Nem vizsgálta az OVB az átjelentkezésre buzdító Jobbik-üzenetet

Vágólapra másolva!
Formai hibás volt a beadvány, ezért az OVB nem foglalkozott érdemben azzal, hogy a Jobbik igazolással szavazásra buzdította a Budapesten élő, de vidéki lakcímmel rendelkező szimpatizánsait. Korábban a testület kétszer is elmarasztalta a Civil Mozgalmat, amely szintén arra buzdította szavazóit, hogy jelentkezzenek át oda, ahol van megyei listájuk.
Vágólapra másolva!

Nem vizsgálta érdemben az Országos Választási Bizottság (OVB) azt a kifogást, amelyben egy magánszemély azt kifogásolta, hogy a Jobbik egyik budapesti kerületi kampányfőnöke "hetek óta törvénysértő módon igazolással szavazásra buzdító felhívásokat jelentet meg". Az OVB csütörtöki határozata szerint a kifogás hiányosan tartalmazza a panaszos lakcímét, aki nem jelölte meg azt sem, hogy a felhívás pontosan milyen választási jogszabályt sért.

A barikad.hu honlapon ma is elérhető az a felhívás, amelyben Farkas Máté, a Jobbik XIII. kerületi kampányfőnöke buzdítja a Budapesten élő, de vidéki bejelentett lakcímmel rendelkező szimpatizánsokat, hogy kérjenek igazolást, hogy a fővárosban szavazhassanak. Farkas felhívása szerint sok - azt írja, tízezrek - egyetemista és fiatal él Budapesten, akiknek a hivatalos lakcímük vidéken, a szüleiknél van. Mivel a választás előtt egy héttel, húsvét miatt sokan hazautazta, április 11-én nem fognak - írja Farkas.

Az OVB korábban kétszer "joggal való visszaélésnek" minősítette a Civil Mozgalom (CM) honlapján található Mindenki szavazhat a Civil Mozgalomra című cikkét, amelyben arra szólították fel a választóikat, hogy igazolással szavazzanak olyan megyékben, ahol a párt tudott területi listát állítani. Az OVB akkori határozatai szerint az igazoláskérés célja nem lehet a választás eredményének befolyásolása, ezért eltiltotta CM-et a további jogsértéstől (az OVB döntéséről itt olvashat).