Forsense: Habozó fiatalok és fideszes nyugdíjasok dönthették el a választást

Vágólapra másolva!
Az MSZP tábora az ős-szocialistákra szűkült, a Fidesz pedig még a nyugdíjasak körében is megverte az MSZP-t - derül ki a Forsense kedden publikált felméréséből. A választás napján készített közvélemény-kutatás szerint sokan az utolsó pillanatban döntötték el, kire szavaznak: a fiatalok körében erős Jobbik az elmúlt 8, az LMP az elmúlt 4 hónapban szedte össze szimpatizánsait, de sokan még a választásnapján is hezitáltak.
Vágólapra másolva!

Sokan az utolsó pillanatban döntötték el, melyik pártra szavaznak, és a korábbiaknál több fiatal vett részt a választáson - áll a Fosense kedden publikált felmérésében, amelyet a választás napján készítettek. A közvélemény-kutató cég szerint a választásokon kirajzolódó új pártstruktúra minden párt számára új kihívásokat jelent, ha meg akarják tartani szavazóikat, illetve ha bővíteni szeretnék bázisukat.

Az ős-támogatókra szűkült az MSZP tábora

A felmérés szerint az MSZP szavazótábora a legszűkebb támogatói körre redukálódott, a párt szavazóinak közel 90 százaléka mindig is a szocialistákra szavazott. Ez azt jelenti , hogy a párt szinte egyáltalán nem tudott új szavazókat mozgósítani. Ahogy ezt már a korábbi Forsense mérések is mutatták, az MSZP támogatóinak bázisa az idősebb korcsoportokra szűkült le, szavazóinak kétharmada 55 évnél idősebb volt a választás napján. Az MSZP bázis a vasárnapi voksolás után a korábbinál is erősebb feminin karaktert mutat, támogatóinak közel kétharmada nő. A szocialista bázis alacsonyabban kvalifikált az átlagnál, szavazóik fele szakmunkás végzettségű vagy legfeljebb 8 általánost végzett.

A nyugdíjasoknál is lepipálta a Fidesz a szocialistákat

A Forsense szerint a Fidesz is meglehetősen sok "régi" támogatóval rendelkezik, vasárnapi szavazóinak kétharmada mindig is erre a pártra voksolt, 25 százalék pedig a 2006-os választásoktól 2010 elejéig tartó időszakban csatlakozott. A párt szavazóinak tizede az utolsó egy hónapban döntött a Fidesz mellett, ők többségben a Jobbik felé húztak az utolsó pillanatig, de végül a Fideszt választották.

A Fidesz minden életkori csoportban hasonló támogatottsággal rendelkezett a választáson, a legtöbb támogatót azonban a 45 és 54 év közöttiek körében tudhat maga mögött - írja a felmérés. Az idősebb szavazók megnyeréséért folytatott küzdelemben a vasárnapi adatok alapján is egyértelműen az MSZP fölé kerekedett, és a szocialisták számára utolsó biztos bázist jelentő nyugdíjas korúak körében is nagyobb táborral rendelkezik. A 45 év alattiak körében népszerű Jobbik és LMP parlamenti jelenléte új kihívást jelent majd a Fidesz számára, ahogy azt az április 11-ei eredmények is mutatják. A 24 év alatti szavazók mellett a 35 és 44 év közötti választóknak megközelítőleg a 40 százalékát a két új szereplő vitte az urnákhoz.

A korábbi választások alapvető tapasztalata volt, hogy a fiatalok kevésbé mozgósíthatók, és kisebb arányban mennek el szavazni, mint az idősebb korosztályok. A választás napján végzett Forsense kutatás szerint ebben most változás történt, a szavazáson részt vett 35 év alattiak aránya megegyezett a teljes lakosságon belüli arányukkal.

Pár hónap alatt duzzadt fel a Jobbik és az LMP

Szavazóinak válaszai alapján a Jobbik tábora a 2008-as népszavazás időszakában kezdett bővülni, de az igazi lökést a tavalyi Európai Parlamenti választások adták - írja a Forsense, amely szerint a párt jelenlegi bázisának mintegy 60 százaléka az elmúlt 10 hónap során, egy jelentős őszi kiugrással csatlakozott a párt mögé. A Jobbik választóinak 10 százaléka az utolsó pillanatig hezitált, és csak a választást megelőző napokban, illetve a választás napján döntött a radikális párt mellett. Ebben a körben szintén sokan vannak azok, akik a Jobbik és a Fidesz választása között elbizonytalanodva végül az előbbit választották.

A Forsense elemzése szerint a legfrissebb táborral az LMP rendelkezik, amely szintén későn, csak 2010 első hónapjaiban kezdett ismertté válni. Vasárnapi szavazóinak mintegy kétharmada egy-két héttel a választások előtt tudta már, hogy az LMP-re szavaz, de a harmadik harmad csak az utolsó napokban döntött a párt mellett - derült ki a szavazás napján kitöltött kérdőívekből. A visszaemlékezések alapján az LMP-szavazóknál tetten érhető egy hezitálás, ami elsősorban az MSZP és a Fidesz irányába volt érezhető.

Az új pártok vitték el a fiatalokat

A két újonnan parlamentbe jutott párt, az LMP és a Jobbik gyakorlatilag azonos választói korfával rendelkezik. Szavazóik közel 50 százaléka 35 év alatti, és csak 10 százaléka 55 év feletti. Ezzel összefüggésben a Jobbik és az LMP jelenlegi szavazóiról az is elmondható, hogy a korábbi 2006-os országgyűlési választáson jelentős részük, mintegy 30 százalék még nem szavazott.

Iskolai végzettség szerint már nagyobb különbségeket tapasztalhatunk a két új parlamenti erő között. Az LMP választóinak 25 százaléka rendelkezik diplomával, és további 60 százalék érettségivel, ezzel a pártok között az LMP szavazói tekinthetők a leginkább kvalifikáltnak. A radikális párt szavazóinak fele érettségizett, és az átlagnál magasabb körükben a szakmunkások aránya. A Jobbik fontos karaktervonása, hogy rendkívül magas, kétharmadot is meghaladó a férfi szavazók aránya bázisában.

Az LMP-sek nem lelkesednek a második fordulóért

Egy esetleges második fordulóban (ahol erre szükség van) a most szavazók 87 százaléka biztosan részt venne. Az LMP tábora tekinthető a legkevésbé aktívnak ilyen szempontból, körükben 55 százalék a biztosan részt vevők aránya. A második fordulóban 25 százalékuk nem tudja, hogy milyen pártállású egyéni jelöltre szavazna, 20 százalékuk az LMP jelöltjét támogatná, 20 százalék a Fidesz jelöltjét és 10 százalék az MSZP-ét.

A többi bejutó párt esetében, ha szükség lenne rá, a szavazóik újra elmennének, és újra ugyanarra a pártra adnák a szavazatukat, mint az első fordulóban. A Forsense felmérésnek adataiból azok részvételére nem lehetséges becslést adni, akik az első fordulóban nem voltak szavazni, részvételük és szavazataik emiatt valamelyest változtathatnak a fenti megállapításokon is.