Felfüggeszthetik a ScienNet-vezér mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Amennyiben az OVB helyt ad Legfőbb Ügyészség fellebbezésének, akár már azonnal folytatódhat a ScienNet-ügy gyanúsítottja, Leinemann Zsolt elleni eljárás. Leinemann összegyűjtötte a választásokon induláshoz szükséges kopogtatócédulákat, ennek köszönhetően engedték ki az adócsalással és sikkasztással gyanúsított országgyűlési képviselőjelöltet.
Vágólapra másolva!

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) pénteken kezdeményezte a ScienNet-ügy gyanúsítottja, Leinemann Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését. Borbély Zoltán, az LÜ szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: azzal, hogy jogerősen névjegyzékbe vették a képviselőjelöltet, a kényszerintézkedést meg kellett szüntetni vele szemben, vagyis kiengedték őt az előzetes letartóztatásból. A mentelmi jog ebben az esetben az ügyészség álláspontja szerint időleges, a választás hivatalos eredményének megállapításáig tart.

Amennyiben a jelöltet megválasztják képviselőnek, a legfőbb ügyésznek lehetősége van kérni az új Országgyűléstől a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, amihez a képviselők kétharmadának hozzájárulása szükséges. Arra a kérdésre, hogy meg nem választása esetén mikor folytatható a büntetőeljárás a gyanúsítottal szemben, a szóvivő azt mondta: amennyiben az OVB helyt ad az ügyészségi, mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kezdeményezésnek, akkor már azonnal vagy meg nem megválasztása esetén a hivatalos végeredmény kihirdetése után.

Borbély Zoltán szerint a felfüggesztés időtartama nem számít bele az elévülésbe. Arra a kérdésre, hogy a mentelmi jog birtokában Leinemann Zsoltnak lehetősége van-e elhagyni az országot, a szóvivő azt mondta: "ez a bűnüldöző hatóságok hatáskörébe tartozó kérdés".

Leinemann Zsoltot kedden helyezték szabadlábra, a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanezen a napon döntött arról, hogy - megváltoztatva a területi választási bizottság határozatát - Leinemann Zsolt, aki független képviselőjelöltként méretteti meg magát, indulhat Debrecen 2. számú választókörzetében.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg. A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba. Az MTI úgy tudja, az OVB a jövő héten dönt Leinemann Zsolt mentelmi ügyében.