Mexikóban egy magyar sem ment el szavazni

Vágólapra másolva!
Rendben zajlik a szavazás az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken, ahol helyi idő szerint reggel 6-kor megkezdődtek az országgyűlési választások. Egy fiatal magyar pár egész éjszaka utazott, hogy Washingtonban leadhassa szavazatát, Kubában pedig mind a kilenc bejegyzett választópolgár leadta a voksát.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint szombat reggel megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója.

Washingtonban Kovács Ildikó, a külképviseleti választási iroda elnöke azt közölte: a bejegyzett 122 választópolgárból helyi idő szerint 11 óráig 28-an jelentek meg, az első két órában csak ketten szavaztak. Egy fiatal választópolgár életében először szavazott, egy kisgyerekes fiatal házaspár pedig Michigan államból érkezett, átutazták az éjszakát, hogy voksolhassanak. Az amerikai fővárosban a nagykövetségen tartott szavazáson a Fidesz-KDNP és a Jobbik megfigyelője vett részt, mindketten rendben találták a voksolást.

Los Angelesben - ahol a keleti partnál három órával később nyitott ki a szavazóhelyiség - az első két órában, reggel 8-ig, vagyis közép-európai idő szerint délután 5-ig, csak egy ember adta le szavazatát.

A kanadai Ottawában, a magyar nagykövetségen szintén jó hangulatban, rendben mennek a dolgok - mondta Nagy-Rébék Ferenc, a helyi választási iroda vezetője. Semmilyen különleges esemény nem történt. A 123 bejegyzett választópolgárból 11 óráig 40 ember jelent meg. Sok választó Torontóból érkezett, ott ugyanis nemrégen bezárt a főkonzulátus, így az ottani magyarok csak a többórás utazásra levő Ottawában tudják gyakorolni választójogukat.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken azokra az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra adhatják le voksukat, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni.

Az amerikai kontinensen összesen 7 helyen, az Egyesült Államokon (Washington, New York, Los Angeles) és Kanadán (Ottawa) kívül Argentína, Mexikó és Kuba fővárosában, a Buenos Aires-i, mexikóvárosi, illetve havannai nagykövetségen szavaznak a magyarok.

Mexikóvárosban reggel hat órakor megnyitották a szavazóhelyiséget a nagykövetségen, de fél 11-ig egyetlen választópolgár sem jelent meg. Az ottani névjegyzékben nyolcan szerepelnek.

Argentínában a külképviseleti névjegyzékben szereplő 11 állampolgárból heten adták le voksukat délután kettőig. Rendkívüli esemény itt sem történt.

Az amerikai kontinensen legkorábban, közép-európai idő szerint 11 órakor a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg a szavazóhelyiség, de az első választó csak a nyitás után több mint 4 órával, helyi idő szerint 10 óra után jelent meg. Kubában, a havannai nagykövetségen viszont délig mind a kilenc bejegyzett szavazó leadta voksát.

Azért kell egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A szavazatokat tartalmazó urnákat Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába. A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.