A bocsánatos korrupció és a közepesen problémás nők

Vágólapra másolva!
A politikai lopás és a hétköznapi korrupció összefügg, de utóbbi bocsánatosabb bűn az [origo] választási sorozatában feltett kérdéseinkre válaszoló olvasóink szerint. A szavazók a romáknak járó támogatások csökkentésével mérsékelnék a cigányok és a magyarok közötti feszültséget, de arról már megoszlottak a vélemények, hogy el kellene-e különíteni őket az oktatásban vagy sem. Így látják az Ígéretek földjét olvasóink.
Vágólapra másolva!

Szavazásra biztattuk olvasóinkat az Ígéretek földje című választási sorozatunk alatt. A sorozatban a választásokig hátralévő utolsó három héten minden hétköznap egy-egy általunk fontosnak tartott témáról kérdezzük meg a hatalomra törő pártok képviselőit, ismert, a témához valahogy kapcsolódó közéleti személyiségeket, az egyes témák szakértőit, vagy olyan hétköznapi embereket, akiket érint az adott probléma. Emellett bemutatjuk, hogy a közvélemény-kutatások szerint parlamentbe jutásra leginkább esélyes öt párt milyen megoldást ajánl az adott problémára választási programjában. Még két hét van hátra a választásokig, ami azt is jelenti, így öt témáról szavazhattak eddig olvasóink. Kérdeztük önöket a cigányokról, az egészségügyről, a korrupcióról, a pályakezdőkről és a nők helyzetéről.

A szavazásokon résztvevő olvasóink túlnyomó többsége négy témát tekintett nagyon súlyosnak, csak a nők helyzetével voltak kibékülve. Mind a négy esetben kiugróan magas értékeket kaptak a probléma súlyosságát jelentő négyes és ötös értékek, míg a nők helyzete esetében jóval kiegyensúlyozottabban szóródtak a szavazatok az egytől ötig terjedő skálán.

Nézze meg a nők helyzetéről szóló videónkat és olvassa el cikkünket!

A korrupcióról szavazó olvasóink többsége azt gondolta, hogy a politikusok által elkövetett lopás és a hétköznapi sok apró korrupció összefügg. Arra a kérdésre, hogy mi okoz a kettő közül nagyobb kárt, a többség (a válaszadók 40 százaléka) úgy vélte, hogy történelmi hagyományokból fakadóan az állam és a társadalom együtt korrupt. A válaszadók negyede vélte úgy, hogy kicsit ügyeskedni inkább bocsánatos, mint állami pénzeket lopni. A korrupció visszaszorításának lehetőségét a többség (a válaszadók 45 százaléka) a társadalmi elvárások erősödésében látja. Az elrettentés csak a szavazók 22 százaléka szerint lenne hatásos.

Nézze meg a korrupcióról szóló videónkat és olvassa el cikkünket!

A cigányok és többségi társadalom közötti feszültséget szavazó olvasóink kiemelkedő többsége (a szavazók 42 százaléka) úgy enyhítené, hogy csökkentené a romáknak járó állami támogatást. A cigányság pozitív értékeinek felmutatását alig 3 százalékuk tartotta jó megoldásnak, míg a szegénység elleni küzdelmet 19 százalékuk választaná. A szavazás eredményei alapján erősen megosztotta olvasóinkat az a kérdés, hogy a cigányokat el kell-e különíteni az iskolában. A romák elkülönítése mellett szavazott a válaszadók 36,7 százaléka, ellenezte azt 32,7 százaléka. Arra a kérdésre, hogy képesek vagyunk-e együtt élni mi, magyarok és cigányok, olvasóink elsöprő többsége azzal válaszolt, hogy ez akkor lehetséges, ha fel tudjuk számolni a nyomort.

Nézze meg a cigányokról szóló videónkat és olvassa el cikkünket!

Az egészségügy problémájának megoldását olvasóink többség a régi lerombolásában és egy teljesen új rendszer felépítésében látja. Ezeket több állami pénz hozzáadása nélkül a többség úgy kezelné, hogy előbb egyetértésre jutna arról, hogy mit várunk az egészségügytől. A hálapénz eltűntetésére főleg két megoldást láttak olvasóink: sokan (a szavazók több mint 46 százaléka) bűncselekményként kezelnék a hálapénzt, de még többen gondolják azt (a szavazók 48,6 százaléka), hogy a hálapénz akkor is csak lassan fog eltűnni, ha küzdünk ellene. A hálapénzzel csak a szavazáson résztvevő olvasóink kevesebb mint 5 százaléka van kibékülve.

Nézze meg az egészségügyről szóló videónkat és olvassa el cikkünket!

A pályakezdőkről a többség úgy vélte, csak néhány egyetemen tudnak piacképes tudást szerezni. A többség nem tudott választani a között, hogy az államnak a pályakezdők álláshoz jutását vagy az idősebbek állásainak megtartását kellene-e támogatnia.

Nézze meg a pályakezdőkről szóló videónkat és olvassa el cikkünket!