Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszol az Országgyűlésben.

13:40
Véget értek a kérdések a kormányfőhöz, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Orbán Viktor miniszterelnök több kérdést már nem kap hétfőn az azonnali kérdések órájában. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

13:36
Orbán Viktor: Hát nem Önök lőtték ki az emberek szemét?

Orbán Viktor azt kérdezte, hogy nem Önök lőtték ki az emberek szemét? Önök kardlapozással és szemkilövetéssel orvosolták az őszödi beszédet követő helyzetet - mondta Orbán Viktor. A kormányfő felidézte az őszödi beszéd legfontosabb részleteit. Orbán Viktor mindezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Varju szerint őt rendőrökkel akarják elvitetni.

13:33
Orbán Viktor: 1349 milliárdos adósság maradt 2010-ben a szocialisták után az önkormányzatokban

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) azt mondta, hogy nem szeret feleslegesen dolgozni, mivel az elmúlt egy órában a védekezés lépéseit sorolta, és a költségeket is elmondta. 1345 milliárd jutott a tárcáktól a gazdaságvédelemre, míg az önkormányzatok egy-másfél százalékos bevételét kérték el. Szólt arról is, hogy Varju volt kormánypárti képviselő, és akkor valóban kivéreztették az önkrományzatokat. 1349 milliárdos adósság maradt 2010-ben a szocialisták után az önkormányzatokban.

13:27
Kásler Miklós: Ön orvosi végzettség nélkül vont le végső következtetést egy halálesetből

Kásler Miklós Bangóné Borbély Ildikónak (MSZP) azt mondta, hogy eddigi életében nem csinált hecckampányt. Minden beérkezett észrevételre elrendelt vizsgálatot, egy fiatalasszony tragikus halála miatt egyébként május 12-én rendelt el vizsgálatot, és nem most. Ön orvosi végzettség nélkül vont le végső következtetést egy halálesetből - tette hozzá.

13:22
A mostani nemzeti alapon álló kormány baloldali gondolatokat is beépít a politikájába

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország azon állampolgárai is fontosak, akik baloldali gondolatokkal szimpatizálnak. Meg kell próbálni egy nemzeti alapon álló kormánynak a baloldali gondolatokból is építkeznie, így  a teljes foglalkoztatás és a közmunka is szimpatikusak a baloldaliak számára.

13:19
Orbán Viktor: Az Ön javaslatai a kommunizmus magyarországi újrabevezetését jelentené

Orbán Viktor Székely Sándornak (független) azt válaszolta, hogy meglepte őt a képviselő kijelentése, miszerint 98 százalékos osztalékadó kellene. Bár egyetlen szavával sem értek egyet, de Ön is belépett, akkor a Soros György elleni egységfrontba. Az Ön javaslatai a kommunizmus magyarországi újrabevezetését jelentené, de ezt nem tudom támogatni - tette hozzá.

13:14
"Jakab Péter is Gyurcsány szóvivője lett"

Hollik István (KDNP) arról kérdezte Menczer Tamást, hogy mit tesz a mostani helyzetben a külhoni magyarságért. Menczer válaszában azt mondta, hogy a magyar kormányra mindig számíthatnak a határon túli magyarok. A külügyminisztérium államtitkára arra is emlékeztetett, hogy a magyar ellenzék mára egyértelműen a határon túli magyarok ellen beszél, és világos lett, hogy Jakab Péter is Gyurcsány szóvivője lett.

13:08
Orbán Viktor: Ez azért mégis több a soknál

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Lukács az orvosegészségügyi vállalkozásban dolgozott, és orvosok külföldre vitelét szervezi. Mi kiképezzük az orvosokat, megfizetjük őket, és jön néhány vállalkozó, aki elviszi őket külföldre, és ezek után Ön tanácsokat akar adni nekünk. Ez azért mégis több a soknál - mondta Orbán Viktor.

13:05
Orbán Viktor: Ez nem a Jobbik, ahol azt, aki nem tetszik, azt elküldjük

Orbán Viktor Lukács László Györgynek (Jobbik) válaszolva azt mondta, Kásler Miklósnak köszönet jár, azért, mert megérezte és megértette, hogy itt egy súlyos járvány is kitörhet, és erről meggyőzte a kormányt. Az oktatás területén is az apróbb hibák ellenére sikerült ellátni a feladatot. Ez nem a Jobbik, ahol azt, aki nem tetszik, azt elküldjük, hanem a munkát megbecsüljük - tette hozzá.

12:58
Kásler Miklós: Április 12-ig nem volt biztosítva az orvosi ellátás a Pesti úti idősotthonban

Dunai Mónika a fővárosi idősotthonokban lévő állapotokról kérdezte Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert. Karácsony a cselekvés helyett csak magyarázkodik - mondta Dunai Mónika. Kásler Miklós válaszában azt mondta, 55 ezer idős él otthonokban, a róluk való gondoskodás a fenntartó feladata. 3800 idősről a főváros gondoskodik. Minden tizedik fővárosi idősotthon lakója, és minden meghalt idős otthonlakó háromnegyede budapesti otthonból került ki. Kásler Miklós elmondta, hogy április 12-ig nem volt biztosítva az orvosi ellátás. Szólt arról is, hogy teljesen elhanyagolták az időseket a Pesti úton.

12:53
Orbán Viktor Szabó Tímeának: Ha Önökre hallgatunk, akkor sokkal többen haltak volna meg

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, hogy Ön nem szokott igazat mondani, hogyha Kásler Miklósról van szó. Ha nem Kásler lett volna a miniszter, és ha Önökre hallgatunk, akik azt mondták, hogy ez egy ártatlan járvány, akkor sokkal többen haltak volna meg - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy Kásler Miklós elsőként hívta össze azt a testületet, ami a járványügyi felkészítést segítette.

12:50
Orbán Viktor: Járványkészültségi állapotot fenn kell tartani

Orbán Viktor Szabó Tímeának (Párbeszéd) válaszolva azt mondta, hogy az Operatív Törzs működését folytatni kell, mert senki sem tudja, hogy ősszel visszatér-e járvány. Az óvatosságból indulunk ki, ezért az Operatív Törzsnek fenn kell maradnia - tette hozzá. A törzset Pintér Sándor vezeti a jövőben is. Hamarosan benyújtják a veszélyhelyzeti időszakot lezáró törvényt. Járványkészültségi állapotot fenn kell tartani. Azért világítunk át mindent, hogy ne rövid idő alatt kelljen súlyos döntéseket hozni - mondta a kormányfő.

12:45
2010 után körülbelül 150 ezer embert sikerült a munka világába visszavezetni a közmunka révén

Orbán Viktor Schmuck Erzsébetnek adott viszonválaszában azt mondta, Palkovics László is ugyanolyan javaslatokat tett, mint az LMP-s képviselő. Nem kellett volna benyújtani az egyszer használatos műanyagokról szóló törvényt. 2010 után körülbelül 150 ezer embert sikerült a munka világába visszavezetni a közmunka révén.

12:42
Orbán Viktor: Egyetlen ember sem marad jövedelem nélkül, aki hozzánk fordul

Orbán Viktor Schmuck Erzsébetnek (LMP) azt válaszolta, hogy senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon. Ha három hónapig munkanélküli segély után nem megy el dolgozni, akkor jövedelempótló támogatást kap, de az állam meghirdetett több programot is. Egyetlen ember sem marad jövedelem nélkül, aki hozzánk fordul - mondta Orbán Viktor. A zöldkérdésről azt mondta, azokat továbbra is támogatják. Az egyszer használatos műanyagok tiltásáról szóló törvényt azért vonták vissza, mert több száz ember vesztette el volna a munkáját. 

12:38
Orbán Viktor: Az Alkotmánybíróság ítéletét le kell fordítani döntési nyelvre

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság ítéletét le kell fordítani döntési nyelvre. Ma a fogyatékkal élők körében háromszoros a foglalkoztatottság, mint az MSZP kormányzása idején - mondta a kormányfő.

12:36
Rengeteg visszaélés volt a rokkantnyugdíjak esetében

Orbán Viktor Sebián-Petrovszki Lászlónak (DK) azt mondta, hogy amikor 2010-ben kormányváltás történt, akkor a rokkantnyugdíjak esetében rengeteg visszaélést találtak, és új szabályokat kellett hozni. Továbbra is kitartok amellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések, és volt olyan, hogy a korábban rokkantság alól felmentettek nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra.

12:32
Sokkal hamarabb lépett a kormány a járvány elleni védekezésben, mint több más ország

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta, hogy megérti, hogy Harangozó nem kíván a tényekkel foglalkozni. Három hónapig minden munkahelyét elvesztett ember álláskeresési járulékot kap, majd ezt követően fordulhat a kormányhoz.  Orbán Viktor elmondta, hogy sokkal hamarabb lépett a kormány a járvány elleni védekezésben, mint több más ország, és ennek köszönhető a mostani eredmény.

12:30
Ekkor kaphatják meg az egészségügyi dolgozók az 500 ezer forintos pluszjuttatást

Orbán Viktor Harangozó Tamásnak (MSZP) azt válaszolta, hogy július 1-jével kifizetjük az 500 ezer forintot az egészségügyi dolgozóknak. A munkahelyüket elvesztők forduljanak a kormányhoz, mindenkinek adunk munkát - tette hozzá. A kormányfő rámutatott arra, hogy sokkal kevesebben vesztették életüket Magyarországon, mint több nyugat-európai országban.

12:25
Orbán Viktor: Magyarország egy nagyon veszélyes és nehéz időszakon van túl

Orbán Viktor viszonválaszában azt mondta a Jobbik frakcióvezetőjének, hogy Magyarország egy nagyon veszélyes és nehéz időszakon van túl. Nemzetközi összevetésben is sikeresen védekeztünk, az Önök munkáját az minősíti, hogy Önökre nem számíthat az ország - tette hozzá. Ma nehéz eldönteni, hogy az Önök pártja, a frakciója, vagy éppen a logója zsugorodik-e jobban - mondta a kormányfő.

12:22
"Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is fogunk hozni"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az ingyenes digitális képzésre több mint 61 ezer fő jelentkezett, és a diákhitel pluszt több mint 10 ezer hallgató igényelte. Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is fogunk hozni.

12