Az Országgyűlés hétfőn meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében és lehetővé teheti, hogy a kabinet további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt. Az Origo percről percre követi a szavazást és a szavazás előtti vitát. 

15:09
Véget értek a szavazások, jönnek az azonnali kérdések

Véget értek a szavazások, kezdődnek az azonnali kérdések. 

15:08
153 képviselő szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását

A koronavírus-törvényre 153 képviselő szavazott igennel. 

15:04
Elfogadták a rendkívüli jogrend meghosszabbítását

Az Országgyűlés elfogadta a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatát. 

14:56
Zöld út az állami telekcserének

A képviselők megszavazták azt a javaslatot, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) józsefvárosi bővítését teszi lehetővé egy állami telekcserének köszönhetően.

14:51
Véget ért a rövid szünet

Kezdődik a határozathozatal. 

14:49
Már majdnem az összes képviselő megérkezett

Még mindig tart a szünet, de már szinte az összes képviselő az ülésteremben van.

14:37
14:45 percig szünetet rendeltek el

14:45 percig szünetet rendeltek el. Akkortól szavaznak. 

14:36
Völner: A járványügyi helyzetet nem mi okoztuk, de nekünk kell megoldani

Völner Pál szerint, ha a kormány folyamatosan meghosszabbítaná a rendeleteket, akkor az ellenzék azt támadná. A járványügyi helyzetet nem mi okoztuk, de nekünk kell megoldani - mondta az államtitkár. Szégyenletes, hogy még mindig vannak olyan erők az országban, akik Brüsszelben áskálódnak. 

14:33
Bizalmatlansági vitát akar az ellenzék kirobbantani

Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy csak akkor nem lenne hatálya a törvénynek, ha örökké tartana a járványhelyzet. Azt állítani, hogy mindenféle kontroll nélkül folytatná a tevékenységét a kormány, az sem igaz a törvény szövege alapján- tette hozzá. Egy bizalmatlansági vitát akar az ellenzék kirobbantani - mondta Völner Pál. 

14:30
Vége a vitának, megszólal az előterjesztő

Véget ért a vita, az előterjesztő következik. 

14:25
Balla György: Mindenki segít a védekezésben, kivéve a magyar parlamenti ellenzéket

Balla György köszönetet mondott az embereknek, hogy betartják a kormány utasításait, mindenkinek kényelmetlen, de bíznak benne, hogy ezzel a járvány megfékezhető lesz. Mindenki segít a védekezésben, kivéve a magyar parlamenti ellenzéket - mondta a képviselő. 

14:23
A kormány most is beszámol a parlamentnek a védekezésről

A kormány köteles rendszeresen beszámolni a parlamentnek a törvény értelmében, vagy pedig mind a hét frakcióvezetőnek - emlékeztetett Balla György. Szólt arról is, hogy a miniszterelnök az elmúlt két hétben is beszámolt a koronavírus-helyzetről, míg a külügyminiszter hétfőn tette ezt meg. Balla szerint az ellenzék gyűlöletkampányának lett az eredménye, hogy egy kis csoportnál bizalmatlanság alakult ki. 

14:21
Balla György: Elfogadtunk ellenzéki módosító javaslatot

Balla György (Fidesz) arról beszélt, hogy Arató Gergely legalább megemlíthette volna, hogy az egyik DK-s aktivista koronavírussal fertőzte volna meg a fideszeseket. Ezt gondolják Önök a demokráciáról - tette hozzá. Meg fogjuk szavazni azt az ellenzéki módosító javaslatot, ami a szükségességről és arányosságról szól - mondta Balla György. 

14:11
Magyarország időben lépett, minden fontos intézkedést elsőként hozott meg az ország

Nacsa Lőrinc elmondta, hogy a határozott és gyors cselekvés révén lehet lelassítani  a járványt. Magyarország időben lépett, minden fontos intézkedést elsőként hoztunk meg, és ennek a tempónak a fenntartására van szükség - tette hozzá. 

14:08
A járványhelyzet kezelése érdekében szükséges meghozni ezt a törvényt

Nacsa Lőrinc arról is beszélt, hogy a járvány dönti el, hogy mikor ér véget a veszélyhelyzet. Azért is kell törvényt módosítani, hogy a mostani járványhelyzetet kezelni lehessen - tette hozzá. A magyar emberek egységet várnak el, és a kormánytól a negatív hatások kivédését várják. Az ellenzéki képviselők nem olvasták el a törvényt, mivel jól láthatóan nem értik, hogy az Országgyűlés bármikor visszaveheti a jogosítványokat a kabinettől.  

14:06
Nacsa: Egy nemzetközi hecckampányt indított az ország ellen az ellenzék

Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselője arról beszélt, hogy az ellenzék egy nemzetközi hecckampányt indított az ország ellen. Önök kizárólag álhíreket terjesztenek. Nacsa arra is emlékeztetett, hogy az ellenzék folyamatosan gyűlölködik, de egyszer sem kérték a szavazóiktól, hogy tartsák be a meghozott kormányzati intézkedéseket. 

13:57
KDNP: Az ellenzéknek fontosabbak a politikai érdekeik

Hargitai János szerint az ellenzéknek fontosabbak a politikia érdekeik. 

13:55
Az ellenzék folyamatosan tudja ellenőrizni a kormányt

Hargitai János arról is beszélt, hogy az ellenzék folyamatosan tudja ellenőrizni a kormányt az Országgyűlésben. Ebben a veszélyhelyzetben többre van szükség, mint amit a katasztrófavédelmi törvény teremt. Éppen ezért van szükség a koronavírus-törvényre. Egységet kell mutatni - mondta Hargitai. A társadalomban egyébként nagyobb egység van, mint ami a parlamentben - tette hozzá. 

13:51
A kormány számára meg kell teremteni az ideális helyzetet a veszélyhelyzet kezelésében

Bencsik János (független) képviselő arról beszélt, hogy az ellenzék ne szavazzon. Hargitai János (KDNP) arról beszélt, hogy a kormány számára meg kell teremteni az ideális helyzetet a veszélyhelyzet kezelésében.  

13:47
Ugyanazt ismétli az ellenzék

Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy ő sohasem kiáltott diktatúrát, de szerinte továbbra is szükség van az időkorlátra. 

12