Az Operatív Törzs kedden is tájékoztatja a nyílvánosságot a koronavírus-járvány alakulásáról.

12:12
Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

12:11
Már hetek óta végeznek a mentők az otthonokban gyorsteszteket

Már hetek óta végez a mentőszolgálat gyorsteszteket az otthonokban, és mintát is vesznek - mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília. Szólt arról is, hogy az intenzív osztályokon is elkülönítve kezelik a koronavírusos betegeket.

12:09
Nem szabad tilosban parkolni

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, lesz-e második szakasza a járványnak. A tiltott helyen várakozók továbbra is számíthatnak büntetésre - mondta kérdésre Kiss Róbert.

12:08
Sok szálloda ajánlott fel nagy segítséget

Most is bármilyen orvos minősíthet egy esetet gyanúsnak, és nem köti a hatóság semmilyen feltételhez - mondta Müller Cecília. Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a szállodák közül sokan ajánlották fel a segítségüket.

12:05
Otthonról dolgoznak a 65 év feletti háziorvosok

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a 65 éven felüli háziorvosok most másképpen dolgoznak, mint korábban. Ők otthonról irányítják a betegeiket - tette hozzá. Működik a rendszer.

12:03
Nem érdemes összehasonlítani másokéval a magyar halálozási arányokat

A magyarországi halálozási arány nem tér el jelentősen a környező országokétól, de összehasonlíthatatlan - mondta kérdésre Müller Cecília.

12:01
Budapesten és Pest megyében vannak a legtöbben házi karanténban

Kiss Róbert ismertetése szerint a legtöbben Budapesten és Pest megyében vannak hatósági házi karanténban.

11:58
Ezeket a tárgyakat sem szükséges használni

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a parkokban lévő fitness-tárgyakat lehetőleg senki ne használja, mert így lehet nullára csökkenteni a fertőzés lehetőségét.

11:57
Az éttermek előtt is be kell tartani a távolságot

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az éttermek előtt, ahol van kiszolgálás, ott is szigorúan be kell tartani a várakozás során a távolságot egymástól.

11:53
Így működjenek a fodrászok

A fodrászatok továbbra is működhetnek, és a legjobb megoldás, hogy egy fodrász dolgozik egy széken, és minden vendég időre érkezzen.

11:51
Ez a helyzet a Pesti úti idősotthonban

Az Origo kérdésével kapcsolatban azt mondta Müller Cecília, hogy a Pesti úti centrum az egyik legnagyobb idősotthon. 53 ápoltnál találtak pozitivitást, és 12 dolgozó lett pozitív. Még mindig nem fejeződtek be teljesen a vizsgálatok. Egy másik kérdésünkre azt mondta Müller Cecília, ha valaki szerelőt hív, akkor is kerülni kell a közvetlen kontaktust, tartani kell a távolságot vele.

11:48
Ha álhírekkel találkozik a vírussal kapcsolatban, akkor itt lehet bejelentést tenni

Kiss Róbert az álhírekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azokat elektronikusan is be lehet jelenteni, és telefonon is lehet azokat jelezni.

11:46
Budapesten van a legtöbb szabályszegő a kijárási korlátozással kapcsolatban

Hétfőn is jelentős számú intézkedést kellett indítani a rendőrségnek a kijárási korlátozás megszegői miatt a fővárosban. A magyar lakosság csoportjai közül a budapestiek szegik meg leginkább a kijárási korlátozásokat - mondta Kiss Róbert.

11:44
Nem történt olyan, hogy a magyar rendőröket leköpték volna

A V4NA hírügynökség kérdésére azt mondta, a magyar rendőrség társadalmi megbecsültsége jónak mondható, így nem történt olyan, hogy fertőzöttek leköpték volna a rendőröket. Kiss Róbert kérdésre válaszolva azt mondta, hogy több mint 5 ezer fővel szemben kellett különféle eljárást indítani a kijárási korlátozás miatt.

11:43
Már 44 ügyben nyomoznak álhírterjesztés miatt

A román állampolgárok Nagylaknál 21 és 24 óra között léphetnek be az országba, de csak akkor, ha bizonyítani tudják, hogy a célország beengedi őket. 166-ra nőtt a járvánnyal kapcsolatos bűncselekmények száma, ebből 44 ügyben indult eljárás a rémhírterjesztéssel kapcsolatban.

11:41
Már több mint 15 ezren vannak hatósági házi karanténban

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy immár több mint 15 ezer fő van hatósági házi karanténban. Több mint 120 ezer ellenőrzés volt ezekkel kapcsolatban. Egyre több a magatartásszegés a hatósági házi karantént illetően - mondta Kiss Róbert. Eddig több mint 100 fő ellen intézkedtek a hatósági zárvatartási szabályok miatt.

11:39
Nagyon komoly forrásokat mozdított meg a kormány

Kiss Róbert, rendőr alezredes arról beszél, hogy a kormány nagyon jelentős forrásokat különített el a járvány elleni védekezésre. A kórházparancsnokok továbbra is dolgoznak abban a 108 kórházban, ahol a törvény alapján működniük kell. Folyamatos a védőruhák kiszállítása az érintett intézményekhez.

11:37
Erre is nagyon oda kell figyelni az idősotthonokban

Müller Cecília arra kérte az idősotthonokban dolgozó orvosokat, hogy nagyon figyeljék az ott lévők egészségi állapotát. A fenntartók felelőssége is hatalmas, így rendelkezésre kell állnia egészségügyi ellátásnak - mondta az országos tisztifőorvos.

11:35
Az idősotthonok dolgozói, ha tehetik, ne menjenek tömegközlekedéssel

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az idősotthonokba a dolgozók, ha tehetik, ne menjenek tömegközlekedéssel.

11:33
Új eljárásrendet kaptak az idősotthonok

Az idősotthonokkal kapcsolatban azt mondta, hogy időben lépett a tisztiorvosi szolgálat. Müller Cecília arra kérte a fenntartókat, hogy érezzék át a felelősségüket. Minden pontot szigorúan tartsanak be - tette hozzá. Egy új eljárásrendet kaptak az idősotthonok - mondta Müller Cecília. Minden intézményben vagy egy személyt, vagy egy munkacsoportot kell kinevezni, aki felel a koronavírus elleni intézkedésekért.

12