Mesterházy megyénként értékelné az MSZP kudarcát

Vágólapra másolva!
Minden megyében szervezni kell olyan vitákat, amelyeken az MSZP politikusai értékelhetik a választási szereplést és a múltban elkövetett politikai hibákat - mondta Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője az MTV Az este című műsorában. A politikus szerint nem baj, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő - aki szerint a jelenlegi pártvezetésnek vissza kellene vonulnia - is elemzi a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila, az MSZP listavezetője és az elnökség frakcióvezető-jelöltje azt javasolja, hogy az MSZP szervezzen megyénként, vagy ha igény van rá, ennél is több helyszínen olyan összejöveteleket, amelyeken a vezetés valamely tagjának részvételével értékelést tartanak.

A szocialista listavezető szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorában azt mondta: ezeken a rendezvényeken részt vehetne akár egy politológus vagy más szakember is, a párttagoknak pedig lehetőségük lenne egy "jóízű politikai vitára".

Mesterházy reagált Gyurcsány Ferenc kritikáira is, aki szerint az egész "jelenlegi vezetésnek" háttérbe kellene vonulnia, ő maga pedig szívesen állna a bukást elemzők élére. A korábbi miniszterelnök a múlt héten arról beszélt, hogy bár az ő kormányzása idején elkövetett politikai hibák okoztak népszerűségvesztést, de szerinte az is komoly érvágás az MSZP számára, hogy már nem ő az MSZP arca. Mesterházy erre azt mondta: helyes, hogy a volt kormányfő is készít értékelést, hiszen az elmúlt nyolc évből öt és fél évig ő volt a miniszterelnök. Az lenne a baj, ha ő nem értékelne vagy nem beszélne ezekről a kérdésekről - tette hozzá.

Mesterházy szerint az MSZP-ben jó néhány meghatározó politikus és több csoport elvégzi a saját szempontrendszere alapján az értékelést. A végén ezeket mind össze kell gyúrni - fogalmazott.

Az [origo] elemzése szerint konfliktusokkal terhes átalakulás várhat az MSZP-re, mivel a párt több befolyásos politikusa egyértelműen eltérő módon képzeli el az áprilisi választásokon elmúlt 20 évének legrosszabb választási eredményét elérő MSZP talpraállítását. Aktivizálta magát például a közel egy éve háttérbe vonult Gyurcsány Ferenc mellett Szili Katalin is, mindketten teljesen másképp képzelik el az MSZP jövőjét.