Adótörvényt módosítanak a hazai filmek érdekében?

Vágólapra másolva!
Kevesebb magyar film készülhet a társasági adóról szóló törvény tavaly decemberi módosítása miatt - jelezte az origo-nak a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper. A Pénzügyminisztérium azt közölte, dolgoznak a megoldáson.
Vágólapra másolva!

Természetesen nem a hazai filmgyártás támogatását akartuk megnehezíteni, ezért jelenleg is dolgozunk a probléma megoldásán - mondta el megkeresésünkre a tárca illetékese, Magyar Aletta. Információink szerint a társasági adó törvény tavaly decemberi módosítása során, technikai hiba folytán kerültek nehéz helyzetbe a hazai filmek. Miről is van szó?

A társasági adóról szóló törvénybe egy olyan rendelkezés is bekerült, miszerint a támogató az adóalapból csupán akkor vonhatja le a támogatás összegét, ha a támogatott produkciós társaság igazolni tudja, hogy a húsz százalékos támogatás nélkül is képes nyereséget elérni - mondta el dr. Horváth Mónika, a DLA Piper nemzetközi jogi iroda partnere.

Technikai hiba

A korábbi konstrukció lényege szerint a cégek adókedvezmény fejében támogatást nyújthatnak a filmet Magyarországon készítők, gyártók számára, ez a költségvetés húsz százalékát is elérheti, és a támogató részéről levonható az adóalapból és az adóból.

Az esetleges visszaéléseket a jogalkotó január elsejével a társasági adóra vonatkozó jogszabály 3. számú melléklet 13. pontjában, az ingyenes eszközátadásra vonatkozó rendelkezések finomításával próbálta kizárni azzal, hogy az ingyenes eszközátadás, bizonyos esetekben adóalap növelő tényezőnek minősül.

Ám a munka során, technikai, adminisztrációs hiba történt, és kiderült, hogy a filmtámogatás esetén sincs kivétel a 3. számú melléklet általános szabályai alól. Erről a befektető nem tudhat, és csodálkozik, hogy adóalapját miért nem tudja csökkenteni az átadott támogatás összegével, utóbbit adójából miért nem vonhatja le.

A megoldást kizárólag a jogszabály mielőbbi módosítása jelentheti - mutatott rá dr. Horváth Mónika -, ám itt újabb problémával nézünk szemben, az Országgyűlés csupán ezen, és a következő héten ülésezik.

Visszalép a támogató

Amennyiben pedig a módosítás az újonnan megválasztott képviselőkre maradna, a legalább öthónapos időveszteség már komoly zavart eredményezne, megrendítve a külföldi megrendelők bizalmát.

Már most ismerünk olyan konkrét esetet, ahol a támogató 2010 januárjában épp e jogszabályváltozásra hivatkozva állt el támogatási szerződés megkötésétől.

Sőt, mi több, fontolgatja, hogy ki ellen és milyen jogi lépéseket tehetne, hiszen ő már jelentős és költséges előkészületeket tett a produkció megvalósítása érdekében, azonban a támogatási összegek nélkül nem tudja megvalósítani a produkciót.