Megúszhatják a gárdaegyenruhás belépőt a jobbikos képviselők

Vágólapra másolva!
Nem lehet majd megakadályozni, hogy gárdaegyenruhában vegyenek részt az új parlament ülésén a jobbikos képviselők - írja a Népszabadság. A lap szerint a Fidesz gőzerővel dolgozik azon, hogy ezt valahogy meg tudja akadályozni, de megoldást még nem találtak.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudja a Fidesz, miként akadályozhatná meg, hogy a Jobbik elnöke ígéretéhez híven a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában vonuljon be az Országgyűlés alakuló ülésére - írja a Népszabadság. A lap szerint a Fidesz jogászai gőzerővel dolgoznak azon, hogy kiskaput találjanak a törvényen, de a képviselőket mentelmi jog védi.

Hiába szólítják fel őket a kormányőrök a törvénysértés megszüntetésére, más eszköz nincs a kezükben csupán feljelenthetik, és az ügyészség utólag kérheti az érintettek mentelmi jogának felfüggesztését.

A házelnök sem vezettethetné ki őket, mivel csak abban az esetben intézkedhet erről, ha valaki akadályozza az ülést. A parlamentben nincs öltözködési szabály.

Orbán Viktor a választások után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján a gárdaegyenruhára vonatkozó kérdésre azt válaszolta: ruházati kérdésekről nem tud nyilatkozni, de minden törvénysértés ellen határozottan kell fellépni. Magyarországon világosan értelmezhető rendszabályok vannak, és ezeket a parlament tagjainak is be kell tartaniuk - mondta.