Szlovákia lehet az Orbán-kormány első célpontja egy cseh napilap szerint

Vágólapra másolva!
A legidősebb cseh napilap szerint Szlovákia lehet az új magyar kormány első célpontja. A Lidové noviny szerint a Orbán Viktor kormánya kellemetlen kihívást jelenthet Szlovákiára, többek között a kettős állampolgárság tervezett bevezetése miatt.
Vágólapra másolva!

Ha Orbán Viktor új magyar miniszterelnök politikája nacionalista irányt vesz, és minden eszközzel a "magyar nemzet egységének" megújítására fog törekedni, Szlovákia lesz az első és legnépszerűbb célpont - írja szerdai számában a legidősebb cseh napilap, a liberális-konzervatív Lidové noviny.

A lap szlovákiai tudósítója, Luboš Palata a "Szlovákia, Orbán első célpontja?" című cikkében kifejti, hogy Magyarországon a szomszédos államok közül Szlovákia a legkevésbé kedvelt. "Mint azt a Budapesten szolgáló nyugati diplomaták is megerősítik, a magyarok úgy tekintenek Szlovákiára, mint az államiság hagyományai nélküli mesterséges államra" - írja a szerző. Éppen ezért a magyarok Szlovákiával szembeni természetes tisztelete Szerbiával vagy Romániával összehasonlítva minimális.

A Lidové noviny szerint Orbán Viktor - különösen hogy kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik - "kellemetlen kihívást" jelent Szlovákia számára, függetlenül attól, milyen kormány áll fel Pozsonyban a júniusi választások után. A cseh napilap utal a kettős állampolgárság tervezett bevezetésére, amely szerinte az új polgárokat választójoggal is felruházná. Palata szerint a leendő magyar miniszterelnök máris üzent Szlovákiába, különösen a magyarokat gyakran ócsárló Ján Slotának, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnökének, hogy kormánya nem fogja eltűrni a magyarok sértegetését. A szlovák reakciókat pártállástól függően különbözőnek látja a prágai lap, az ellenzék - élén a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióval - igyekszik csillapítani a kedélyeket.

A Lidové noviny idézi Slotát is, aki kedden kijelentette: fél éven belül szlovák-magyar konfliktus várható. Utal ugyanakkor Ján Kubišnak, a jelenlegi szlovák kormány volt külügyminiszterének véleményére is, miszerint "rendkívüli problémákat" fog okozni a szlovák-magyar viszonyban, ha Robert Fico a következő kormányba is beveszi Slota pártját.

Palata szerint még valami védheti Dél-Szlovákiát a magyar "nemzetegyesítő" offenzívától. Mégpedig az, ha Szlovákia gazdasága továbbra is sikeresebb marad. "Ebben az esetben ugyanis Orbánnak nem lesz mit kínálnia a szlovákiai magyarok számára. Mert ma csak kevés ember akad, aki önként egy szegényebb ország állampolgára akarna lenni, legyenek akár magyarok és a szegényebb ország Magyarország" - zárja fejtegetését Luboš Palata a prágai Lidové noviny napilapban.