fog eltűnni, azonban a komoly bírság-fenyegetettség miatt valószínűleg az internet-, illetve tárhely-szolgáltatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak majd az általuk elérhető tartalom jogszerűségére. Az illegális tartalmak gyors elérhetetlenné tételével hatékony eszköze lesz a büntetőhatóságnak az interneten megjelenő / megvalósuló bűncselekmények visszaszorítására - mondták végezetül a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker és McKenzie Ügyvédi Iroda szakértői.