Újabb részletek a hazai koronavírus-helyzetről

Események

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, maszk, járókelő, város, belváros, megüresedett utcák, üres utcák, bevásárlás, idős
Vágólapra másolva!
Csütörtökön is beszámol az Operatív Törzs a koronavírus-helyzet magyarországi alakulásáról. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
12:34
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

585 az azonosított koronavírusos esetek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 42 főre emelkedett a gyógyultak száma is - írja a kormányzati tájékoztató portál. Egy 70 éves beteg meghalt.

12:48
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Mindenkinek hozzáférhetőek a szociális intézmények járvány miatt életbe lépett protokolljai

Valótlanság az, hogy a szociális területen dolgozók nem rendelkeznek a járvány miatti védekezéshez szükséges információval. Minden ehhez szükséges szakmai protokoll nyilvános, mindenki számára hozzáférhető, az intézmények hivatalosan megkapták - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

12:55
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány és gazdasági következményei

Az egész világot sanyargató járvány nemcsak az egészséget, hanem emberek egzisztenciáját is veszélyeztetheti. A jó hír azonban az, hogy rengeteg pénz van a világgazdaságban, lesz miből beindítani a gazdaságot. Hazánk és Európa gazdasági kilátásairól Szajlai Csaba gazdasági elemzővel, a Figyelő főszerkesztő-helyettesével beszélgettünk.

13:18
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Már 42-re emelkedett a gyógyultak száma

Müller Cecília arról beszélt, hogy 585-re emelkedett a Magyarországon regisztrált koronavírusos betegek száma. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy egy fő vesztette életét tegnap óta. Őneki is súlyos betegségei voltak. A gyógyultak száma is 42-re növekedett. Már több mint 16 ezer főre nőtt a tesztek száma. 

13:20
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Mindenki tartsa meg a megfelelő távolságot

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az egész ország területén jelen van a vírus. Olyan sok kontaktus történik a fertőződés során, amely nem teszi lehetővé az esetek feltárását. A fertőződés lehetőségét minden lehetséges eszközzel akadályozzuk meg, az emberek ne találkozzanak - tette hozzá. Mindenki tartsa be az egymástól való távolságot. 

13:22
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Aki teheti, az autóval menjen dolgozni

Müller Cecília arról is beszélt, hogy akinek van autója és munkába kell járnia, az mindenképpen autóval menjen. Elmondta, hogy az autót is tartsuk tisztán, és a belső felületeket is gyakran töröljük le - tette hozzá. Azt is tanácsolta, hogy érdemes biciklivel is munkába járni annak, aki teheti. Ha tömegközlekedéssel kell menni, akkor minél rövidebb időt töltsünk el várakozással. 

13:25
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Ezt érdemes tenni a munkahelyen

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a munkaeszközöket is fontos fertőtleníteni, és mindazon felületeket, amiket nagyon sokat megfogunk. 

13:27
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Már több mint 10 ezer hatósági házi karantén van

Lakatos Tibor, rendőr ezredes arról beszélt, hogy összesen már több mint 10 ezer hatósági házi karantén van. Összesen több mint 78 ezer ellenőrzés volt, és több mint 800 esetben történt szabálytalanság. Az üzletek nyitva tartásával kapcsolatban 39 esetben volt figyelmeztetés, 25 esetben helyszíni bírság, és 61 esetben szabálysértési feljelentést tettek.  A rendőri intézkedéseket a polgárok érdekében hozták, ezért is került sor több mint 1700 szóbeli figyelmeztetésre a kijárási korlátozással kapcsolatban. 

13:29
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

A határokon jelenleg nincsen jelentős fennakadás

32 esetben indult eljárás rémhírterjesztés miatt - mondta Lakatos Tibor. Felhívta a figyelmet arra, hogy több esetben indult eljárás csalás miatt. A határokon jelenleg nincsen jelentős fennakadás - mondta a rendőr alezredes. 

13:32
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Bővülhet a hazai védőeszközök gyártása

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az orvosok döntenek minden egyes betegről és a beavatkozás mikéntjéről. Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy továbbra is tervezik a hazai védőeszközök gyártásának a kiterjesztését. 

13:33
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Fontos szerepe van a genetikai állománynak

Az Origo kérdésére azt mondták, hogy a genetikai állományunk befolyásolja, hogyan reagálunk a vírusra. Így van ez a vírusokkal is - mondta Müller Cecília. Nagyon sokan vizsgálják, és ebből szereznek ismeretet, hogy a fertőzést követően a védettség kialakul-e. 

13:35
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Ezzel a vizsgálattal lehet biztosan nyilatkozni a fertőzöttségről

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vírus jelenlétével kapcsolatban csak a vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálattal lehet biztosan nyilatkozni a fertőzöttségről. 

13:38
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

A börtönökben egyelőre nem történt fertőzés

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az idősotthonokban a felvételi zárlattal és az elkülönítéssel lehet a vírus terjedése ellen fellépni. Lakatos Tibor kérdésre azt mondta, hogy a börtönökben is intézkedtek a fertőzés ellen, így nem lehet elhagyni az intézményeket, míg a külső helyen dolgozóknak is figyelembe kell venni a vírusellenes protokollokat. A börtönökben egyelőre nem történt fertőzés. 

13:41
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Az asztmásoknak is nagyon kell figyelniük

Lakatos Tibor bizonyos termékek jelentős drágulása kapcsán azt mondta, hogy folyamatosak a fogyasztóvédelmi intézkedések. Müller Cecília szólt arról is, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegeket akkor is elengedik, ha nincsenek klinikai tüneteik, de az otthonukat a harmadik negatív teszteredményig nem hagyhatják el. Nagy kockázatnak vannak kitéve az asztmával küzdők is. 

13:43
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Ha valaki beteg, akkor feltétlenül maradjon otthon

Müller Cecília szerint az utcai maszk viselése saját választás kérdése, mert ha valaki beteg, akkor maradjon otthon. Ha mégis el kell mennie, akkor a beteg mindenképpen viseljen maszkot. Ha valaki nagyobb biztonságban éri magát a maszk viselésével, akkor feltétlenül viselje - mondta az országos tisztifőorvos. 

13:44
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Jöhetnek majd az idénymunkások

Lakatos Tibor szerint a határon lesz lehetőség a későbbiekben az idénymunkások közlekedésére. 

13:47
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Több, nem minősített teszt van forgalomban

Müller Cecília szerint több, nem minősített teszt van forgalomban, és ezek minőségét a WHO sem tudja garantálni. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy Magyarországon és a világban koronavírus-járvány van. Nagyon nagy járvány van - tette hozzá. A hivatalosan megjelenő adatok a WHO által akkreditált laboratóriumokban végzett vizsgálatok eredményét mutatják. 

13:49
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Indokolt az intézkedések fenntartása

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a Magyarországon bevezetett intézkedések nem túl szigorúak, és igazodnak a járvány állásához. Ahol kialakulnak gócpontok, ott szigorodhatnak az intézkedések. Müller Cecília elmondta, hogy haladunk a tömeges megbetegedések felé, így indokolt az intézkedések fenntartása. 

13:53
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

A kórházak egyheti tartalékkal rendelkeznek védőeszközökből

Müller Cecília arról is beszélt, hogy nem mindegy, milyen beavatkozásokat végeznek az egészségügyi dolgozók, és aszerint állnak rendelkezésre a védőfelszerelések. Segítséget adnak az egészségügyi dolgozóknak, hogy milyen beavatkozáshoz milyen védőfelszerelés kell. Lakatos Tibor elmondta, hogy a kórházak egyheti tartalékkal rendelkeznek védőeszközökből. 

13:55
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Minden krónikus megbetegedés komoly kockázati tényező

Müller Cecília elmondta, hogy az összes krónikus megbetegedés komoly kockázati tényező a koronavírus-fertőzés esetén. Amikor az immunrendszer védekezőképessége csökken, akkor fennáll az az állapot, amikor nagyon veszélyes a koronavírus - tette hozzá. 

13:56
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

A jelen ismeret szerint a szúnyogok nem terjesztik ezt a vírust

Az új koronavírus esetében az állati terjedést is vizsgálják - mondta Müller Cecília. A jelen ismeret szerint a rovarok nem terjesztik ezt a betegséget - tette hozzá. 

13:58
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Ezt kell tennie annak, aki házi karanténban szenved balesetet

Ha valaki házi karanténban van, akkor hívni kell a háziorvost, ha súlyos baj történik, akkor a mentőket kell hívni - mondta Müller Cecília.  

13:58
április 02, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.