Kormányinfó Orbán Viktor miniszterelnökkel - kövesse percről percre az Origón

Események

2019 első Kormányinfó, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Megtartják az idei első Kormányinfót, amelynek különlegessége, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fog válaszolni a kérdésekre. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
11:10
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor tartja az idei első Kormányinfót

Orbán Viktor tartja az idei év első Kormányinfóját. A miniszterelnök korábban kijelentette, hogy minden évben fog egy nagy sajtótájékoztatót tartani, ahol az újságírók kérdezhetnek tőle.

11:19
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Hagyományteremtés

Az, hogy az év első Kormányinfóját a miniszterelnök tartja, logikus lépés, az Origo információ szerint ebből hagyományt akar teremteni Orbán Viktor, ahogy az évértékelőből is ő csinált hagyományt.

11:25
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Teljesen megtelt a terem, hatalmas az érdeklődés

Óriási az érdeklődés Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója iránt. A terem teljesen megtelt. 

11:26
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Nemzetközi példák

Több nemzetközi példa is van, hasonló sajtótájékoztatót tart Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu is.

11:28
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Ezt üzente Orbán Viktor a közösségi oldalán

Élőben közvetítik a legnagyobb közösségi oldalon a ma fél 11-kor kezdődő Kormányinfót, ahol Orbán Viktor miniszterelnök válaszol a kérdésekre. Még reggel tett ki üzenetet a kormányfő az oldalára ezzel kapcsolatban.

11:30
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Itt nézhetik élőben a tájékoztatót.

Itt nézheti Orbán Viktor Facebook-oldalán élőben a sajtótájékoztatót. 

11:33
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatója. 

11:35
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Magyarország pénzügyei stabilak

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormányülésen tárgyaltak több fővárosi beruházásról, Tarlós István főpolgármester is ott volt. A kormányfő elmondta, hogy 2018-ban 4,6 százalékos növekedés lehet, az államadósság 71 százalékra csökkent. A költségvetési hiány 2 százalék lesz, míg a háztartások fogyasztása 6 százalékkal nőtt. A bérek növekedése pedig meghaladta a 11 százalékot. A gazdaság stabil és erőteljesen növekszik – tette hozzá. 

11:37
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Közel 1,4 millió konzultációs ívet küldtek vissza

1,382 millió kérdőívet küldtek vissza a családokról szóló konzultáción – jelentette be Orbán Viktor. Ez volt a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció. Az ország jövője a családokban van – mondta a miniszterelnök. A konzultációból kiderült, hogy újabb lépésekre van szükség – tette hozzá. A kormányzati intézkedések kidolgozása megkezdődött, az évértékelőmben tájékoztatok majd a konkrét intézkedésekről – így a miniszterelnök.

11:38
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Kétéves emlékév indul

30 éve szabadon címmel indul kétéves emlékév – jelentette be Orbán Viktor. Az emlékbizottság vezetője Kövér László lehet, és Gulyás Gergely képviseli majd a kormányt. 

11:41
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Két fontos célt nevezett meg Orbán Viktor

Az ország készen áll arra, hogy lebonyolítsa a májusi EP-választást. Egy decemberi közvélemény-kutatás szerint a magyar választók 52 százaléka szerint a bevándorlás a legfontosabb kérdés – mondta Orbán Viktor. Egy sorsdöntő EP-választás előtt állunk – tette hozzá. Továbbra sem támogatjuk a kötelező kvótát, és az uniós pénzeket nem a migránsokra kell költeni. Két célt fogalmaztunk meg az EP-választásra: minden uniós intézményben legyenek többségben a bevándorlásellenes erők, ennek a választásnak az eredményeként a Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában - szögezte le.

11:44
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Kilenc uniós ország mondott nemet a migrációs paktumra

Ebben az összefüggésben beszélt Szijjártó Péter az ENSZ migrációs paktumáról. Kilenc uniós ország nem szavazta meg a migrációs paktumot – mondta Orbán, aki szerint ez már egy komoly siker. Európai szintű demokratikus legitimáció hiányzik az Európai Bizottság mögül, éppen ezért a Fidesz listáját az a személy vezeti, akit a kormány később uniós biztosnak jelöl majd, így csökkentve a demokratikus deficitet – tette hozzá. Ez a személy Trócsányi László. 

11:47
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Meghatározó politikai kérdés a migráció

Meghatározó politikai folyamat Európában a migráció kérdése, mivel alapjaiban rajzolja újra Európa politikai térképét – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint a migrációs vita újraértelmezi a viszonyunkat a kereszténységhez, a keresztény kultúra védelmezése politikai cél lett. A migránsokról szóló vita újraértelmezi a szuverenitásról szóló vitákat – tette hozzá. Jól látható, hogy a bevándorláspártiak nem tartják tiszteletben azoknak a döntését, akik nem akarnak migránsokat befogadni – mondta a miniszterelnök. A migráció megváltoztatja az európai országok fejlődési irányát is, két különböző civilizáció kezd kialakulni Európában. Az egyik egy keresztény-iszlám vegyes civilizáció és egy egységes keresztény civilizáció. Minden liberális demokrata bevándorláspárti – tette hozzá. 

11:49
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Brazíliában kereszténydemokrata váltás történt

A koemányfő szólt arról is, hogy Brazíliában lehet megtalálni az igazi kereszténydemokrata értékeket. Az új brazil elnök azzal kampányolt, hogy Brazília minden előtt, Isten mindnyájunk fölött. Magyarország készen áll az EP-választásokra – tette hozzá. 

11:51
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

"A liberálisok a szabadság első számú ellenségei"

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy Verhofstadt nem tartja demokratának a magyar kormányfőt, azt válaszolta: oda jutott a liberális gondolkodás, hogy mára a szabadság első számú ellenségei lettek. 

11:53
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nem lesz meglepetés

Orbán egy kérdésre azt válaszolta, hogy nem várható meglepetés abban, hogy kit jelöl a Magyar Nemzeti Bank élére. A Budapest Bankot visszaadjuk a magánszektornak – tette hozzá. 

11:56
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Paksi bővítés: nem kell módosítani a szerződést

Orbán Viktor a paksi bővítésről azt mondta, mi azon dolgozunk, hogy a csúszás minél rövidebb legyen. A szerződési feltételeket nem kell módosítani. 

11:58
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az ellenzék a saját sírját ássa!

Az ellenzék a saját sírját ássa – mondta az Origo azon kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök, miszerint mit gondol arról, hogy úgy néz ki, egységes ellenzéki lista lesz az EP-választáson? Azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki pártok Judith Sargentinivel együtt tüntettek, azt felelte, hogy ez a világos bizonyítéka annak, hogy az ellenzék a bevándorláspárti erők oldalán áll. 

12:00
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Mindent megteszünk a négyszázalékos bővülésért

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy ha nem hoz a kabinet gazdaságélénkítő lépéseket, akkor az idei növekedés 3,9 százalék lehet, de mindent megtesznek, hogy legyen legalább négyszázalékos bővülés idén. 

12:02
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

A kormányfő elmondta, milyen gazdaságpolitikát nem akar

Orbán Viktor elmondta, hogy hosszabb távon 4,5-5 millió között lesz a munkát vállaló és akaró emberek száma. Szeretnénk megverni a cseheket – tette hozzá, de ez nem lesz könnyű. Nem érdemes olyan gazdaságpolitikát csinálni, amely 5 millió főnél több dolgozót igényel, ezért olyan gazdaságpolitika kell, ami szerint 4,5-5 millió dolgozó kell. A 2018-ban létrejött beruházások esetében olyan munkahelyek jöttek létre, ahol 400 ezer forint felettiek a fizetések – hívta fel a figyelmet a kormányfő. 

12:05
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Ebben a mutatóban az osztrákokat is megelőztük

Úgy látom, hogy pozitív helyzet a munkaerőhiány, mivel így a dolgozók kerülnek alkupozícióba – hangsúlyozta a kormányfő. Ez az egész helyzet a munkavállalók szempontjából jó helyzet. A külföldön dolgozókról azt mondta a miniszterelnök, hogy a térségben még az osztrákok nagyobb százaléka is külföldön dolgozik, mint a magyarok. Mindezek ellenére a kormányfő bízik benne, hogy a magasabb bérek miatt minél többen térnek haza. 

12:06
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Nincs összefüggésben a munkaerőhiánnyal

A munka törvénykönyvének módosítása semmilyen összefüggésben nincsen a munkaerőhiánnyal – mondta Orbán Viktor. A kkv-szektorban különféle stikliket csinálnak a szereplők, hogy többet tudjanak dolgozni, és ezen a helyzeten segít ez a módosítás. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben is nagy tiltakozások voltak a munka törvénykönyve módosítása miatt, de az is bevált. 

12:08
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: A bevándorlásellenes erők összefogását akarjuk

Orbán Viktor mindig meglepődik, amikor arról olvas, hogy az ellenfél nemzetközi. Mi is azt akarjuk, hogy a bevándorlásellenes erők összefogjanak, és e miatt ténykérdés, hogy a bevándorláspárti erők is összefognak – tette hozzá. A bevándorláspárti erők mindenhol tüntetnek, de ennek a sportágnak ez a természete. Itt most az európai választások esetében nemzetközi sikerre van szükségünk – mondta a kormányfő. 

12:11
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

A közép-európai együttműködés lett a meghatározó

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt közölte, hogy az elmúlt száz év a magyar magány évszázada volt. A szomszédaink veszélyt és fenyegetést láttak Magyarországban, de mára eljutottunk oda, hogy mára nem az egymástól való tartás, hanem az együttműködés a meghatározó. A közép-európai népek együttműködésének a kultúrája a Szent István-i örökség. Mi készen állunk az együttműködésre – tette hozzá. Mára a szlovákokkal közösen lépünk fel az uniós színtéren és nem vagyunk messze attól, hogy a románokkal is így legyen. Egy olyan regionális külpolitikát folytat Magyarország, ami stabilizálja a térséget és Európát – mondta Orbán Viktor. 

12:14
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Velünk marad a következő évtizedekre a migráció problémája

Azt a történelmi tényt nem tehetjük zárójelbe, hogy a migrációs kérdés lesz a legfontosabb a következő 10-15 évben – mondta Orbán Viktor. Arra kell berendezkednünk, hogy a következő évtizedekben folyamatos migrációs nyomás lesz az európai kontinensen, helyes, hogy a magyar kormány nem hagyja, hogy leessen az asztalról ez a téma. 

12:18
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: A politika és az üzlet mindig el lesz választva egymástól

Az a meggyőződésem, hogy a mindenkori magyar kormányfőnek nem szabad üzleti kérdésekkel foglalkoznia, a politika és az üzlet mindig el lesz választva egymástól – válaszolta egy kérdésre Orbán Viktor. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarországon ma kormányellenes, liberális médiatöbbség van. Hozzátette: mindennap, amikor fölkelek, azt látom, hogy ellenszélben kell dolgoznom. Én továbbra is abban a helyzetben vagyok, hogy ellenszélben kell dolgoznom.

12:20
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

A parlamenti képviselők nem állhatnak a törvény fölött

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött. Egy képviselő nem zavarhatja meg a közintézmény működését – tette hozzá. 

12:22
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor örül a Varsó-Róma együttműködésnek

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, hogy Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy szárazföldön megállította a migrációt. „Matteo Salvini pedig a tengeren állította meg, ezért neveztem őt a hősömnek” – mondta a miniszterelnök. A kormányfő nagy reményeket fűz a Varsó-Róma együttműködéshez, mivel az EPP-től jobbra álló kormányképes erők együttműködéséről van szó. Orbán Viktor közölte, hogy hiba az EPP részéről, hogy mindig a bevándorláspárti erők között keres szövetségest. 

12:25
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Zéró tolerancia a korrupcióval szemben

Zéró toleranciát kell követnie a kormánynak a korrupció tekintetében – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Felidézte, hogy 2010 előtt a pénz egy jelentős részét ellopták, ezért sem volt érezhető gazdasági teljesítmény. Kizárt, hogy a mostani gazdasági adatok fényében komoly korrupció lenne, mivel a korrupt országok nem fejlődnek. A kormány folyamatosan intézkedik a korrupció területén, a nagy és kis korrupció ellen is fel kell lépni. A kormányzat adóintézkedései is nagyban fehérítették a gazdaságot.  

12:27
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Nem rosszabb a magyar korrupciós helyzet, mint az európai

A politikának nincsen szüksége pénzre, a pártok támogatását az adófizetők biztosítják. Ellenzékből is lehet választást nyerni a mostani állami támogatások mellett – mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett arra is, hogy személy szerint az ő vagyonnyilatkozata 30 éve teljesen nyilvános. A korrupciós állapotok nem rosszabbak, mint más európai országban – mondta a kormányfő.  

12:30
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

A gazdasági élet szereplőinek kell a bérekről megegyezni

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a vállalkozók és a munkavállalók feladata a bérekről való megegyezés, és a kormány nem akarta, hogy megmondja, mennyi legyen a béremelés. „Azt a filozófiát szeretném követni, hogy ne a kormány mondja meg a béremelés mértékét, hanem a gazdasági élet szereplői állapodjanak meg” – mondta a miniszterelnök. 

12:31
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Euróbevezetés: a kivárás politikáját kell követni

Nincsen magyar céldátum az euró bevezetésére, a kivárás politikáját követem – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Folyamatosan vizsgáljuk a nemzeti érdek szempontjából az euróbelépés lehetőségét – tette hozzá. 

12:33
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Beismerő vallomást tett a Soros-egyetem

Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák – mondta Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy Manfred Weber miért szavazta meg a Sargentini-jelentést. Szólt arról is, hogy maga a Soros-egyetem honlapja ismeri el, hogy nem folytatnak külföldön oktatási tevékenységet.  

12:35
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

"Mi nem akarunk másokkal élni"

A miniszterelnök kijelentette, hogy azokban az országokban, ahol 10 százalék feletti a migránsok aránya, ott már csak az együttélésről beszélnek. Mi, közép-európaiak nem akarunk másokkal együtt élni, mi egy védekező alapállásról beszélünk – tette hozzá. Mi nem akarunk rálépni egy olyan útra, amit más országok már megtettek – így a miniszterelnök.

12:37
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Egy hard brexitnek nincs jelentős hatása Magyarországra

A brexitről azt mondta a kormányfő, hogy egy megállapodás nélküli helyzet nem gyakorol jelentős hatást Magyarországra. 

12:39
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Illiberális többség van több kérdésben az emberek között

A fontos kérdésekben a magyar emberek illiberális álláspontot foglalnak el. A bevándorlás kérdésében, a család kérdésében és a keresztény kultúra védelme ügyében illiberális többség van – mondta Orbán Viktor. 

12:41
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Az emberek felnőttek, és felelősek a szavaikért

Magyarországon az emberek felnőttek, és mindenki felelős a saját szavaiért és a tetteiért – mondta a közbeszéd romlását illetően a kormányfő. 

12:45
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nem lehet a származás mögé bújni egy vitában

Amikor a migráció elviselhetetlen lett, akkor egy ötpontos javaslattal éltem, majd pedig pár nap múlva Soros György bemutatta a hatpontos tervét - emlékeztetett Orbán Viktor a 2015-ös eseményekre. Nem voltam hajlandó folytatni azt a harcmodort, miszerint mi a víz fölött vagyunk, míg az ellenfelünk a víz alatt rúg-vág. Tudtam, hogy ennek súlyos ára lesz, de a bevándorlásról szóló vitát csak úgy tudtuk megnyerni, ha ezt megtesszük. Ha harcolunk, akkor legyen a harc fair, mivel körülbelül 60 Soros-párti szervezet működik Magyarországon. Soros György a mi honfitársunk, sőt, magyar állampolgár, de nem értünk egymással egyet, de nem lehet a származás mögé bújni a vitában – hangsúlyozta a kormányfő. 

12:48
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Mindenkinek joga van sztrájkolni és tüntetni, de a törvényeket be kell tartani

Tüntetni és sztrájkolni mindenkinek joga van – mondta a kormányfő, de arra kért mindenkit, hogy ne válassza az erőszakot. Azzal, hogy a parlamenti képviselők ebben élen járnak, nagyon rossz példát mutatnak. A kormányfő szólt arról is, hogy a politikai erőszak elfogadhatatlan, és mára az is előfordul, hogy Németországban egy parlamenti képviselőt megvernek. 

12:51
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Mindig meghallgatom az emberek véleményét

Mindig meghallgatom az emberek véleményét, de azt a tényt senki nem vonja kétségbe, hogy egy demokráciában a parlamenti többség hozza a döntéseket – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Mindenkinek a rendelkezésére állok, de bizonyos korrektség előfeltétele minden beszélgetésnek –válaszolta egy másik kérdésre a kormányfő. 

12:55
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

"A világ legszebb munkahelyéről mentem el egy kolostorba"

Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy hivatala a Várba költözött azt mondta, hogy egyedül Magyarországon nem volt elválasztva egymástól fizikailag a törvényhozási és a végrehajtói hatalom. A magyar államiság szimbóluma a Várban van, a modern demokrácia szimbóluma pedig a Kossuth téren. A szocialista kormány döntése volt, hogy a köztársasági elnök a Várba költözött – emlékeztetett a miniszterelnök. Nem esztétikai kérdés, hanem jóvátételi kérdés, hogy a függetlenség elvesztése előtti tárgyi környezetet visszaállítsa a kormány – mondta Orbán Viktor. A világ legszebb munkahelyéről mentem el egy kolostorba – tette hozzá. 

12:57
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Munka törvénykönyve: nincs napirenden semmilyen módosítás

Orbán Viktor a munka törvénykönyvével kapcsolatban azt mondta, hogy a vitákat lefolytatták, ezért most semmilyen módosítás nincsen napirenden. Nincs kivétel az alól, hogy a hónap végén ki kell fizetni a rendes bért és a túlórapénzt – tette hozzá.  

13:01
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Ennyi megítélt TAO-pénz van

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy jelenleg 300 milliárd forintnyi megítélt, de nem megvalósult TAO-pénz van a rendszerben. Most lassítunk, hogy lássuk, milyen beruházások tudnak megvalósulni – tette hozzá. A pénzügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a kulturális TAO megszüntetése a költségvetési hiány növekedéséhez vezethet, ezért húzott meg a sport területén egy határt a kormány.  

13:03
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem esik jól, de tűröm, ha rosszat írnak rólam

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, neki se esik jól, ha rosszak írnak róla, de tűri. A ténybeli tévedés, akárhányszor elismétlik, attól még tévedés marad – mondta a munka törvénykönyvével kapcsolatban a kormányfő. 

13:07
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Mindig lojálisak leszünk a saját pártcsaládunkhoz

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, hogy a Törökországból esetleg kiinduló migrációs hullám elérheti Magyarországot. A kormányfő egy másik kérdésre elmondta, hogy a Fidesz az EPP tagja, és a lojalitás politikai érték, ezért mindig lojálisak lesznek a saját pártcsaládjukhoz. Salvini pártja nem tagja az EPP-nek, de nem pártszempontból találkozott vele, hanem migrációs ügyből kifolyólag. 

13:10
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

"Ebben az esetben harcolnom kell vele szemben"

Nem fogok semmi tiszteletlent mondani Emmanuel Macronról és Franciaországról, de a francia elnök a bevándorláspárti erők vezetője. Ha az valósul meg, amit ő akar, akkor harcolnom kell vele – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Senki sem állhat a törvények fölött – mondta egy másik kérdésre a kormányfő, amit az EU-s pénzekkel kapcsolatban tettek fel. 

13:14
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Budapestről lehetetlen megítélni a brüsszeli helyzetet

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, a Puskás Akadémiát ő alapította. A különféle vagyoni listákról azt mondta, hogy üzleti kérdésekben nem illetékes a magyar kormány, valamint kétségbe lehet vonni ezen listák hitelességét. Az egész brüsszeli helyzetről azt mondta, hogy Budapestről lehetetlen megítélni, hogy mikor kell neki Brüsszelbe mennie, erről az ottani Fidesz-frakció szokta tájékoztatni.  

13:18
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán: A magyar pénzügyek rendben vannak

Orbán Viktor szerint egyértelmű tendencia van abban, hogy a külföldi elemzők sokszor jelentősen alábecsülik az ország gazdasági teljesítményét. Emlékeztetett arra is, hogy a korábbi évtizedekben a választási években a szocialisták mindig kiszórták a pénzt, míg 2018-ban a tervezett hiányhoz képest is kisebb lett a szám. Nekünk ezért is fontos, hogy a magyar pénzügyek rendben vannak – tette hozzá. 

13:19
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Terítéken a budapesti beruházások

A Lánchíd felújításáról, sportparkok létrehozásáról és egy jelentős XIII. kerületi csatornafejlesztésről tárgyalt a kormány Tarlós Istvánnal – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. 

13:23
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Egy nemzetközi kampányban vagyunk

Egy kampányszakaszban, ráadásul egy nemzetközi kampányban vagyunk. Korábban mindig belpolitikai témák uralták az uniós kampányokat, míg most a bevándorlás kiemelkedő nemzetközi ügy. Szabad-e rövid távú pártérdekből legitimálni a baloldalon olyan szereplőket, akikhez antiszemitizmus kötődik? – tette fel a kérdést Orbán Viktor egy másik kérdéssel kapcsolatban.  

13:27
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Folyamatos a CDU és a Fidesz közötti párbeszéd

Személyesen nem ismerem a CDU új elnökét, amikor 1998-ban először választottak meg miniszterelnöknek, akkor elmentem Helmuth Kohlhoz, és kikérdeztem, hogyan kell ezt a szakmát csinálni – mondta egy másik kérdésre a miniszterelnök. Akkor Kohl azt mondta nekem, hogy a pártelnökséget meg kell tartani a miniszterelnöki poszt mellett. Azóta kiderül, hogy neki volt igaza - tette hozzá. Szokatlan dolog, ha különválik a kancellárság és a pártelnöki poszt, ezért izgalommal várom, hogy mi történik majd Németországban. A CDU és Magyarország között folyik egy baráti párbeszéd – tette hozzá. Történelmileg is az a helyes, hogy Magyarország megpróbál megegyezni a nemzeti érdek mentén Németországgal. Úgy érzékelem, hogy a német nyilvánosságból nyomást gyakorolnak ránk, hogy bevándorlóoszág legyünk, de ez ügyben semmilyen kompromisszum nem lehet.  

13:31
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A stabilitás nagy érték

Szuverén embernek tartom magam, és nem látok olyan példákat, hogy megérte volna rám nyomást gyakorolni az üzleti világ részéről – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.  A kormányfő egy másik kérdésre válaszolva kifejtette, hogy nem híve a nagyarányú kormányátalakításnak, és idegenkedik ettől. A stabilitás a legnagyobb érték Magyarországon, és 1990 óta egyszer sem volt előre hozott választás. A stabilitás nagy érték, és ez a jövőben is így lesz – tette hozzá. 

13:37
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

"Szó sincs arról, hogy a Soros-egyetemet elüldöznénk"

Orbán Viktor a Soros-egyetemmel kapcsolatban kijelentette, hogy szó sincsen arról, hogy az egyetemet elüldöznék, mivel egy része itt marad. Akármilyen jogszabályi változások lesznek, a Soros-egyetem itt marad – hangsúlyozta a kormányfő. A politikának nem hiszem, hogy sokat kellene foglalkoznia a média világával. Egy korszakváltás küszöbén vagyunk, mivel korábban egy liberális koncepció jegyében mutatták be a valóságot – mondta a kormányfő egy másik kérdésre. Ez egy történelmileg kialakult dolog volt, de most ez meg fog változni. Olyan témák jelentek meg, amelyek elősegítik az erőviszonyok megváltozását – tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem szabadna ellenségként tekinteni egymásra. 

13:40
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Hamarosan Jeruzsálembe látogat Orbán Viktor

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt közölte, hamarosan Jeruzsálembe látogat a V4-ekkel közösen. A migráció az antiszemitizmus karakterét is átalakítja, mivel sok zsidó távozik Európából – mondta egy másik kérdésre. Az antiszemitizmus Nyugat-Európában nő, míg Kelet-Európában csökken. 

13:41
január 10, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója véget ért. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.