Nagyjából tíz kilométert kell megtennie az uszálynak a hajóronccsal a fedélzetén a Szabad kikitőig. Ide viszik a Hableányt, amely május 29-én süllyedt el, mindössze hét másodperc alatt, miután egy szállodahajóval, a vikinggel összeütközött. 35 voltak a hajón, 33 dél-koreai turista, és a kétfős magyar személyzet. Mindössze hét ember élte túl a balesetet biztosan, hét ember holttestét közvetlenül a baleset után, 13-at pedig az elmúlt két hétben találták meg. Ma pedig négy holttestet hoztak fel az elsüllyedt hajóból. Még négy embert keresnek. A kiemelés több ütemben végzik, a mostani az egyik utolsó fázis, a hajóroncs már egy uszályon van. A Szabad kikitőben a szakértők már várják a hajót, hogy azonnal át tudják vizsgálni. 

00:00
Még egy holttestet hoztak fel

A búvárok újabb, már a negyedik holttestet hozták fel a roncsból.

07:16
Május 29-én történt a baleset

A Hableány május 29-én süllyedt el a fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzetével, miután a Viking Sigyn nevű, jóval nagyobb szállodahajóval ütközött. Mindössze hét embert tudtak kimenteni, hét ember holttestét még aznap megtalálták, 13-at pedig az azóta eltelt időszakban, nyolc embert még keresnek.

07:17
Máris látszik a teteje

A mentés első fázisa, a hajótest megmozdítása sikeres volt, máris látható a Hableány teteje.

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.Fotó: Polyák Attila - Origo
07:20
Nem tudni, mennyire sérült a hajó

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince - mondta a Clark Ádám úszódaru tervezője az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

07:22
Gyalogosok nem mehetnek a hídra

A Margit híd déli oldalát, ahol a Hableány kiemelése történik, lezárták a gyalogosforgalom elől, és egy sávra szűkítették az autók forgalmát is.

07:29
Már arasznyi látszik a hajóból
Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.Fotó: Polyák Attila - Origo
07:33
Hat órán keresztül tarthat a kiemelés

A Hableány kiemelésének első fázisa megtörtént. Előbukkant a kapitányi híd. Most megállnak az emeléssel, és egy tűzoltóbúvár felderíti azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában. Ha holttestet fedez fel, az az elsődleges, hogy felhozzák. Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás.

07:34
Itt az első videó a kiemelésről
07:39
1400 liter gázolaj van a hajótestben

A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van.

07:40
Tilos drónozni és hajózni

Az emelés környékén hajózási és repülési tilalmat rendeltek el, hogy semmi se akadályozza a műveletet.

07:47
A kapitányi híd már kint van

A kiemelés egyik leglátványosabb szakasza most zajlik, az elsüllyedt hajó felső része már a víz felszíne felett van.

07:51
Sérülések a hajó felsőbb részein is

Ahogy tovább emelik az elsüllyedt Hableányt, már látszanak rajta az ütközés nyomai. Az oldalsó korlátjai vízszintesen állnak. Az ennél is komolyabb sérülések azonban a hajó alsóbb részein lehetnek. 

07:52
Egy kicsit visszaengedik a Hableányt

Információink szerint a hajót most valamennyire visszaengedik a Dunába, és perceken belül lemerülnek a búvárok. Úgy tudjuk, az elsődleges feladatuk a holttestek keresése.

Fotó: Polyák Attila - Origo
07:56
Szivattyúkat is visznek

Az elsüllyedt hajóhoz több, nagy teljesítményű szivattyút visznek. Miután ezek végeztek, a búvárok információink szerint bemehetnek a kapitányi hídra, később pedig a hajónak abba a részébe, amelyben a legtöbb ember lehetett, amikor elsüllyedt a hajó.

08:00
Rengeteg szakember dolgozik egyszerre

Helyszíni tudósítónk nagyjából 70-80 szakembert lát a hajó körül, ennél azonban sokkal többen vannak, hiszen például a Margit-szigeten felállított műveleti és irányítási bázison is legalább két tucat ember dolgozik. 

08:05
Kiemeltek egy holttestet

A búvárok egy holttestet hoztak fel a hajóból. Az azonosítása persze még órákba telhet, de nagy valószínűséggel ő az egyike annak a nyolc eltűntnek, akiket még keresnek.

Fotó: Polyák Attila - Origo
08:10
Újabb két holttestet emeltek ki

Ma már három holttestet hoztak fel a hajóroncsból.

08:29
Újabb holttestet hoztak fel

A búvárok már a negyedik holttestet hozzák fel a roncsból.

08:33
Több mint egy órája a felszínen van az elsüllyedt hableány
Fotó: Polyák Attila - Origo

 Már szinte teljesen megszáradt a fedélzet padlója, mióta kiemelték.

08:35
A hajó belsejéből szedik ki a székeket

Információink szerint elkezdték kiszedni a Hableány belsejében lévő székeket. Erre azért lehet szükség, hogy a hajó belsejében könnyebben tudjanak mozogni a búvárok.

14