Közel kétezer fogvatartott szavazhat vasárnap a börtönökben

Vágólapra másolva!
A BVOP szerint eddig 1882 fogvatartott jelezte, hogy szavazni szeretne vasárnap. Ők mozgóurnába dobhatják majd voksaikat.
Vágólapra másolva!

Eddig 1882 fogvatartott jelezte választási szándékát - közölte Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Az előzetesen letartóztatottak és ideiglenes kényszergyógykezeltek, az elzárást, a pénzbírságot helyettesítő elzárást töltő elkövetők, valamint a pénzbüntetés, a pénzmellékbüntetés és közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztést töltők gyakorolhatják választójogukat.

Azoknak nincs választójoga, akik jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg eltiltottak a közügyek gyakorlásától, szabadságvesztésre ítélték, vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A választás napján a fogvatartás helye szerinti önkormányzat jegyzőjével egyeztetett időpontban kell lebonyolítani a szavazást. A helyi önkormányzat jegyzőjével a büntetés-végrehajtási szervek vezetői veszik fel a kapcsolatot, hogy biztosítsák a mozgóurnás szavazás feltételeit.

Büntetés-végrehajtási intézetben csak azok a választójoggal rendelkező fogvatartottak szavazhatnak, akiknek a helyi választási iroda vezetője az igazolást megküldte, és kérték, hogy mozgóurnával szavazhassanak. A BVOP szerint a választás napján úgy szervezik a szolgálatot, hogy a személyi állománynak is legyen lehetősége szavazni.