Hazaérkezett az összes külképviseleti urna

Vágólapra másolva!
Mind a 86 urna hazaérkezett Magyarországra a külképviseletekről, 6851 szavazatot kell majd bekeverni a szavazó lakóhelye szerinti szavazókerület voksai közé.
Vágólapra másolva!

A határidő előtt két nappal hazaérkeztek mind a 86 külképviseletről a szavazóurnák az Országos Választási Központba (OVK) kedd este. A dobozokat szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a nap 24 órájában az OVK-nak helyet adó Önkormányzati Minisztérium budapesti, Roosevelt téri épületében.

Szombaton az amerikai kontinensen, másnap pedig valamennyi magyar külképviseleten rendben befejeződött az országgyűlési választás első fordulós szavazása. A külképviseleti voksoláson 6851-en vettek részt, ez az előre "bejelentkezettek" (tehát akik a külképviseleti névjegyzékre vetették magukat) csaknem 78 százaléka volt.

Az urnákat az Országos Választási Bizottság (OVB) várhatóan csütörtök este bontja fel, és válogatja szét a 176 egyéni választókerületnek megfelelően. Az így csoportosított szavazási iratokat az OVB elnöke átadja az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság elnökének.

A külképviseleteken leadott voksokat nem számlálják össze a külképviseleteken, hanem hazahozzák azokat, és itthon bekeverik a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének voksai közé. A törvény így biztosítja, hogy a külföldön leadott szavazatok titkosak maradjanak.