Megszokták már a kavarodást a névrokon képviselők

Vágólapra másolva!
Téves telefonhívások, félrement meghívók - mindennaposak az ilyen apró bosszúságok az egymással névrokon parlamenti képviselők munkájában a két Horváth Zsolt nevű fideszes képviselő egyike szerint. A májusban megalakuló új országgyűlésben tizenöt képviselőnek lesznek névrokonai. A másik Horváh Zsolt szerint a megkülönböztethetőség kulcsa az egyéni teljesítmény.
Vágólapra másolva!

A májusban megalakuló új parlamentben tizenöt olyan képviselő lesz, akinek egy másik képviselő a névrokona lesz. Az új országgyűlésben két Horváth Zsolt, két Kovács Ferenc, két Nagy István, két Varga László, két Tóth József, két Simon Gábor és három Németh Zsolt fog dolgozni.

Az előző ciklusban is dolgozó érintettek némelyikének nem lesz ismeretlen a helyzet. "Belejöttünk" - mondta az [origo]-nak a kecskeméti választókerületében most negyedszer mandátumot szerző fideszes dr. Horváth Zsolt, aki 2006 óta ül együtt a Fidesz-frakcióban névrokonával, akit Veszprémben választottak meg. Mindkettőjüknek van doktori címe is, igaz, egyikük orvos, másikuk jogász.

"Nagyobb galibát nem okozott"

Horváth azt mondta: településnévvel különböztetik meg egymástól magukat kollégájával, akinek a neve mögött az országgyűlés honlapján olvasható frakciónévsorban is szerepel zárójelben az, hogy Veszprém. A kecskeméti Horváth szerint azért alakult így, mert ő régebb óta képviselő, de nála is előfordul, hogy Bács-Kiskun megye vagy gyakrabban - mert a városa nevét jobban szereti használni - Kecskemét nevét illeszti a sajátja mögé.

"Így is rendszeresen előfordul, hogy képviselőtársaink, munkatársaink tévesen hívnak fel bennünket" - kezdte sorolni Horváth az apróbb zökkenőket. Szerinte az is gyakori, hogy egymás bizottságaitól kapnak téves hívást, nem nekik szóló meghívót: ezeket mindig átküldték, átirányították a valódi címzettnek, de a névrokonság ténye egyébként nem volt téma kettejük között. "Ennél nagyobb galibát nem okozott" - mondta, hozzátéve, hogy a név szerinti szavazáskor nagyon oda kell figyelni, ilyenkor mindig hozzáteszik a nevükhöz a városukat is. A kecskeméti Horváth Zsolt megjegyezte: neki nem volt nagy újdonság a parlamenti helyzet, a középiskolájában is volt másik Horváth Zsolt, az egyetemen hárman, a kollégiumban pedig ketten voltak.

"A karakterüket tekintve különböztessék meg magukat"

"Azért elég sok különbözőség van közöttünk. Arcra nem hasonlítunk, ő kecskeméti, én veszprémi vagyok, ő egészségüggyel foglalkozik, én jogász vagyok" - mondta az [origo]-nak a veszprémi Horváth Zsolt. A félrement levelekkel, meghívókkal ő is találkozott már, de szerinte sem volt különösebb problémájuk a helyzetből. "Egyikünk se csinált olyat, ami miatt a másiknak szégyenkeznie kellett volna". A jogász Horváth azt mondta: sosem merült fel benne, hogy nevet változtasson emiatt.

"A karakterüket tekintve különböztessék meg magukat" - válaszolta arra a kérdésre, mit tanácsolna azoknak a leendő képviselőtársainak, akik hasonló helyzet kerülnek. "A saját területén úgy dolgozzon, hogy mindenki tudja: ő az a bizonyos személy, és nem a másik. Én biztos erre törekednék, erre törekedtem eddig és törekedni is fogok" - tette hozzá.

Forrás: MTI - Fidesz
A két Horváth Zsolt, balra a kecskeméti, jobbra a veszprémi

A Horváth Zsolt-pároséhoz hasonlóan régóta, 2002 óta ül együtt az MSZP-frakcióban a két Simon Gábor, akik áprilisban országos listáról szereztek mandátumot. Az ő esetükben könnyebbség, hogy csak egyikük doktor.

A szocialista Tóth József és Varga László, valamint a fideszes Nagy István és Kovács Ferenc az áprilisi választások után kap maga mellé névrokont a parlamentbe. A mandátumát Angyalföldön megvédő Tóth József mellé érkezik a Heves megye 5. választókerületében győztes fideszes, mindkettőjüknek doktori címe van. A 2006 óta képviselőként dolgozó MSZP-s Varga Lászlóhoz csatlakozik KDNP-s névrokona, aki a Bács-Kiskun megyei területi listáról szerzett parlamenti széket, és használ egy második keresztnevet, az Imrét is.

Az előző ciklusban is a Fidesz-frakció soraiban ülő Nagy István mellé a párt mosonmagyaróvári egyéni jelöltje kerül. A megkülönböztetésüket könnyíteni fogja, hogy az újként érkező Nagy István doktor, míg a korábbi nem. Ugyenez a helyzet az 1998 óta fideszes képviselő Kovács Ferenc és névrokona, a Nyíregyházi választókerület győztese esetében.

Szabók, Vargák, Farkasok

A parlamentben eddig is két Németh Zsolt dolgozott: az 1990 óta fideszes képviselő külügyi bizottsági elnök és párttársa, a Vas megyei V. Németh Zsolt. Mindketten többször variáltak korábban a nevükkel. A külügyi bizottság elnöke közszerepléseiben 2006. május 16-ig egyszerűen csak Németh Zsolt volt, majd két héten át Németh Zsolt Attila, aztán újra simán Németh Zsolt. A parlament honlapján most is így olvasható a neve, de a választási iroda oldalán már újra szerepel az Attila keresztnév is. V. Németh Zsolt is egyszerűen csak Németh Zsolt volt 2006 májusáig, amíg be nem ült a Fidesz-frakcióba. Aztán néhány hónapig a neve mögé biggyesztette zárójelben Vas megye nevét, a V. kezdőbetűt 2006 októberétől használja csak.

Májustól már hárman lesznek. A Jobbik Baranya megyei területi listájáról szintén egy Németh Zsolt nevű politikus szerzett mandátumot. "Egyelőre nem morfondíroztam ezen" - válaszolta kedden a jobbikos Németh az [origo]-nak arra a kérdésre, van-e már valamilyen ötlete arra, hogy próbálja majd könnyíteni a megkülönböztetést. A névrokonság helyzete neki is ismerős, korábban a megyei KSH elnökével keverték össze egyszer-kétszer. A jobbikos politikus azt mondta: nincs se harmadik neve, se olyan másik vezetéknév, amelyet akár rövidítésként elkezdhetne használni. "Hát igen, elképzelhető, hogy zavaró lesz" - mondta.

A teljes névegyezőség mellett nagyon sok lesz az ugyanolyan vezetéknév is az új parlamentben. Kilenc Szabó, nyolc Varga plusz egy Vargha, hét Horváth, hat Nagy, öt Molnár, négy Farkas, négy Tóth, négy Simon, három Balla, három Kiss, három Lukács és három Szilágyi ül majd a széksorokban.