Senki által nem látott diákok miatt lett jogsértő Orbán kampányakciója

Vágólapra másolva!
Az iskola igazgatója szerint diákokkal nem találkozott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, amikor kedden egy fővárosi iskolában járt. Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán arra hivatkozva nyilvánította jogsértőnek Orbán látogatását, hogy diákokkal beszélt, a tanulók között kampányolt. Bár a Fidesz fellebbez a döntés ellen, a párt közleménye is megemlíti, hogy Orbán találkozott diákokkal.
Vágólapra másolva!

Nem találkozott és nem is beszélt diákokkal Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden, amikor a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában járt - jelentette ki többször az [origo]-nak Záborszky Kálmán, az iskola igazgatója. Záborszky szerint Orbán kizárólag az iskola 14 tanárával találkozott, a tanulók pedig nem is tudtak arról, hogy a Fidesz elnöke a művészeti iskolába látogat.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki határozatában arra hivatkozva nyilvánította jogsértőnek Orbán iskolai látogatását, hogy Orbán diákok előtt beszélt. Az OVB szerint Orbán ezzel megsértette a közoktatási törvényt, amely szerint az oktatási intézményben párt nem folytathat politikai tevékenységet akkor, amikor az intézmény éppen a gyerekek felügyeletét látja el. Az ügyben Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult az OVB-hez.

Záborszky az [origo]-nak nehezményezte, hogy az OVB a határozat elfogadása előtt az iskolát meg sem kereste az ügyben. Szigeti Péter, az OVB elnöke erről az [origo]-nak azt mondta: az OVB nem nyomozati szerv, a testületnek nincs ideje ilyen alapossággal utánajárni az ügyeknek. Szigeti szerint a gyors eljárással járó esetleges hibák kiküszöbölést szolgálják, hogy fellebbezni lehet a testület döntései ellen.

Szigeti ugyanakkor azt mondta, nem gondolja, hogy ebben az esetben hibáztak volna, ugyanis az OVB a testület elé beterjesztett bizonyítékok alapján bizonyítottnak látta, hogy a Fidesz elnöke a diákokkal is beszélt a látogatás során. Az OVB bizonyítékként többek között a Híradó.hu tudósítását és az Orbán honlapján olvasható beszámolót használta fel. Mindkét írás az MTI tudósítását tüntette fel forrásként. Az OVB elnöke szerint más döntés született volna, ha Orbán nem találkozik a diákokkal.

Az MTI keddi híradása Orbán sajtótájékoztatója alapján készült, a politikus a látogatás után, az épület előtt beszélt az újságírókkal. A tudósítás szerint Orbán azt mondta: a tanárokat és a fiatalokat is azzal biztatta, hogy az elmúlt évek jövő- és ifjúságellenes, "önsorsrontó" politikájának mindjárt vége szakad, "már csak néhány napot kell kibírni". "A látogatás helyszínére utalva azt mondta: a fiatalokkal itt, az iskolában tud találkozni, valamint a futballmeccseken, de a jövőről komolyan beszélni nem a lelátón, hanem ilyen körülmények között lehet - fogalmazott az MTI. Arról azonban nem szólt az MTI beszámolója, hogy az iskolai látogatáson mit történt, ott pontosan mit mondott és mit csinált Orbán.

Az iskola igazgatója az [origo]-nak azt mondta: Orbán azért kereste fel az iskolát, hogy a művészeti oktatás helyzetéről érdeklődjön. Ha bármelyik párt hasonló kérdéssel megkereste volna az iskolát, velük is találkoztunk volna - mondta Záborszky. Az igazgató szerint Orbán nem tartott beszédet, hanem a tanárok tehettek fel kérdéseket a Fidesz elnökének. Záborszky szerint ő például azt mondta Orbánnak, hogy jó lenne, ha az iskolákban minden nap lenne testnevelésóra és művészeti oktatás. Az igazgató szerint Orbán erre azt felelte: egyetért a felvetéssel, fontosnak tartja a sportot és a művészetet is. Hozzátette: ő ugyan nem zenél, de a gyerekeit járatja zeneoktatásra. A találkozó után a zuglói filharmonikusok Brahms ötödik magyar táncát játszották el Orbánnak - tette hozzá az igazgató.

Megkerestük az ügyben a Fidesz sajtóosztályát is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy Orbán beszélt-e a diákok előtt vagy sem. A sajtóosztály egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre. A Fidesz péntek délelőtt közleményt adott ki az ügyben. Ebben az olvasható, hogy a párt felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Legfelsőbb Bíróságnál az OVB döntése miatt. A közleményben a párt azt írja, hogy "Fidesz elnöke elsőszavazókkal találkozott, mert a demokrácia szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok tisztában legyenek és éljenek alkotmányos jogaikkal".

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pénteken azt közölte, hogy az MSZP elvárja Orbán Viktortól, hogy személyesen, a média nyilvánosságán keresztül kérjen bocsánatot a pártpolitikai kampányba kevert gyermekek szüleitől.