Újabb részletek derülnek ki a hazai koronavírus-helyzetről

2020.03.24., 11:08
rendezés

Az Operatív Törzs ismételten beszámol a hazai koronavírus-helyzet alakulásáról.

Kovács András
11:39

Vége a tájékoztatónak, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Kovács András
11:39

Egyelőre nem vonnak be újabb intézményeket a betegek ellátásába

Egyelőre elegendőek a meglévő kórházi kapacitások, csak akkor vonnak be újabb egységeket, ha ez szükséges - mondta Lakatos Tibor.

Kovács András
11:38

Nincs értelme találgatni a járvány időtartamát illetően

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járvány idejét illetően nem akar találgatni. Pontos időpont nem mondható, de azon vagyunk, hogy a járványt ellaposítsuk.

Kovács András
11:36

Az egészségügyben lévő krónikus betegekre is kiemelten figyelnek

Müller Cecília megismételte, hogy az idősek is fertőzhetnek. Az egészségügyben is kiemelten vigyáznak a krónikus beteg dolgozókra. Ők olyan területen dolgoznak, ahol nincs közvetlen emberi kontaktus.

Kovács András
11:34

Elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg a most érkezett maszkokat

Folyamatos az eszközök beszerzése, mivel ez fogyóeszköz - mondta Lakatos Tibor. A kedden érkezett maszkokat elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják, majd pedig azok, akik részt vesznek a védekezésben - tette hozzá.

Kovács András
11:32

Őket mindenképpen tesztelik

Azokat vizsgálják laboratóriumi eljárással, akik valamilyen kapcsolatban voltak egy fertőzöttel - mondta Müller Cecília. Éppen ezért derülhet ki, hogy valaki tünetmentesen is fertőzött. Kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre felfüggesztették a boncolást az egészségügyi dolgozók érdekében, de bizonyos esetekben tesztelnek meghaltakat.

Kovács András
11:30

Minden fekvőbeteg-intézmény részt vesz a betegek ellátásban

Müller Cecília elmondta, hogy az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény bevonódott a fertőzöttek ellátásába.

Kovács András
11:28

Időben meghozott több lépést Magyarország

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a járvány hazai terjedése esetében egy kis időt nyert Magyarország. Sikerült azokat az intézkedéseket időben meghozni, amikkel lassítani lehet a járvány terjedését - tette hozzá. Lakatos Tibor kérdésre válaszolva közölte, hogy adott esetben bővülhet azon vállalatok köre, ahol katonai jelenlét van.

Kovács András
11:26

Mindenki tartsa be a hatósági döntéseket

A védekezés szempontjából nagyon fontos lenne, hogy a hatósági döntéseket mindenki betartsa - mondta Lakatos Tibor.

Kovács András
11:24

Fontos változások jönnek a helyi egészségügyi ellátásban

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vírus a környezetben nem marad meg sokáig, és a klórtartalmú szerekre is nagyon érzékeny. Elkezdődött a házi orvosi rendszer racionalizálása, hogy a kontaktusok lehetősége a lehető legalacsonyabb legyen - mondta. Az akut légúti betegségben szenvedők részére egy külön egységet alakítanak majd ki helyben, és a többieknek egy másik helyiséget. Egy héten belül megvalósulhat ez területi szinten, mindez pedig mindenkinek a védelme érdekében történik.

Kovács András
11:21

Aki teheti, semmiképpen se menjen közösségbe

Az országos tisztifőorvos ismételten kiemelte, hogy az idősek ne menjenek közösségbe. A kismamák esetében is azt közölte, hogy ők se menjenek közösségbe, az infokommunikációs eszközökkel tartsanak kapcsolatot. Felhívta a figyelmet ismételten a helyes kézmosásra.

Kovács András
11:19

Újabb idős ember vesztette életét a vírusban

Müller Cecília beszámolt arról is, hogy 9-re emelkedett a meghaltak száma.

Kovács András
11:17

Müller Cecília mindenkinek megköszönte az együttműködést

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy 187-re emelkedett a koronavírus-fertőzéssel azonosítottak száma. Megismételte, hogy bárki megfertőződhet, és bárki bárkit megfertőzhet. A vírus bárhol jelen van. A szakember mindenkinek megköszönte, hogy betartják a tanácsaikat. Az időseknek is megköszönte, hogy önként vonultak karanténba.

Kovács András
11:15

Nincsen nagy torlódás a magyar határokon

A magyar határokon a ma reggeli adatok alapján csak horvát viszonylatban van a kilépő irányba jelentős torlódás, és Parassapusztánál a belépő irányba. Lakatos Tibor elmondta, megjelentek a rendeletek a legújabb gazdaságvédelmi intézkedésekről,

Kovács András
11:13

Ennyien szegték meg az önkéntes házi karantént

A hatósági házi karanténok esetében az elmúlt napon több mint 3000 ellenőrzés volt. Az elmúlt 24 órában összesen 177-en szegték meg a házi karantént. 24 fő helyszíni bírságot kapott, míg 130 ember ellen eljárás indult. Az üzletek bezárása kapcsán 40 eljárás indult.

Kovács András
11:12

16 ember ellen indult eljárás rémhírterjesztés miatt

Lakatos Tibor arról is beszélt, hogy a megyei védelmi bizottságok megkezdték a védekezést, és koordinálják a lépéseket. Egyre több csaló próbál előnyt nyerni a mostani helyzetből - mondta a szóvivő. 14 eljárás indult a csalókkal szemben eddig, és a rémhírterjesztés esetében 16 ember ellen indult eljárás.

Kovács András
11:10

Megkapták a kórházak a megfelelő védőfelszereléseket

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy reggel leszállt az a gép, ami jelentős mennyiségű egészségügyi eszközt hozott Kínából. Több mint 3 millió maszk és 100 ezer teszt érkezett, valamint 86 lélegeztetőgép. Eljutott a megfelelő védőeszköz a kórházakba - mondta.

Kovács András
11:08

Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató.

Origo
10:41

Megjelentek a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő,a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Origo
10:40

Orbán Viktor újabb jelentős egészségügyi szállítmány érkezését jelentette be

Tizenharmadik nap. Befutott a keleti portyázók újabb szállítmánya. Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép Kínából - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán.

Origo
10:40

187-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 187-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Még több bejegyzés