Orbán Viktor azonnali kérdésekre válaszol az Országgyűlésben. 

16:27
Több kérdést nem kapott a kormányfő, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Orbán Viktor hétfőn már több azonnali kérdésre nem válaszol. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

16:24
Az áldozatsegítés továbbra is működik

Az állami áldozatsegítés a mostani időszakban is működik - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára Hohn Krisztina (LMP) kérdésére. 

16:19
Semmilyen segítség nem érkezett az uniótól

Varga Mihály arra is emlékeztetett, hogy eddig semmilyen segítséget nem kaptak az EU-tól. 

16:17
Varga: Most jönnek azok a lépések, amikkel a gazdaság újraindítását megtámogatják majd

Varga Mihály pénzügyminiszter Varju Lászlónak (DK) válaszolva azt mondta, hogy a kormány hét olyan intézkedést hozott, amivel segített a családoknak és a vállalkozásoknak. Így többek között több szakmában nem kell járulékokat fizetni, és nem lesz kilakoltatás. Az azonnali lépések megtörténtek - mondta Varga. Most jönnek azok a lépések, amikkel a gazdaság újraindítását megtámogatják majd - hangsúlyozta a pénzügyminiszter. 

16:12
Csak munka után járhat bér

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amikor először halott az alapjövedelemről, akkor azt hitte, az minimálbér. Ismételten kijelentette, hogy csak munka után járhat bér, és nem fognak az IMF-hez sem fordulni - tette hozzá. 

16:10
Orbán Viktor: El fogunk térni a korábban elfogadott 2020-as költségvetéstől

Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) válaszolva Orbán Viktor azt mondta, a veszélyhelyzeti felhatalmazás révén hamarosan véget ér a 2020-as költségvetés áttervezése. El fogunk térni a korábban elfogadott 2020-as költségvetéstől - tette hozzá. Amilyen átalakítások lesznek az államnál, olyan átalakításokat várnak az önkormányzatoktól - mondta Orbán Viktor.   

16:07
A multik és a bankok korábban is be lettek vonva a válságkezelés terheibe

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most nem politika kell, hanem összefogás, ezért megköszönte a korrekt hangvételt Dúró Dórától. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a multik és a bankok korábban is be lettek vonva a válságkezelés terheibe. Bízzanak bennem, és várjanak április 7-ig. 

16:04
Orbán Viktor: Csak a tisztelet hangján lehet beszélni az idősekről

Dúró Dóra (független) kérdésére válaszolva Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, az idősek esetében kezd kibontakozni egy idősellenes hangulat. Bennem ez nagyon rossz érzéseket kelt - mondta a kormányfő. Csak a tisztelet hangján lehet beszélni az idősekről- mondta a kormányfő. Ma a telefonszolgáltatók külföldi tulajdonban vannak, ezért nem tudjuk a díjszabásukat befolyásolni - tette hozzá. 

15:58
Szijjártó Péter: Minden idők legnagyobb magyar repatriálási akciója zajlik

Szijjártó Péter Juhász Hajnalkának (KDNP) válaszolva azt mondta, hogy minden külföldön rekedt állampolgárt hazahoznak. Minden idők legnagyobb magyar repatriálási akciója zajlik, eddig több mint 5500 állampolgárt hoztak haza, és több mint 2200 állampolgár hazahozatalát tervezik - mondta a külügyminiszter. 

15:53
Orbán Viktor: Akkor tudunk egy szabályt bevezetni, ha meg tudjuk teremteni a betartás feltételeit

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van olyan közép-európai ország, ahol csak maszkban lehet kimenni a lakásból, de maszk nincsen forgalomban, ezért mindenkinek otthon kell elkészítenie azt. Minden rendelkezésre álló eszközt a kórházakban halmozunk fel - tette hozzá. Akkor tudunk egy szabályt bevezetni, ha meg tudjuk teremteni a betartás feltételeit - mondta a kormányfő. 

15:50
Orbán Viktor: Igyekszünk a kijárási korlátozással is lassítani a terjedést

Lukács László Györgynek (Jobbik) Orbán Viktor azt válaszolta, hogy nem tudja, mikor tetőzik a járvány. Nagyon sokat foglalkoznak ezzel, és három munkacsoportot figyel - tette hozzá. Nagyon nagy a bizonytalanság ezekben a becslésekben. Igyekszünk a kijárási korlátozással is lassítani a terjedést- tette hozzá. Amikor tömegessé válik a járvány, akkor azt kibírja az egészségügy, ezért kerültek az intézmények élére a kórházparancsnokok. 

15:45
Palkovics László: Sikerült ellaposítani a járványgörbét

Palkovics László Selmeczi Gabriellának (Fidesz) adott válaszában elmondta, hogy sikerült ellaposítani a járványgörbét. A kormány elkövet mindent, hogy minél több védőeszközt beszerezzen - tette hozzá. Az elmúlt héten 7 repülőgép érkezett több száz tonna védőfelszereléssel, és a héten is 20 repülőgépet várnak. Palkovics László arról is beszélt, hogy Magyarországon is olyan képességet akarnak kialakítani, hogy elő lehessen állítani egészségügyi védőfelszerelések és gyógyszerek gyártását. 

15:41
Orbán Viktor alaposan helyretette Tordai Bencét

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdasági akcióterv eredményeképpen mindenkinek lesz munkája. 2010-ben 12 százalékos volt a munkanélküliség, akkor is vállaltam, hogy egymillió munkahely lesz, és sikerült elérni, hogy mindenki dolgozott, aki akart. Akkor is kinevettek minket. Orbán Viktor felidézte Jávor Benedek  azon mai kijelentését, miszerint "ne felejtsük, ez egy relatíve ártalmatlan járvány." Itt lenne az ideje, hogy egyeztessenek egymással - mondta a kormányfő. 

15:37
Orbán Viktor: Az embereknek legyen munkája és tisztességes bére

Orbán Viktor kormányfő Tordai Bencének (Párbeszéd) azt mondta, hogy április 6-án, vagy 7-én Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő tervét mutatják majd be. Összefogottan, és egyben akarunk majd tájékoztatást adni. A fő kérdés, hogy szabad-e teljesítmény nélkül pénzt adni az embereknek. Ezt a vitát sokszor lefolytattuk már. Az elmúlt 30 évben arra jutottunk, hogy az embereknek legyen munkája és tisztességes bére. A bemutatandó terv azt fogja eredményezni, hogy mindenkinek lesz munkája - mondta a kormányfő. 

15:32
A kormányfő ebben az ügyben lépni fog

Orbán Viktor Keresztes László Lórántnak (LMP) adott válaszában azt mondta, lehetnek döccenők a védelmi bizottságok működésében, de a dolgok ott történnek, és a legfőbb információk ott vannak, mivel az operatív törzs is az onnan érkező információkból dolgozik. A miniszterelnök elmondta, hogy igyekszik annak érdekében lépni, hogy a védelmi bizottságok minél több információt adjanak helyben. 

15:29
Orbán Viktor elmondta, mit csináltak az egészségügyben Gyurcsányék

Orbán Viktor miniszterelnök Arató Gergelynek adott válaszában azt mondta, hogy Ön egy volt kormányzópártot képvisel. Hozott egészségügyi döntéseket is, így fizetős egészségügyet akartak, több mint 650 milliárdot vontak ki a szektorból, és egy havi bért elvettek, 130 milliárdos adósságot hoztak össze a kórházaknál. Amikor Önök kormányoztak, 600 kispatika ment csődbe - emlékeztetett Orbán Viktor. 

15:25
Orbán Viktor: Nincs miért szégyenkeznünk

Arató Gergely, a DK képviselője is a koronavírus-helyzetről kérdezte a kormányfőt. Orbán Viktor a teszteléssel kapcsolatban azt mondta, hogy sokfajta teszt létezik, és eddig a legjobb, az a laboratóriumi teszt volt. Ezt itthon hét kijelölt helyen végzik, ahogyan azt a WHO ajánlja. A környező országok mintái nagyjából azt mutatják, mint itthon. Több mint 13 ezer tesztet végeztünk el eddig- mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy itthon minden intézkedést hamarabb hoztak meg, mint a nyugati országokban. Nincs miért szégyenkeznünk - tette hozzá. 

15:21
Orbán Viktor: 225 milliárdot költöttünk eddig a koronavírus-járvány elleni védekezésre

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a parlament dönti el, mikor van vége a veszélyhelyzetnek. Erről szólt a mai szavazás - tette hozzá. A kormány egy jogot odaadott a parlamenti képviselőknek- mondta a kormányfő. 225 milliárdot költöttünk eddig a koronavírus-járvány elleni védekezésre - tette hozzá. 

15:19
Ekkor mutatják be Magyarország történetének legnagyobb akciótervét

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője több kérdést tett fel a koronavírus-helyzettel kapcsolatban a miniszterelnöknek. Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy április 6-án, vagy 7-én mutatják majd be Magyarország legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét, és ebből minden ki fog derülni. 

15:16
Orbán Viktor: Kapnak egy esélyt, hogy bocsánatot kérjenek tőlünk

Orbán Viktor Jakab Péternek adott viszonválaszában azt mondta, hogy a veszélyhelyzet elhárításához használható jogkört arányosan fogjuk használni. A veszélyhelyzet végén minden jogkört hiánytalanul adunk vissza, és kapnak majd egy esélyt, hogy bocsánatot kérjenek tőlünk - mondta a kormányfő. 

12