Az OVB elutasította az LMP MSZP-plakátra vonatkozó kifogását

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság elutasította a Lehet Más a Politika kampányfőnökének kifogását, az MSZP "lehet más" szövegű plakátja miatt. Az OVB szerint a plakát nem jogsértő.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén elutasította azt a kifogást, amelyet Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika (LMP) kampányfőnöke nyújtott be az MSZP "lehet más" szöveggel megjelent plakátja miatt. Az OVB 5:2 arányban úgy döntött, hogy a plakát a véleményszabadság körébe tartozó közléseket tartalmaz, így nem jogsértő.

Karácsony Gergely szerint az MSZP országosan terjesztett kampányanyaga tartalmában és grafikai megjelenésében is alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, és megvalósítja a rendeltetésszerű és jóhiszemű joggyakorlással való visszaélést. A kampányfőnök kérte a jogsértés megállapítását és az eltiltást további jogsértéstől.

A plakáton az olvasható: "Szabad demokraták, magyar demokraták, szociáldemokraták, igen, lehet más a politika, ha megállítjuk Orbán Viktor kontrollálhatatlan hatalmát. Április 25-én szavazzon az MSZP jelöltjeire".

Az OVB fideszes és LMP-s delegáltja szerint megállapítható a jogsértés, a többi 5 tag szerint azonban nem jogsértő a plakát. Litresits András, az MSZP delegáltja szerint a beadványozó nem jelölte meg, mikor észlelte a plakátot, így nem tudható, honnan számít a jogorvoslatra rendelkezésre álló háromnapos határidő, így szerinte a kifogás érdemi vitára alkalmatlan.

Szabó Miklós LMP-s delegált közölte: a hirdetés a hétfői Népszabadságban jelent meg. Mint mondta, a plakáttal egy "morális korlátot lépett át az MSZP", mivel a "lehet más a politika" az LMP kommunikációs szlogenje már hetek óta. Szoboszlai György szerint a plakát nem megtévesztő, egyértelmű, hogy az MSZP készítette, hogy mozgósítsa más párt táborát a saját érdekében.