Nem tart választási csalástól az EBESZ

Vágólapra másolva!
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint Magyarországon nem kell visszaélésektől, választási csalástól tartani. A szervezet ezért megfigyelő misszió helyett csak választási értékelő missziót küld Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Mindössze választási értékelő missziót küld Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), mivel a szervezet szerint nem kell visszaélésektől, választási csalástól tartani.

A Külügyminisztérium korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az EBESZ választást értékelő tíztagú csoportja (Election Assessment Mission) múlt hétfőn érkezett Magyarországra.

A csoport előző, januári látogatása során olyan tapasztalatokat szerzett, hogy a magyarországi választások során nem kell visszaélésektől, választási csalástól tartani, ezért elegendő, ha az április 11-i parlamenti választásokra választási értékelő missziót küld.

Az értékelő misszió a hagyományos választási megfigyelő missziónál rövidebb idejű és alacsonyabb létszámú misszió, és két hétig tartó munkája során kiemelt figyelmet fordít a tervek szerint a jelöltek kiválasztásának és regisztrálásának vizsgálatára, az ajánlócédulák rendszerére, a kisebbségek részvételére és képviseletére, a kampányfinanszírozásra, valamint a jelöltek médiához való hozzáférésére.