Az amerikai földrészen már szavaznak a magyar választók

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a magyarországi parlamenti választások első fordulója az amerikai kontinens nagykövetségein és konzulátusain. Vasárnap a világ más országaiban voksolhatnak azok a választók, akik ezt a szándékukat előre jelezték.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint szombat reggel megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója.

Az első szavazóhelyiség Argentína fővárosában, a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg, magyar idő szerint 11 órakor. A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, a Los Angeles-i főkonzulátuson, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul. A szavazás mindenhol reggel 6-tól este 7-ig tart. A többi földrész külképviseletein vasárnap folytatódik az első fordulós voksolás.

A 86 nagykövetségen és konzulátuson szombaton és vasárnap 8807-en szavazhatnak, kölzülük a legtöbben Londonban (2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben). A 89 magyar külképviselet közül egyetlen hely van, Brazíliaváros, ahová senki nem jelezte, hogy szavazni kíván, Tuniszban csak a választások második fordulójára volt jelentkező, míg Líbiában a vízumgondok miatt nincs szavazás.

Amerikában a legtöbben, 422-en New Yorkban szavazhatnak, de száz felett van a névjegyzékben szereplők száma Washingtonban (122), Los Angelesben (129) és a kanadai Ottawában (123) is. Havannába (Kuba) 9, Buenos Airesbe (Argentína) 11, Mexikóvárosba (Mexikó) 8 szavazó jelentkezett.

A külképviseleti szavazásra csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik küldött választási megfigyelőket. Az amerikai kontinensen két megfigyelőt küldtek Los Angelesbe, New Yorkba, Ottawába és Washingtonba.

Azért kell egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. A szavazatokat tartalmazó urnákat Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába. A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én.

Pénteken tartották a választási rendszer országos informatikai főpróbáját. Tesztelték a teherbírását, az eredményszámítás helyességét, a biztonsági elemeket és a képi megjelenítést. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője akkor úgy fogalmazott: az informatikai rendszer készen áll a választás megfelelő lebonyolításához. Az igazgatási rendszer főpróbáját április 6-án, kedden tartják.