Szűken lesz meg a Fidesz-kétharmad a Századvég szombati felmérése szerint

Vágólapra másolva!
Szűken bár, de meglesz a Fidesz kétharmada az új országgyűlésben; két rendszerváltó párt - az MDF és az SZDSZ - nem jut be a parlamentbe. Ezek a főbb megállapításai a Századvég Alapítvány nagymintás felmérésének, amelyet a Duna Televízió megbízásából készített 2010. április 10-én, szombaton, háromezer fő megkérdezésével.
Vágólapra másolva!

Jelentősen átalakul a parlamenti patkó a mostani országgyűlési választások után - ezt vetíti előre a Századvég Alapítvány friss felmérése. A legtöbb képviselőt - szám szerint 260-at - a Fidesz-KDNP küldhet az Országgyűlésbe. Ezzel szűken bár, de meglesz az ellenzéki pártszövetség kétharmados többsége. A kutatás szerint erősorrendben az MSZP-frakció lesz a második, 66 fővel. A Jobbik 47 mandátumot szerez a kutatás szerint, a Lehet Más a Politika (LMP), amely éppen eléri az öt százalékos parlamentbe kerülési küszöböt, 13 parlamenti széket foglalhat el. A Századvég felmérése szerint a választók nem juttatják be az új összetételű parlamentbe az MDF-et és az SZDSZ-t, így ez a két rendszerváltó párt kiesik az Országgyűlésből.

A választásokon biztos részvételt ígérő és pártot is választó szavazók körében szombaton is a Fidesz volt a legtámogatottabb politikai erő, 56 százalékkal. Ugyanebben a körben az MSZP-t a választók 19, a Jobbikot 15, az LMP-t 5, az MDF-et pedig a polgárok 4 százaléka támogatta. A többi párt összesen 1 százalékot ért el ebben a választói csoportban. A különböző korosztályokban meglehetősen egyenletes a Fidesz-KDNP támogatottsága, néhány százalékkal alacsonyabb csak a 18-29 évesek körében. Az MSZP-t jobbára a 40-60+ korosztály támogatja. A Jobbikot inkább a 18-49 év közöttiek preferálják, ahogy az LMP szavazói is zömmel e korcsoportból kerülnek ki.

A lakóhely szerinti csoportosításban látható, hogy a Fidesz-KDNP-t leginkább a községek és városok lakói választják előszeretettel; némileg kevesebb támogatójuk van a fővárosban és a megyei jogú városokban, ám az eltérés nem túl jelentős. Az MSZP-t inkább a városi lakosság választaná. A Jobbik preferenciái egyenletesen oszlanak el a különböző településtípusok között, az LMP Budapesten a legerősebb. Az iskolai végzettség szerinti támogatottságból az látszik, hogy a győzelemre esélyes pártszövetség, a Fidesz-KNDP viszonylag egyformán népszerű valamennyi csoportban. Hasonlóan egyenletes eloszlást mutat az MSZP-is. A Jobbikot leginkább a szakmunkások és az érettségivel rendelkezők favorizálják. Az LMP-t ugyanakkor főként az érettségizettek és a diplomások szeretnék az Országgyűlésben látni.