Orbán: Rendet fogunk tenni

Vágólapra másolva!
A választók azt várják a Fidesztől, hogy tegyen végre rendet - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Ezért a párt azt tervezi, hogy visszaszerzi a botrányosan kifizetett végkielégítéseket, és akár már a kormány megalakulása előtt beterjesztik a kisebb parlamentről szóló javaslatot.
Vágólapra másolva!

Még nem könyvelte el a Fidesz győzelmét a vasárnapi választáson Orbán Viktor - a Fidesz elnöke erről a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjúban beszélt. Mint mondta, a "a választást nem pénteken, szombaton vagy hétfőn kell megnyerni, hanem vasárnap", ezért kulcskérdésnek nevezte, hogy az embereket rávegyék a szavazásra. Szerinte egyáltalán nem volt csendes a kampányuk, példaként említette, hogy vidéken milyen megfeszített kampányküzdelmet folytattak, az utolsó napokban csaknem három millió embert kerestek fel a párt aktivistái.

Orbán szerint előnyt jelent, hogy "nem egy kezdő kormánypárt" lesz a Fidesz, van tapasztalata a kormányzáshoz. Ugyanakkor szerinte most az egész politikát meg kell változtatni, nem elég csak módosítgatni az egyes szakterületek irányvonalait.

"Nincs Magyarországon olyan választópolgár, aki előtt a Fidesz szándékai homályban maradtak volna, mindenki tudja, hogy ha a Fideszen múlik, merre halad majd Magyarország" - jelentette ki a pártelnök a programjuk hiányára vonatkozó felvetésre. Szerinte az emberek most nem arra kíváncsiak, hány százalékos lesz az adókulcs, hanem azt az erőt keresik, amely az adóterheket majd enyhíteni fogja. Orbán az interjúban ismét a felelősök elszámoltatását ígérte; és mint mondta: "rendet fogunk tenni".

Konkrét terveik közt említette háromezer rendőr munkába állítását fél évben belül, körzeti megbízotti kirendeltségek létrehozását, valamint azt, hogy a "talicskával kitolt közpénzeket", a botrányos végkielégítéseket vissza kell fizettetni. "Az új kormánynak az első dolga, hogy ezeknek a jogos elvárásoknak gyorsan érvényt szerezzen" - tette hozzá.

Az interjúban a pártelnök úgy vélte, az ország valós helyzetét azért kell feltárni, mert a valós helyzet sokkal rosszabb annál, "mint amit a szocialisták el akarnak hitetni". "A kommunisták ugyanis hazudnak. A maiak is" - jelentette ki. Ugyanakkor szerinte akkor is végrehajtják az adócsökkentést, a versenyképesség javítását, a korrupció visszaszorítását és a vállalkozások támogatását, ha a valós adatok rosszabb képet mutatnak.

Orbán az interjúban azt mondta: a Fidesz már az új kormány megalakulása előtt a parlament elé fogja terjeszteni a kisebb parlamentről szóló indítványt, az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről szóló indítványt és a "botrányos végkielégítések visszafizettetéséről szóló javaslatot".

"Dühös, türelmetlen, radikális ideológiákra fogékony közösség mindig, minden országban létezett" - mondta a Jobbikról a Fidesz elnöke, aki szerint érthető, hogy megjelenik egy 10-15 százalékos szélsőséges erő a válság és egy rossz kormányzati teljesítmény idején. A Fidesznek azonban meg kell értenie az MSZP és a Jobbik szavazóit is, hogy számukra is legyenek javaslataik - tette hozzá.