Vágólapra másolva!
Egy hét van hátra a választásokig. Az [origo] - az elmúlt két héthez hasonlóan - minden hétköznap felvet egy olyan problémát, amire megítélésünk szerint választ kellene találniuk a hatalomra törő pártoknak. Hétfőn a vidéken élőkről lesz szó. Kié legyen a magyar föld? Hogyan javíthatók a vidéken élők esélyei? Jöjjön velünk az Ígéretek földjére!
Vágólapra másolva!
23012288iQCeDedupaCVPiYy23022289wBHyeR76DPqUylbW230322902utj3jDop23s3ogB

A probléma: a magyar vidék

Mit lépne a Fidesz?
Jelentős szerepet szán a mezőgazdaságnak, de elképzelései homályosak

A Fidesz programja szerint fontos szerepe lesz a mezőgazdaságnak a következő években, bár az nem derül ki a dokumentumból, hogy pontosan mit tervez a párt ezzel a területtel. A program jellemző megfogalmazása, hogy a mezőgazdaságban "olyan fejlesztések és beruházások szükségesek, amelyek lehetővé teszik, hogy jó minőségű, egészséges magyar élelmiszer lássa el a hazai piacot".

A Fidesz szerint "a jeleginél hatékonyabb agrármarketing, összehangolt piacpolitika fontos eszköz lehet a gazdák jövedelmének növelésében". A párt szerint a jelenleginél hetékonyabb fogyasztóvédelemre is szükség van, ami előnyt jelent a drágább, de a Fidesz szerint jobb minőségű magyar termékek számára a silányabb, de olcsóbb külföldiekkel szemben. Ezen kívül a Fidesz erősítené a mezőgazdasági termékek helyben történő értékesítését. "Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára" - írja a párt.

A párt programja szerint kiemelt szerepet kell szánni a mezőgazdaságnak, de hogy ez a kiemelt szerep mit jelent, az nem világos. A program szerint a párt által 10 év alatt létrehozni tervezett 1 millió munkahely jelentős része a mezőgazdaságban jöhet létre, mivel főleg olyan munkahelyeket kell teremteni, amelyekhez nem kell felsőfokú végzettség.

(A Fidesz programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne a Jobbik?
Földet, mindenkinek aki akar és nem külföldi

A Jobbik programja több ponton foglalkozik a vidéken élőkkel, bár sok az önismétlés és az átfedés a párt egyes ígéretei között. Programja szerint a Jobbik vidékpolitikájának alapja, hogy a földet és a vizeket is állami kézben kell tartani. Földet kaphat hosszú távú bérletre, aki csak akar (kivéve a külföldieket: a párt 2011 után is fenntartaná a földvásárlási moratóriumot), sőt, azokat a gazdálkodni vágyókat, akik leköltöznek vidékre, olcsó építési telekkel is támogatnák. A párt szerint a helyi kezdeményezéseket támogató állami pénzintézetre is szükség van.

Ezeken túl főleg általánosságokat és homályos ígéreteket vet fel a Jobbik programja. A párt szerint új, nagyszabású közmunkaprogramok kellenek, amelyek lehetőséget adnak a hagyományos vidéki életmódhoz való visszatérésre. A párt nyitna a keleti piacok felé és támogatná a minőségi élelmiszertermelést, ami megoldást jelenthet a vidéki munkanélküliségre.

A Jobbik programja szerint "kezdeményezni fogja, hogy a gazdák bármilyen, a felvásárlók általi megkárosítása törvény által minősített bűncselekmény legyen", bár az nem derül ki a szövegből, hogy ez mit is jelent. A Jobbik programja szerint a vidéki kultúrélet fellendítésére is szükség van. "A vidéki kultúrélet fellendítése céljából szükségesnek tartjuk a Magyar Nemzeti Vándorszínház felállítását" - olvasható a program egyetlen erről szóló ötlete.

(A Jobbik programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az LMP?
Több, egyszerűbben megszerezhető forrás a vidéken élőknek

Az LMP programja külön fejezetben foglalkozik a vidékfejlesztéssel. Bár sok elképzelésénél nem világos, hogy mit takar pontosan, az LMP programja több konkrétumot is megfogalmaz. Az LMP programja kijelenti például, hogy több helyben felhasználható forrásra van szükség, amelyet a jelenleginél egyszerűbb rendszerben kell szétosztani, hogy a vidéken élők is azonos eséllyel juthassanak hozzá, mint a felkészültebb gazdálkodók. A párt átalakítaná az önkormányzatok finanszírozását is, amelynek része lenne egy ingatlan jellegű adó, amit magánszemélyek és cégek is fizetnének. A párt átalakítaná a vidékfejlesztési támogatásokat is, az ágazati támogatások helyett a térségi támogatásokra fektetne nagyobb hangsúlyt.

Támogatást adnának a munkaerőhiánnyal küszködő térségekbe költöző pedagógusoknak, orvosoknak. Az óvodai férőhelyek bővítésével pedig növelnék a vidéki települések lakosságmegtartó képességét. Hasonló célt szolgálna az alacsony szintű úthálózat minőségének javítása.

A párt a vidéki munkahelyek védelmére hivatkozva kikel a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2011 utáni meghosszabbítása mellett. Az LMP is a vidéki munkanélküliség elleni küzdelem egyik alapvető eszközének tartja a minőségi élelmiszertermelést, amely programja szerint leginkább kis és közepes méretű birtokokon valósítható meg. A párt szerint emellett le kell rövidíteni az élelmiszertermelők és a kiskereskedelmi hálózatok közti értékesítési láncot, mivel így sokat drágulnak az élelmiszerek, de ebből a pénzből a vidéken élők keveset látnak. Emellett erősítenék a helyi piacokat is. A párt "adminisztratív eszközökkel" arra kényszerítené a nagy áruházláncokat, hogy növeljék a helyi termékek arányát árukínálatukban.

(Az LMP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MDF?
EU-s pénzbőségben bízik

Az MDF a programjához írt külön mellékletben foglalkozik a vidéken élők problémáival és az agráriummal, bár jelzi, hogy elképzelései még nem tekinthetők véglegesnek. "Az MDF azon tagállamok álláspontját osztja és vallja, mely szerint a termelést nem korlátozni, csökkenteni szükséges, hanem adottságainknak, képességeinknek megfelelően növelni kell, hiszen a biztonságos élelmiszerellátás stratégiai kérdés" - írja a mezőgazdaságról az MDF, amely az EU-s agrárpolitikai keretei között képzeli el a magyar vidék fejlesztését, de a programból ennél több nem is nagyon derül ki, a párt leginkább ezt a gondolatot ragozza.

Az MDF szerint van növekedési lehetőség a termelésben és nem fenyeget az a veszély, hogy hosszú távon felesleg halmozódik fel. A program rossznak nevezi azt az EU-s logikát, miszerint minden tagországnak egyenlő esélyeket kell adni a mezőgazdaságban, mert a párt szerint a régi tagállamok versenyelőnnyel indulnak, amit az EU-nak kompenzálnia kellen. A párt szerint szükséges "a túlzott liberalizáció és a versenysemlegesség átgondolása".

A programban ezen kívül szó van arról, hogy milyen tartalékok lehetnek a bioetanol-előállításban, milyen utakat találhat a magyar mezőgazdaság a fejlődésre, de a párt programja folyamatosan feltételes módban fogalmaz, így sem az nem derül ki, hogy mi tart reálisnak a felsorolt lehetőségek közül, sem az nem derül ki, hogy mit tenne meg ezek közül. A 2011-ben lejáró földvásárlási moratóriumról az MDF azt írja: magán- és magyar tulajdonban tartaná a földet, amihez szeretne konszenzust teremteni a pártok között, de konkrét terveiről csak annyit árul el, hogy a földvásárlásnál előnyben részesítené a termeléssel foglalkozókat és a külföldieknek csak akkor adna földet, ha Magyarországon telepedtek le és itt fizetnek adót. Az MDF programjából kiderül az is, hogy egy ingatlanadó típusú közterhet kiterjesztene a termőföldre is.

(Az MDF programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MSZP?
EU-s pénzbőséget vár, jobb érdekérvényesítést akar, de céljai homályosak

Az EU-s források bőségében reménykedik az MSZP is, a párt programjának mezőgazdaságról szóló része főleg az EU-s pénzek elosztásának módját latolgatja. A program általános kijelentéseket tesz: a dokumentum szerint növelni kell a mezőgazdaság hatékonyságát, javítani kell a termékek minőségét, át kell alakítani a termelőket súlytó adókat, de arról alig derül ki valami a programból, hogy ezen célok megvalósítását hogyan képzeli el a párt.

A párt erősítené a kis- és középtermelők érdekérvényesítő képességét, több lehetőséget teremteni a termékek helyi értékesítésére, a háznál való kereskedésre. Ez a program szerint az élelmiszer- és állategészségügyi szabályok ésszerűsítésével oldható meg. A program emellett a magyar mezőgazdaság marketingjének javítását ígéri, ami új piacokat nyithat meg a magyar termelők előtt. Egy helyen az MSZP programja is utal arra, hogy a mezőgazdaság szerepet játszhat a munkanélküliség enyhítésében.

"Fejlett vidék nélkül nincs fejlett Magyarország" - jelenti ki a program, majd előáll az MSZP megoldási javaslatával is: "Az agrár- és vidékfejlesztés eszközeivel segíteni kívánjuk a kistérségek, települések lakóit abban, hogy helyi közösségeiket fejleszthessék". Ezen a ponton a program ismét visszakanyarodik oda, hogy az EU források sokat segíthetnek. A program szerint az MSZP 2011-ről 2014-ig hosszabbítaná meg a földvásárlási moratóriumot és támogatná az iskolai gyümölcsellátási programot.

(Az MSZP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)