Üres fejjel megy neki több párt a korrupciónak

Vágólapra másolva!
Bár a korrupció elleni harc volt a kampány egyik legfontosabb témája, a pártok alig álltak elő konkrét ötletekkel a visszaélések felszámolására. A korrupció visszaszorításáért küzdő Transparency International nevű szervezet kielemezte a pártok programját, az ennek során talált ellentmondásokra és hiányosságokra pedig alig érekztek valódi válaszok.
Vágólapra másolva!

A választás előtti hónapokban kicsúcsosodott BKV-botrány eredményeként a kampány egyik leghangsúlyosabb témája a korrupció elleni küzdelem lett, a pártok azonban rendszerint alig árulnak el részleteket arról, hogyan képzelik ennek gyakorlati megvalósítását. Ez a fő megállapítása annak az elemzésnek is, amelyet a Transparency International nevű nemzetközi antikorrupciós szervezet készített a vezető pártok hivatalos programjait vizsgálva. A korrupciós jelenségekről az elmúlt években mélyebb kutatásokat is készítő szervezet az egyes programok kivesézése után kérdéseket is megfogalmazott, amelyeket az [origo] több más szerkesztőséggel együtt feltett az érintett pártoknak.

A rejtélyes Fidesz

A legrövidebb és legkevésbé konkrét választ a következő kormányt megalakító Fidesztől kaptuk, amelynek már a programjáról is azt állapította meg a TI, hogy abban a párt- és a kampányfinanszírozás, a nyilvánosság, valamint a korrupció ellen küzdő intézmények "kérdése egyáltalán nem jelenik meg". A pártdokumentum ugyan érinti a visszaélések melegágyának tartott közbeszerzések ügyét, de ebben az esetben sem elsősorban a korrupcióellenes harc kap hangsúlyt, hanem az, hogy növelni akarják a nyertes hazai vállalkozások arányát, illetve hogy átláthatóbbá akarják tenni a közbeszerzési eljárásokat.

A Fidesz azzal érvel a programban, hogy a korrupció fő oka a közbizalom elvesztése, és ha ezt sikerül visszaszerezni, akkor a visszaélések is megszűnnek, a TI szerint azonban ennél többre, például jogszabályi változásokra lenne szükség. A kormányzásra készülő párt nem válaszolt a konkrét terveikre vonatkozó kérdésekre. Kérdéseinkre mindössze ennyit írt Havasi Bertalan sajtófőnök: "Amint megkapjuk a felhatalmazást a választópolgároktól, azonnal nekilátunk a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételének, és felszámoljuk a korrupciót. Elzárjuk a korrupciós csatornákat, beszüntetjük a BKV-típusú szerződéskötési gyakorlatot, és visszaszerezzük a jogtalanul kifizetett végkielégítéseket." Jeleztük, hogy ebből nem derült ki, milyen konkrét terveik vannak, de erre már nem érkezett semmilyen válasz.

A másról beszélő MSZP

Az MSZP ugyan bőbeszédűbb volt, és egy kétoldalas választ küldött azokra a kérdésekre, hogy mit tennének a közbeszerzések rendszerével, illetve milyen új intézményt állítanának fel a korrupció üldözésére. A hosszú levél azonban nem ad választ egyik kérdésre sem, csak azt sorolja fel, hogy az elmúlt nyolc év kormányzása alatt melyek voltak azok az intézkedések, amelyek a párt szerint a korrupció elleni harcot segítették. "Tény, hogy az MSZP kormányzása alatt meglehetősen sok korrupciós ügy került napvilágra. Ez azonban éppen azt jelzi, hogy a párt folyamatosan jelentős erőfeszítéseket tett a korrupció visszaszorítására, és nem riadt vissza attól sem, hogy miközben ezeket az ügyeket felszámolja, jelentős népszerűségvesztést szenved el" - fogalmaz a párt, utalva a szocialista politikusokat érintő botrányokra.

A Transparency szerint a programból annyi látható, hogy a pártnak kész programja van a párt- és kampányfinanszírozás átalakítására (ezeket az MSZP többször be is nyújtotta, de az ellenzék támogatása miatt elbuktak), az ugyanakkor nem világos, hogy mit értenek a nyilvánosság növelésén és a programban emlegetett új intézmények felállításán.

A részletekkel szűkmarkú Jobbik

A Jobbik programjában is vannak tervek a korrupció visszaszorítására, a TI azonban hiányolja többek között azt, hogy a kampányfinanszírozás egyáltalán nem jelenik meg. "Ezt súlyos hiányosságnak tekintjük, hiszen így nem válik világossá, hogy a programban lépten-nyomon felbukkanó korrupció ellen mit is tenne valójában" - áll az elemzésben, amely szerint a közbeszerzések átalakításánál ugyan vonzó megoldás "a teljes felülvizsgálat" és az ésszerűsítés, de a TI szerint az nem világos az általános jelszavakon túl, hogy milyen konkrét irányba mozdulna el a Jobbik.

Az elemzésben feltett kérdésekre válaszolva sem árult el sokkal több részletet a közbeszerzésekről a Jobbik. Néhány mondatos válaszukban azt írták, hogy "napi gyakorlattá vált a közbeszerzés várható értékének túlbecsülése, ami a korrupció alapja", és ezen akarnak mindenképp változtatni. Közölték azt is, hogy felül kell vizsgálni a "hivatalos közbeszerzés tanácsadó rendszerét, mert jelenlegi formájában nem eredményes", de magyarázatot nem fűztek ehhez sem.

A válaszból ugyanakkor kiderül, hogy kampányfinanszírozás átalakítását a Jobbik úgy oldaná meg, hogy "egyrészt csökkenteni kellene a pártok összes kampánykiadását, másrészt a felhasználható pénzeket igazságosabban kellene megosztani a pártok között". Emellett szigorítanák az állami és magáncégek közvetlen és közvetett kampányhozzájárulásait, például a "hirdetésekkel történő bujtatott" támogatásokat - írják a válaszban.

A nem mindenható LMP

A politika megtisztításának ígéretével kampányoló, a várhatóan az új parlament legkisebb frakcióját alapító LMP programjának is hangsúlyos eleme a korrupció elleni harc, és annak több elemével a TI is egyetért. A párt támogatja a Transparency által is szorgalmazott párt- és kampányfinanszírozási törvényt, emellett átfedés van az LMP programja és a TI szándékai között abban is, hogy mindketten szűkítenék a titkosítási szabályok hatályát.

A civil szervezet szerint ugyanakkor nem derül ki a programból, hogy mit tenne az LMP a közérdekű bejelentőkkel (akik akár kockázatot is vállalva beszámolnak korrupciógyanús esetekről), illetve hogy "a párt által javasolt intézményi felülvizsgálat mennyiben növelné a korrupciót üldöző szervek hatékonyságát". Arra a kérdésre, hogy milyen intézményi átalakításokat javasolnak a korrupció elleni harcban, az LMP azt válaszolta, hogy elsősorban jogszabályváltoztatásokban gondolkodnak. Például a közbeszerzésen induló cégeket kötelezni lehet egy belső etikai kódex megalkotására - közölte a párt, amely elismeri azt is, hogy a megoldás nem mindig a politika kezében van: "Szükség van az etikai normák erősítésére, de ebben nem feltétlenül egy parlamenti párt az illetékes."