Hogyan működhetnek jogszerűen a gyűjtő és kereső portálok?

Vágólapra másolva!
Az egyszerű honlapok létrehozása nem okoz túl sok problémát, jogi kérdések elsősorban akkor merülnek fel, ha a honlap mögött egy kereső funkcióval támogatott elektronikus adatbázis is működik - mondja a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Az ilyen honlapok közül talán a legtöbb jogi problémát és kérdést felvető honlapok a web 2.0 alkalmazást is magában foglaló gyűjtő és kereső portálok, amelyek más, on-line elérhető adatbázisokban is keresnek és ezen keresési eredményeket kulcsszavak alapján egy saját adatbázisba rendezik - mutat rá a Sár és Társai Ügyvédi Iroda szakértője.

Dr. Horváth Katalin szerint ezek az internetes website-ok szerzői és szomszédos jogi és elektronikus kereskedelmi jogi kérdéseket is felvetnek, ezért bizonyos kérdésekben nem árt az útmutatás az ilyen portálok üzemeltetőinek arról, hogy miképp is lehet egy ilyen web 2.0 alkalmazást is magában foglaló gyűjtő és keresőportált jogszerűen működtetni.

Jogsértő lehet a saját adatbázisba való átvétel

Alapvető szerzői jogi szabály, hogy szerzői joggal védett tartalmat, jelenjen meg bármilyen formában, csak a szerző engedélyével lehet többszörözni, tárolni vagy bármilyen módon felhasználni.

Jogszabálysértőnek minősül az előkeresések során rendszeres időközönként visszatérően teljes honlapok rögzítése és tárolása abból a célból, hogy azokat kulcsszavakhoz rendelve saját adatbázisba rendezzék, és hogy ezeknek a honlapoknak az egyes lementett időváltozatai egymás mellett párhuzamosan tartósan elérhetők és kereshetők legyenek.

Ez ugyanis sérti a felhasznált, egyébként szerzői jogilag védett gyűjteményes műnek minősülő honlapok szerkesztőinek a szerzői jogát, továbbá a honlapokon található egyes szerzői művek (irodalmi művek, zeneművek, fotók, a honlap grafikai megjelenítése - arculat - és más, szerzői jog által védett művek) szerzői jogosultjainak jogait is.

Abban az esetben, ha ez az előkeresések alkalmával történő tartós rögzítés olyan honlapokat érint, amelyeken elérhető adatgyűjtemény az adatok elrendezésének, válogatásának vagy szerkesztésének egyéni, eredeti jellege miatt gyűjteményes műnek minősül, az előkeresések során végzett tartós, ismételt és rendszeres másolatkészítés sérti az adatgyűjtemény mint gyűjteményes mű szerkesztőjének többszörözési jogát.

Ha a tartós másolatkészítés az olyan on-line elérhető adatbázisokat érinti, amelyek egyben a szerzői jogi törvény által védett adatbázisnak is minősülnek, akkor az ilyen adatbázisok tartalmi elemei jelentős részének kimásolása vagy újrahasznosítása, de akár jelentéktelen részének ismételt és rendszeres kimásolása vagy újrahasznosítása is sérti az adatbázis előállító adatbázison fennálló, a magyar és az Európai Uniós jogszabályok által biztosított jogait.

Közvetlenül az adatbázisban

Jogsértő lehet ezen felül az a találat-megjelenítési mód is, hogy a keresési feltételeknek megfelelő konkrét találatokat megjelenítő tartalmak releváns részlete teljes egészében megjelenik a találati listában - abban az esetben, ha a találati listában így megjelenő tartalom valamilyen szerzői jogilag védett alkotás, mű részlete vagy esetleg egésze.

Ezek megjelenítéséhez tehát felhasználási engedélyt kell kérni a szerzői jogosulttól, ennek elmaradása esetén azonban ez a felhasználás szerzői jogsértésnek minősülhet - emelte ki dr. Horváth Katalin.

Ha az előző bekezdésben leírt találat-megjelenítési módot szerzői jogilag védett adatbázisok tartalmi elemeinek közvetlen megjelenítésére alkalmazzák, akkor ez az adatbázis jelentős részének újrahasznosítását, vagy jelentéktelen részének ismételt és rendszeres újrahasznosítását jelenti, amely külön hozzájárulás hiányában sérti az adatbázis előállító adatbázison fennálló újrahasznosítási jogát.

(Írásunk második részében további tanácsokat olvashatnak a jogszerű működéshez.)