Mégsem állnak le az Ausztriából induló különvonatok

Migránsok, rendőrök és katonák a magyar-horvát határon, a zákányi vasútállomáson
Migránsok, rendőrök és katonák a magyar-horvát határon, a zákányi vasútállomáson
Vágólapra másolva!
A pénteki 8100-zal szemben szombaton csaknem 9500 emberrel szemben intézkedtek a magyar hatóságok. Többségük Horvátország felől lépett magyar területre. Az Országgyűlés kedden dönthet arról, hogy Szeged mellett Zalaegerszegen és Pécsett is tárgyalhassanak a bíróságok bevándorlással kapcsolatos büntetőügyeket. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
09:36
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nem fotóznak, videóznak

Szombat este öt busszal szállítottak ismét migránsokat a horvát hatóságok a letenyei magyar-horvát határátkelőre. A buszok este háromnegyed nyolc körül érkeztek a határátkelőre, s a korábbi gyakorlatnak megfelelően egyesével magyar buszokra szállították át az utasaikat. Az elmúlt napokban szigorodott az ellenőrzés, a rendőrök átnézik a csomagokat, és mindenkinek az arcát videóra veszik.

Migránsok, rendőrök és katonák a magyar-horvát határon, a zákányi vasútállomáson Forrás: MTI/Máthé Zoltán
09:43
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Két újabb bíróság is bekapcsolódhat

Az Országgyűlés kedden lehetővé teheti, hogy az illegális bevándorlással összefüggő büntetőügyeket a szegedi járásbíróság mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhassák. Az indítványt benyújtó fideszes Tuzson Bence a szegedi bíróság leterheltségének csökkentését reméli a módosítástól.

09:50
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

9472-en érkeztek

Szombaton 9472 menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. A magyar-horvát határon 9268, a magyar-szerb szakaszon pedig 181 ember lépte át a zöldhatárt. Közokirat-hamisítás miatt egy, embercsempészés miatt szintén egy embert fogtak el. Vasárnap hajnalban már csaknem kétezer migráns érkezett Hegyeshalomra, hogy onnan Ausztria felé folytassa útját.

11:23
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Január óta csaknem 270 ezer menekült lépett az országba

Január elsejétől csaknem 270 ezer menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. Tájékoztatása szerint 243 emberrel szemben indítottak eljárást bűncselekmény miatt, többnyire a határzár átlépése, megrongálása miatt.

Horvát-magyar határt átlépő menekültek mennek Gyékényes vasútállomására, Zákány közelében. Forrás: MTI/Varga György

Szép Árpád, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) menekültügyi igazgatója azt mondta, 175 ezren nyújtottak be január elseje óta menedékkérelmet, közülük 65 ezren szírek, 45 ezren afgánok és 24 ezren koszovóiak.

13:10
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz különvonat Ausztria és Németország között

Hétfőtől nem jár menekülteket szállító különvonat Salzburgból Németország felé - jelentette be az osztrák város vezetése. A salzburgi pályaudvaron várhatóan kritikus helyzet alakul majd ki, hiszen a városba naponta kétezer ember érkezik. Heinz Schaden, Salzburg polgármestere humanitárius és egészségügyi katasztrófára figyelmeztetett.

Menekültek Németországban Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A különvonatok eddig mintegy 1200-2000 menekültet szállították át naponta Salzburgból Németországba, a többiek a freilassingi határátkelőnél próbáltak átjutni, azonban legutóbb itt is órákat kellett állniuk az esőben az embereknek.

13:35
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempész karambolozott

Elfogták a rendőrök azt a szerb férfit, aki autójában 14 menekülttel elhajtott, majd balesetet okozott az M5-ös autópályán, Lajosmizse közelében. A Csongrád megyei Zákányszéken a járőrök ellenőrizni akartak egy német rendszámú személygépkocsit, de az a jelzésre nem állt meg. Ez után a sofőr felhajtott az autópályára, a rendőrök pedig üldözőben vették, végül a Bács megyei rendőrök fogták el. A nagy sebességgel haladó gépkocsi egyik első kereke Lajosmizse közelében kitört, és az M5-ös autópályán több járművel összeütközött. Eddig úgy tudni, az ütközésben nem sérült meg senki. A szerb sofőrt és a vele utazó 14 külföldit a helyszínen elfogták.

Rendőrök őrzik a migránsokat az M5-ös autópálya mellett Forrás: MTI/Donka Ferenc
13:45
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs több hely a mélygarázsban

A salzburgi pályaudvarnál lévő mélygarázsban kialakított szükségszállás megtelt. Itt 800 menekültet helyeztek el, 320-an a vasútállomás területén éjszakáztak, az éjszaka folyamán pedig további 110 ember érkezését várták. Szombat este 11 óra körül 300 főt szállító különvonat indult Németország felé Salzburgból, vasárnap két különjárat indítását tervezték. Az elmúlt napokban Salzburg illetékesei már arra kérték a bécsi és a déli országrészben dolgozókat, hogy lassítsák a menekültek szállítását. Ekkor a pályaudvar melletti parkolóház befogadóképességét higiéniai és biztonsági okokból ezer helyett 800 főben határozták meg.

14:07
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültellenes incidensek Németországban

Szombat este rendőröket is megdobáltak kövekkel egy lipcsei tüntetésen, amit a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Legida) nevű korábbi mozgalom főszervezője szervezett.

Az ugyancsak szászországi Niederauban pénteken és szombaton is történtek incidensek egy üresen álló szupermarketnél, amelyet menedékkérők befogadására készítenek elő a katasztrófavédelem (THW) munkatársai.

Tiltakozó demonstráció Lipcsében Forrás: AFP/DPA/Sebastian Willnow

A szintén Németország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban több településen tartottak menekültellenes tüntetést a hétvégén.

Kisebb, egyenként nagyjából 100-200 embert megmozgató menekültellenes tüntetés volt Demminben, Wismarban, Ueckermündében és Burg Stargardban, ahol a 100 jobboldali, szélsőjobboldali tüntető és a körülbelül 50 baloldali ellentüntető üvegpalackokkal dobálta meg egymást.

Részleteket itt olvashat.

15:09
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenhét szíriai fulladt a tengerbe

Miután csónakjuk elsüllyedt Törökország partjai és a görög Kosz szigete között, tizenhét szíriai menekült fulladt vasárnap a tengerbe. A nyolc méter hosszú csónakon 37-en voltak, közülük húsz embert sikerült kimenteni a tengerből. A menekültek a turisták körében népszerű Bodrum-félszigeten fekvő Gümüslük faluból indultak útnak a görög sziget felé. A hatóságok vizsgálják a tragédia körülményeit. Az olasz parti őrség tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában a Földközi-tengeren hét mentőakció történt, összességében mintegy félezer embert mentettek meg, voltak köztük sokan Nigériából, Ghánából, Szenegálból és Sierra Leonéból is. A mentésben az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet, az olasz parti őrség, a hadsereg és az EuNavforMed uniós katonai művelet hajói vettek részt. 

15:28
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs fennakadás a sztrádaátkelőkön

A magyar-osztrák határon az M1-es autópálya hegyeshalmi átkelési pontjánál zavartalan a forgalom, viszont Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják. A magyar-szerb határon a röszkei M5-ös autópálya átkelőnél nincs fennakadás, de az 5-ös főúti átkelőhely még le van zárva. A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőnél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás, ugyanakkor a 7-es főutat a letenyei határszakaszon fél szélességében lezárták, egy sávban engedik a kétirányú forgalmat.

16:10
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Menekülteket támogat a Facebook

Kampányt indít a Facebook alapítója, hogy eljuttassa az internetet a világ menekülttáboraiba. Mark Zuckerberg a New York-i ENSZ közgyűlésen jelentette be: így kívánja segíteni a menekülteket, hogy kapcsolatban maradjanak családtagjaikkal. A Facebook ezen kívül egy másik kampányt is indít, olyan támogatókkal, mint Bono, Bill Gates és Charlize Theron. Ennek célja, hogy öt éven belül a Föld összes lakójához eljuttassák az internetet.

Mark Zuckerberg internetet vinne a menekülttáborokba Forrás: AFP/Lluis Gene
16:30
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Így néz ki most Nickelsdorf

Menekültek várnak a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál vasárnap.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
17:15
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nyitva marad a horvát-szerb határ

Egyelőre nincs szükség arra, hogy Horvátország a menekültválság miatt újra lezárja a horvát-szerb határt - közölte a horvát nemzetvédelmi miniszter. Ante Kotromanovic kijelentette: reméli, hogy Szerbia megérti, ezeknek az embereknek segítségre van szükségük, mégpedig úgy, hogy a legrövidebb és a legegyszerűbb úton juttatják el őket Nyugat-Európába.

Menekültek várakoznak a tovarniki vasútállomáson Forrás: AFP/Str

A miniszter elmondta, hogy megpróbálnak Szerbiával is olyan egyességre jutni, mint amilyen Magyarországgal már létezik, vagyis, hogy a szerb hatóságok olyan határátkelő felé irányítsák a migránsokat, amely a legelfogadhatóbb Horvátország számára. A miniszter Tovarnik körzetét említette, mert annak vasúti összeköttetése van az ország több pontjával.

18:02
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Afgán menekültektől tart a német kormány

Afganisztánból induló menekülthullámtól tart a német kormány a Welt am Sonntag című vasárnapi lap szerint. Az afgán hatóságok az év eleje óta újfajta, biometrikus útlevelet adnak a kérelmezőknek, amellyel német biztonsági körök becslése szerint havonta nagyjából 100 ezren indulnak útnak. Sokan Iránban, Pakisztánban vagy az Egyesült Arab Emírségekben akarnak munkát vállalni, de sokan Németországot célozzák meg, és német biztonsági szervek munkatársai részben az új típusú, szabadabb mozgást biztosító magánútlevélnek tulajdonítják, hogy Németországban emelkedik az afgán menedékkérők száma.

18:26
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Képviselői bírálják Angela Merkelt

Németországban a menekültválság miatt többen elégedetlenek Angela Merkellel szemben a kancellár pártjában. A Kereszténydemokrata Unióban sokan azt gondolják, jelezni kellene, hogy Németország sem tud mindenkit befogadni - mondta a Welt am Sonntag című lapnak Steffen Kampeter, a CDU parlamenti képviselője.

Nem mindenki elégedett Merkel menekültpolitikájával Forrás: AFP/John Macdougall

A kancellárnak a CDU/CSU pártszövetség Bundestag-frakciójának keddi ülésén három órán keresztül kellett hallgatnia a panaszokat és bírálatokat a képviselőktől. Angela Merkel háromszor szólalt fel a vitában, de nem tudta megnyugtatni a 310 fős frakciót. Sokan úgy gondolják, hogy hiba volt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése , valamint a kancellár több félresikerült megnyilvánulása is hozzájárult a menekülthullám drámai fölerősödéséhez.

18:32
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Három kilométeres sor Hegyeshalomnál

Három kilométeres a torlódás a magyar-osztrák határon az M1-es autópálya hegyeshalmi átkelőjénél – közölte az Útinform. A magyar-szerb határon a röszkei M5-ös autópálya átkelőnél nincs fennakadás, de az 5-ös főúti átkelőhely még le van zárva.

A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőnél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás, ugyanakkor a 7-es főutat a letenyei határszakaszon félszélességében lezárták, egy sávon engedik a kétirányú forgalmat.

18:40
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Tuzson Bence: Nő a terrorveszély

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus veszélye egymással szoros összefüggésben van - mondta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországra és az Európai Unióba illegálisan érkezők között terroristák is megbújhatnak, akik veszélyt jelentenek a társadalomra.

19:36
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Önkénteseket keres a Migration Aid

A megváltozott körülményekhez alkalmazkodva új krízis- és segélyközpontot hoz létre a Migration Aid a déli és nyugati határ mentén. A civil szervezet a Facebookon azt írta: erre azért van szükség, hogy a menekültek ellátása ne kampányszerűen, hanem folyamatos történjen. Ahhoz, hogy a központokat hatékonyan tudják üzemeltetni, önkénteseket keresnek, akik 2-3 napos váltásokkal folyamatosan jelen tudnak lenni. Részletek itt. 

20:07
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Most az ENSZ van soron Szijjártónál

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kéri az ENSZ tisztségviselőit, hogy ne egyoldalú médiatudósítások alapján minősítsék a magyarországi helyzetet. A tárca arra reagált, hogy Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa az al-Dzsazírának adott interjújában kritikusan fogalmazott azzal kapcsolatban, ahogy a magyar kormány kezeli a menekülthelyzetet.

Szijjártó Péter több kormányt is bírált az elmúlt hetekben Forrás: AFP/John Thys

A KKM szerint sajnálatos, hogy az ENSZ egyik legfontosabb tisztségviselője a valós tények ismerete nélkül alkot véleményt a magyarországi eseményekről.

- írták.

20:44
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Cáfolta a különvonatok leállítását Németország

A német belügyminisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint hétfőtől nem járnak a menedékkérőket az ausztriai Salzburgból Németországba szállító különvonatok. A belügyminisztérium egy szóvivője a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy egyelőre nincs ilyen döntés, de tárgyalnak az osztrák partnerekkel.


A Salzburg-München vasútvonalon szeptember 17. óta nem közlekednek a menetrend szerinti járatok, és még legalább október 4-ig szünetel a személyszállítás. olyan sokáig tart a vonatokon, hogy nem lehetett tartani a menetrendet. A menedékkérők jelentős részét viszont különvonatokkal szállítja el a német vasúttársaság.

21:05
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Őrizetben az ámokfutó embercsempész

Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették azt a szerb férfit, aki autójában 14 illegális bevándorlóval az igazoltatás elől két megyén át menekülve több járművel ütközött az M5-ös autópályán, Lajosmizse közelében.

Forrás: MTI/Donka Ferenc

A szerb férfival szemben - bűnügyi őrizetbe vétele mellett - a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya indított nyomozást. A 18 éves sofőr továbbá

közúti veszélyeztetés bűntett és más bűncselekmény elkövetésével is gyanúsítható.

21:53
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel Berlint bírálja

Az Európai Bizottság bírálja Németországot, amiért nem gondoskodik az elutasított menedékkérők távozásáról rendelkező határozatok következetes végrehajtásáról - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

 A bizottság arra kér magyarázatot, miként történhetett az, hogy 2014-ben 128 ezer ember volt Németországban tartózkodási jogcím nélkül, a hatóságok azonban közülük csupán 34 ezret szólítottak fel a távozásra, és ennek mindössze 22 ezren tettek eleget. Egy másik levélben a bizottság azt kifogásolta, hogy a német bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz az idén július végéig beadott 218 ezer menedékjogi kérelem közül csak 156 ezer ügy adatait töltötték fel az EU központi nyilvántartási rendszerébe.

22:09
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán menekült gyerekeket látogatott

Felnőtt kísérő nélkül Magyarországon tartózkodó kiskorú menedékkérőket látogatott meg az emberi erőforrások minisztere a fóti gyermekközpontban. A miniszter az MTI tudósítása szerint szobákba, az étterembe, a kultúrhelyiségbe, és az imaterembe is bement, és "több gyerekkel is szót váltott angolul".

Balog Zoltán Fóton Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


A gyermekközpont igazgatója elmondta, hogy a gyerekek száma szinte napszakonként változik, mivel sokan szó nélkül továbbindulnak. A látogatáskor 70 gyerek lakott náluk, nagyobb számban afgánok, szírek és pakisztániak; szeptember 23-án nyolc egyiptomi kiskorú is érkezett, de közülük heten a hétvégén ismeretlen helyre távoztak.

22:16
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

A német elnök szerint nem tudnak mindenkit befogadni

Németország menekültügyi befogadóképessége nem végtelen, akkor sem, ha most még nem tudni, hogy hol vannak a határai - mondta a német szövetségi elnök. Joachim Gauck kiemelte: "már bízunk magunkban annyira, hogy nyíltan beszéljünk ezeknek a napoknak az alapvető dilemmájáról: segíteni akarunk és a szívünk nagy, de a lehetőségeink végesek".

22:56
szeptember 27, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek ezrei lépték át az osztrák-magyar határt

Több ezer menekült lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál, az 1-es főúti kishatárátkelőnél vasárnap estig - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t. Szőke László elmondta, hogy a menekültek négy különvonattal érkeztek, amelyeken mintegy 1500-1800-an utaztak. Az első három vonat délelőtt fél 10-ig futott be, a negyedik pedig este hat órakor. Az érkezők rendőri biztosítás mellett gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásról a magyar-osztrák határig.