Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő a 61. Kormányinfón várhatóan beszél majd az iskolakezdésről, a bevándorlásról és a közelgő népszavazásról. 

16:09
Vége

Vége a 61. Kormányinfónak. 

16:07
Lázár: Aki bűncselekményt követ el, ne legyen polgármester

Még nincsen konkrét építési és költségvetési terv a déli határon lévő kerítés megerősítéséről - mondta Lázár János. Tarnai Richárd jól járt el Gyenes István ügyében, így aki bűncselekményt követ el, addig ne legyen polgármester - mondta a miniszter. Akit adócsalásért ítéltek el, az ne legyen településvezető. 

16:03
Nem érkezett megkeresés a kormányhoz

Kovács Béla ügyéről azt mondta Lázár, hogy nem érkezett a kabinethez az ügyészségtől újabb megkeresés. Nem kívánunk ebben az ügyben állásfoglalást tenni.  

16:00
Még egyeztetnek a mentősök életpályamodelljéről

Lázár János arról is beszélt, hogy folynak az egyeztetések a mentősök életpályamodelljéről. 

15:56
2018 előtt nem lesz változás

A következő két év legfontosabb feladata a nemzeti alaptanterv átalakítása, így a 2018-as tanév vége előtt biztosan nem lesz változás. A következő években inkább nyugalomra van szükség az oktatásban, és valódi párbeszéd kell a tartalomról - mondta Lázár János. 

Tankönyvcsomagokat állít össze egy pedagógus a tanévkezdés előttForrás: MTI/Czeglédi Zsolt
15:54
A kormány nem áll helyt Mengyiért

Az életben mindenkinek magáért kell helytállnia, így Mengyi Rolandért sem fog helytállni. Lázár János szerint egyelőre csak lopási kísérlet gyanúja van, mivel anyagi kár nem érte az államot. Folyamatos a kormányzati vizsgálat - tette hozzá. 

15:51
A kormány támogatja Eörsi Mátyást

Eörsi Mátyás jelölését támogatja a kormány - jelentette be Lázár János. Eörsi Mátyás a legkisebb rossz a többi diplomáciai jelölt közül - tette hozzá. 

Eörsi MátyásForrás: MTI/Marjai János
15:48
Lázár: Ennek igenis van súlya

Aki a mai világban több mint 10 évet lehúz miniszterelnökként, az komoly versenyelőnynek számít - mondta Lázár. Annak igenis van súlya, hogy valaki megnyer három választást, és elveszít párat - tette hozzá. 

15:46
Orbán családtagjai nem kapnak tárgyalási felhatalmazást

A miniszterelnök családtagjai közül senki sem tárgyal állami meghatalmazással - mondta a miniszter. Vannak olyan országok, ahol teljesen bevett formula, hogy a kormányfők családtagjait meghívják egy kávéra - tette hozzá. A miniszterelnök kifejezetten ügyel ezekre a kérdésekre. 

15:44
Lázár: Állandóan ezzel üldöznek

Egy múltról szóló kormányzati kampány nem biztos, hogy sokakat lázba hozna - mondta Lázár. Állandóan ezzel üldöznek - mondta arra a kérdésre a Miniszterelnökség vezetője, hogy hol van Farkas Flórián. Egy stratégiai kabinetülésen beszéltünk vele a jól és a rosszul menő ügyekről is - tette hozzá. Minden kérdésemre választ kaptam Farkas Flóriántól. 

15:39
A pénzek 60 százaléka külföldre megy
Forrás: MTI/Kovács Attila

Lázár János arról is beszélt, hogy az uniós kohéziós pénzek 60 százaléka külföldi vállalatokhoz kerül. Éppen emiatt óvatosan kell bánni a pénzek befagyasztásáról szóló hírekkel - tette hozzá.    

15:37
Nem tudunk integrálni százezreket

Veszélyezteti az országot, hogyha több százezer embert kellene integrálni - mondta Lázár. Meg kell nézni, hogy mi lett azokból a városokból, ahol több tízezer bevándorló él. 

15:33
Mindenki saját magáról dönt

Lázár János arról is beszélt, hogy a népszavazási kampányban mindenki saját magáról dönt, és nem a Fideszről, és nem az MSZP-ről. Magyarország védelméről szavaz majd mindenki - tette hozzá. 

15:30
Lázár: Vizsgálja felül az MSZP az álláspontját

Lázár János arról is beszélt, hogy Németország határozottan azt képviseli, hogy aki bent van Európában, azt osszák szét. Az MSZP támogatása nagyon fontos, de a választók támogatása nélkül nincsen erő a kormány mögött - mondta a miniszter. Éppen emiatt az MSZP vizsgálja fölül a bojkottról szóló álláspontját. 

15:25
Nem lesz nemzeti alkoholbolt

A központi dohányellátó mintájára meg lehet vizsgálni, hogy más piaci és társadalmi okokból fontos dolgok esetében mit lehet tenni - mondta Lázár. A gyógyszer-nagykereskedelem központi szervezése, de nemzeti alkoholboltok nem lesznek. 

15:22
Mérlegen a Balaton

A balatoni fejlesztésekről is szó lesz a balatonfüredi frakcióülésen - mondta Lázár János. Elkötelezettek vagyunk a balatoni fejlesztések mellett, a kérdés, hogyan vannak ezek a pénzek megcímkézve - tette hozzá. 

Forrás: MTI/Mohai Balázs
15:18
53 milliárd forintot fizetnek ki

53 milliárd forint kifizetése folyik a Modern városok programban - mondta Lázár János. 

15:14
Fő kérdés, hogy mi legyen a tantárgyakban

A tantárgyak tartalmának érdemi változásához a szakembereket meg kell kérdezni. Bár nem tekintjük feltétlen kiindulóalapnak a kompetenciaméréseket, de az jól látszik, hogy folyamatosan romlik a diákok teljesítménye - mondta Lázár. Éppen emiatt meg kell nézni, hogy amit tanítunk, az szükséges vagy szükségtelen. A versenyképességünk nem javul, és a versenyelőnyünk sem javul, ezért meg kell nézni, hogyan kell változtatni a tantárgyak felépítésén.  

15:10
Minden választót el akar érni a kormány

Ha a kormány és a főváros közösen tárgyal Brüsszellel, akkor van esély egy sikeres tárgyalásra - mondta Lázár a dugódíj esetleges bevezetéséről és annak várható elmaradásáról. A népszavazási kampányban a kormány minden egyes választót el akar majd érni, a költségekről majd utólag adunk elszámolást - mondta Lázár. 

Forrás: MTI/Kovács Attila
15:07
Közbeszerzési lehetőségek

Lázár János a hazai buszgyártásról azt mondta, hogy a mai közbeszerzési szabályok alapján nem az ár az elsőrendű szempont. Így, ha a külföldi buszok olcsóbbak, akkor a magyar termelés társadalmi-gazdasági szempontjait is figyelembe kell venni - tette hozzá. 

13