Lehűtötte a túlhevült jobbikosokat a vasárnapi eredmény

Vágólapra másolva!
Az LMP sikerét, a kevés pénzből építkező kampányt és a médiát okolják az [origo] által megkérdezett jobbikosok a párt vasárnapi eredményéért. A párt jelöltjei és vezetői szerint a 16,7 százalék szép eredmény, sokan mégis csalódottak. A várakozásokat fokozták a párt vezetőinek nyilatkozatai is, akik a kampányban azt állították, a Jobbik már a Fidesszel verseng. A Jobbik egyik alelnöke szerint erre lehet is majd esély, de még nem jött el az ideje.
Vágólapra másolva!

"Az eredménnyel elégedettek lehetünk, ami miatt van hiányérzetünk, hogy nem sikerült megelőznünk az MSZP-t" - nyilatkozta Vona Gábor Jobbik-elnök a választás éjszakáján az [origo]-nak. A Jobbik a tavalyi európai parlamenti választások óta megduplázta támogatói számát (2009-ben 428 ezren szavaztak rájuk, vasárnap pedig 855 ezren), az [origo]-nak nyilatkozó jobbikos politikusok mégis valamennyien azt mondták, hogy jobb eredményt vártak, mint a 16,7 százalék.

"Nagyon szép és korszakalkotó eredményt értünk el" - ismételte Vonát Stummer János, a Jobbik ifjúságpolitikusa (Vona az "áttörés napjának" nevezte az első forduló napját). Szerinte a jövőben a magát rendszerkritikusnak beállító LMP szavazói is átpártolhatnak a Jobbikhoz, mert az LMP alkudozásba fog bocsátkozni az elmúlt 20 évet meghatározó politikai szervezetekkel: "szavazóik hamar rá fognak jönni, hogy a Szaharában nem lehet hóembert építeni". Stummer szerint a "Jobbik sok esetben negatív médianyilvánosságot kapott", emiatt nem tudtak jobban szerepelni.

Az [origo]-nak nyilatkozó jobbikosok mind a szerintük szép, mégis csalódást keltő eredmény okai között említették a többi párt "lejárató kampányát", illetve a média "nemtelen támadássorozatát".

"Túlságosan felfokoztuk az elvárásainkat"

"Többre számítottunk, de néhány nap távlatából így is áttörésnek tartom az eredményünket" - jelentette ki Szabó Gábor pártigazgató. Az áttörés szerinte azt jelenti, hogy bejutottak a parlamentbe, ami az első komoly lépcsőfokot jelenti számukra. "Azért számítottunk többre, mert a visszajelzések miatt túlságosan felfokoztuk az elvárásainkat" - mondta Szabó, aki 20 százalékos eredményt várt.

A pártigazgató a főváros XI. kerületében 8 százalékos eredményt ért el, aminél "jóval többet várt". Szerinte a gyengébb budapesti szereplés nem a kampány hibája volt. A vélt okok között szerepel, hogy a fővárosban erősebb a hatása a média jobbikosok szerint érzékelhető ellenszelének és a budapestieket kevésbé sikerült megszólítani. Szabó kijelentette, hogy ott, ahol nem maradt állva jobbikos jelölt, a párt nem tanácsol semmit a szavazóinak. "Én sem döntöttem még el, hogy fogok-e szavazni a második fordulóban, de valószínűleg nem megyek el" - állította Szabó.

"20-25 százalékkal lettem volna elégedett"

A legsikeresebben szereplő jobbikos jelölt, a Tiszavasváriban 33 százalékot szerző Császár József saját eredményét sikerként könyveli el. "A Fidesznek és az MSZP-nek nincsenek tartalékai, mert a hátrányos helyzetűek már leadták a szavazataikat, nekünk viszont vannak még tartalékaink" - foglalta össze Császár, hogy miben bízik a második fordulóban az első fordulót 42 százalékos eredménnyel megnyerő fideszes Karakó László ellen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vegyes a megítélése a Jobbik választási eredményének

"Országosan 20-25 százalékkal lettem volna elégedett, ezt az eredményt talán csalódásként éli meg néhány ember" - mondta Császár, aki szerint a reálisan gondolkodók tudták, hogy a Fidesz fog nyerni, bár a Jobbik ismert politikusai - köztük Vona Gábor pártelnök - többször kijelentették, hogy a Jobbik több szavazatot szerezhet, mint a Fidesz. "A Fidesztől ezt vártam, de azt szerettem volna, ha az MSZP és az LMP nem éri el ezt az eredményt" - állította a politikus, aki hozzátette, hogy nem számítottak ilyen durva lejárató kampányra.

"Nagy meglepetés az LMP"

A Budapest XIII. kerületében lévő 20-as számú szavazókörzetben induló Csender Tamás 8,9 százalékos támogatottságot ért el (a 2009-es EP-választáson a Jobbik 11 százalékot ért el a kerületben). "22-25 százalékra számítottunk helyben. Nekünk a nagy meglepetés az LMP volt, az ő eredményük minden budapesti jelöltünket megdöbbentették" - mondta Csender (az LMP-s Vári György 10 százalékot ért el a körzetben), aki szerint "ha nem lett volna LMP, elérhettük volna céljukat".

Csender is szép eredménynek tartotta az országos 16,7 százalékot, bár ő 25-28 százalékra számított. Szerinte a gyengébb budapesti eredménynek (Budapesten 11 százalékot ért el a Jobbik 2009-ben) az LMP sikeres szereplése mellett az az oka, hogy vidéken rosszabb a közbiztonság és emiatt a szavazók sokkal élesebben érzik a Jobbik által felvetett problémákat. Losonczy Pál kommunikációs igazgató, aki a VIII. kerületben indult is úgy gondolja, hogy kampányukkal inkább a vidéket sikerült megszólítani.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vona Gábor az első forduló éjszakáján

"Máshogy kellett volna a budapestiekkel kommunikálni, helyspecifikus témákkal, de erre nem is lett volna pénzünk" - állította Losonczy. Azt sem érzi kudarcnak, hogy Budapesten százalékosan csökkent a Jobbik támogatottsága az EP-választásokhoz képest, mert szerinte a pénzhiány miatt nem tudták megszólítani a bizonytalanokat. "Az LMP-nek is 10-szer több pénze volt" - állította. Az országos eredményről annyit mondott, hogy "lehetett volna jobb is az eredmény, de már ez is csoda".

A kormányzásnak még nem jött el az ideje

Varga Géza, szentesi jelölt 23 százalékos támogatottsággal lett a második körzetében. "Ez van, a választók ezt akarták, én ezt pedig elfogadom" - mondta Varga, aki szerint a Fidesz kormányra kerülése a realitás. "Nem tudtuk saját árnyékunkat átlépni" - jelentette ki Varga, aki szerint a többi párthoz képest sokkal amatőrebb volt a kampány és a helyi fiatal támogatóik is rutintalanok voltak.

"Reálisan, de önkritikusan értékeltük az eredményt. A hangulat bizakodó, most elsősorban a második fordulóra koncentrálunk" - jellemezte a vezetőség hangulatát Gyüre Csaba alelnök. Azt mondta, hogy a szimpatizánsaik egy része meg volt elégedve az eredménnyel, de egy része "túlhevült állapotba került és egészen extrém várakozásaik voltak". Gyüre szerint ez amiatt is volt, mert Vona Gábor korábban kijelentette, hogy a győzelem a céljuk, de szerinte nem is lehet máshogy hozzáállni egy megmérettetéshez. "Reálisan azt kell látni, hogy ennek még nem jött el az ideje" - állította Gyüre.