47 tokiói szavazat veszett el a választási iroda hibájából

Vágólapra másolva!
Rossz borítékot írattak alá 47 tokiói magyar szavazóval a japán főváros választási irodájának munkatársai, emiatt szavazatuk várhatóan érvénytelen lesz. A külképviseleti voksolást ráadásul megismételni sem lehet. Az elveszett voksok miatt az Országos Választási Bizottság fegyelmi eljárást indított az ügyben.
Vágólapra másolva!

Jogszabályt sértettek a tokiói választási iroda munkatársai, mivel a szavazatokat tartalmazó borítékokat íratták alá a szavazókkal - határozott csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Ez pedig azt jelenti, hogy az egyéni választókerületek nem tudják majd érvényesnek elfogadni az innen érkezett 47 szavazatot.

A testülethez egy Tokióban szavazó választópolgár fordult kifogásával. Mint írta, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában, április 4-én Magyarország tokiói nagykövetségén szavazott, de a külképviseleti választási iroda vezetője a szavazatokat tartalmazó borítékot íratta alá vele, nem a külső borítékot (amely a szavazat mellett tartalmazza a választó nyilatkozatát). Kifogásolta, hogy az irodavezető félrevezető és törvénysértő utasításának eredményeként szavazata érvénytelen lesz.

A külképviseleteken a választási eljárási törvény szerint a szavazólap és a boríték választónak való átadásakor a választási iroda tagja szavazásról szóló nyilatkozatot tölt ki (ez tartalmazza a választó családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját). A szavazásról szóló nyilatkozatot a választópolgár aláírásja és a választási iroda tagja hitelesíti.

Ezután a választó a már kitöltött szavazólapot a kapott borítékba helyezi, és azt lezárja. A zárt borítékot és a szavazásról szóló nyilatkozatot átadja a választási iroda tagjának, aki azokat az ő jelenlétében egy másik borítékba helyezi, azt lezárja és átadja a választónak. A választó a külső borítékot a leragasztáson aláírja, majd az urnába helyezi.

Érvénytelen szavazatok

Az OVB csütörtöki ülésén megállapította, hogy a tokiói választási iroda tagjai megsértették a választási eljárás szabályát. A bizottság a 47 érintett borítékot ennek ellenére megküldi az egyéni választókerületekhez, és ezeket ott az OVB által megállapított szabálytalanság miatt vélhetően nem fogják majd érvényesnek elfogadni. (Tokióban 48-an adták le a szavazatukat.)

Az OVB - működése során eddig egyedülálló módon - sajnálkozását fejezte ki, amiért a választópolgárok a választási szervek munkatársainak mulasztása folytán feltehetően érvénytelen szavazatukkal nem tudtak hozzájárulni az országgyűlési képviselők választásához. A bizottság arról is döntött, hogy fegyelmi felelősségre vonást kezdeményeznek az eset miatt. A vitában felmerült a szavazás megismétlésének lehetősége, de ezt - mivel kivitelezhetetlen - a testület végül elvetette.