Barcsnál lehet az új belépési pont

Események

migráns menekült menekültek Sid  tivornik horvát-szerb
Sid városa mellett a Horvát határhoz viszik a Szerb buszok a menekülteket, ahol gyalogosan lépnek át a zöldhatáron Tovornik felé
Vágólapra másolva!
Horvátország felől Barcsnál lehet az új belépési pont, vasárnap éjjel körülbelül 200 migráns gyalogolt át itt a határon. A német belügyminiszter szerint tranzitországok nem tehetik meg, hogy Németországra tolják a válságot. Hegyeshalomnál csak vasárnap délután indulhatott meg újra a forgalom, délután ugyanis az osztrák hatóságok biztonsági okokból lezárták a sztrádát. Nickelsdorfnál még több ezer menekült várakozott, őket buszokkal szállítják el a gyűjtőpontokra. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül92 bejegyzés
13:27
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Európa nem tud milliókat befogadni

Európa nincs abban az állapotban, hogy gazdasági bevándorlók millióit befogadja. Mert most még ugyan "csak" százezrekről beszélünk, Magyarország esetében az idén eddig kétszázkétezer embert regisztráltak, de nem kell ahhoz nagy előrelátó tehetség, hogy megjósoljuk, ez a szám el fogja érni a milliós nagyságrendet, ha valamit nem lépünk – ezt mondta többek között Szijjártó Péter külügyminiszter a Népszavának adott interjúban.

Behívják a tartalékosokat a menekültválság miatthttp://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20150918-nem-jarhato-a-horvat-szerb-hatar.htmlValaki nem mond igazat az elfogott rendőrökrőlhttp://www.origo.hu/itthon/20150919-fegyver-pisztoly-horvat-hatar-rendor-menekult-hatar-magyarboly.htmlNyolc ok, amiért megindult a menekülthullámhttp://www.origo.hu/nagyvilag/20150918-nyolc-valasz-arra-miert-most-indult-meg-a-menekulthullam.html
14:02
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempésznek állt a menekült

Újabb embercsempész ügyében járt el a Nemzeti Nyomozó Iroda: a magyar menekült/oltalmazó státuszt élvező szír gyanúsított 2013 áprilisa és decembere között rendszeresen csempészett szír, koszovói és tunéziai menekülteket Magyarországon át Ausztriába vagy Németországba.

A csempész 15 társával együtt bonyolította az üzletet: sétáltatókat, szállítókat szervezett be, de alkalmanként maga is vállalt fuvart. Kiderült az is, hogy

a 16 fős banda csak egy kisebb egysége volt egy nemzetközi csempészhálózatnak,

és magyarországi működésük során 50-60 menekültet vittek illegálisan Nyugat-Európába. A szír gyanúsított ellen az NNI szeptember 17-én vádemelési javaslatot tett, ügyét a kecskeméti járási ügyészség vizsgálja majd.

14:11
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia nőket és gyerekeket engedett be

Szlovénia ma reggel száz embert, elsősorban nőket és gyerekeket beengedett abból a tömegből, amely péntek este óta várt a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél – adta hírül a horvát sajtó.

14:16
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az EBESZ-hez fordultak a Röszkén megvert újságírók miatt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul az újságírókat ért szerdai röszkei bántalmazás miatt a Demokratikus Koalíció. Kakuk György, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton emlékeztetett, a rendőrök szerdán egy szlovák, egy svájci, egy lengyel és egy ausztrál újságírót, valamint egy teljes szerb TV-stábot vertek meg Röszkén.

14:52
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Alig maradtak menekültek Röszkén

Csaknem eltűntek a táborozók a Röszke 1 és a Röszke 2 határátkelő közötti területről. Miközben szerdán és csütörtökön még több ezren sátoroztak a szerb oldalon, szombat délelőttre már csak mintegy ötvenen tartottak ki.


A várakozók továbbra is abban reménykednek, hogy kinyitják a határt. Úgy értesültek ugyanis, hogy hiába mennének Horvátország felé, a szlovén hatóságok blokkolták a határt, így nem tudnak továbbmenni Ausztriába.


Eltűntek a helyszínről a segélyszervezetek is. Ugyanakkor kisebbfajta sátortábor alakult ki az autópálya szomszédságában található belépési pont bejáratánál. Ez az a hely, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket és megvárhatják az elbírálását.

14:55
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Garanciákat kér a horvát elnök

Szerda óta 20 737 menekült érkezett Horvátországba, a többség már átutazott Nyugat-Európa felé – jelentette be a rendőrség.

Az ország azonban nem képes ilyen számú emberrel megbirkózni – mondta Kolinda Grabar Kitarovic horvát elnök az AP amerikai hírügynökségnek. Zágráb segítséget vár az EU-tól az áradat megfékezésére, és garanciákat azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a már Horvátországban tartózkodókkal, illetve azokkal, akik majd még jönnek.

15:20
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: A horvátok cserben hagyták az EU-t

Horvátország menekültügyben tanúsított fellépésével kapcsolatban cserben hagyta Magyarországot, és bár még nem a schengeni övezet tagja, uniós országként cserben hagyta az EU-t is - mondta sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy a horvát hatóságok közreműködésével napok óta megállás nélkül érkeznek a menekültek a magyar határra.

15:26
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Letenyére ismét jönnek a buszok

Újabb autóbuszok érkeztek Zágrábból szombat délelőtt a letenyei magyar-horvát autópálya-átkelőre, ahol, akárcsak az éjszaka, magyar buszokra ültetik át az illegális bevándorlókat

Délig nyolc busz érkezett mintegy öt-hatszáz emberrel. Mobilvécéket, szemétgyűjtőket helyeztek el a határállomáson az átszállásra várakozóknak.

15:29
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenegyezer menekült jött a horvát oldalról

Szombat délelőttig 11 ezer menekült érkezett magyar területre Horvátországból, akiket a rendőrség folyamatosan szállít a befogadóállomásokra, és felveszi az adataikat is - mondta el a kormányszóvivői sajtótájékoztatón Bakondi György.

A miniszterelnök főtanácsadója hozzátette, sokan elutasítják a regisztrációt, és gyalogosan indulnak Győr vagy Szentgotthárd felé. Bakondi György összefoglalója szerint január óta több mint 209 ezer menekült érkezett Magyarországra.

Közülük 152 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, de túlnyomó többségük továbbindult Nyugat-Európa felé, nem várták meg az eljárás végét.

15:30
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Piroson jött át a menekülteket szállító vonat

Előzetes egyeztetés nélkül, sőt, a MÁV tiltó jelzése ellenére jött át a menekülteket és horvát rendőröket szállító vonat péntek este Magyarbólyra - hangsúlyozta Bakondi György a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Magyar és horvát rendőrök Magyarbólyon Fotó: Polyák Attila - Origo

A főtanácsos szerint a vonat így tett meg hat kilométert, majd a horvát rendőrök leszállították a menekülteket. Arról, hogy végül a horvát egyenruhásoknál volt-e fegyver, vagy sem, Bakondi nem tért ki a hivatalos bejelentés során, bár péntek este még a külföldi rendőrök lefegyverzéséről beszélt. Hozzátette, az ORFK vizsgálja a vasútállomáson történteket.

15:49
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lehazugozta a görög belügyminisztert Szijjártó

A görög belügyminiszter a csillagokat is lehazudta az égről, amikor egy svéd lapinterjúban arról beszélt, hogy Görögország megvédi a határait – állítja Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter felvetette, ha a görög politikus igazat mondott, hogy lehet, hogy eddig több mint 200 ezer menekült érte el Magyarországot.

A magyar külügyi tárca az interjú miatt hétfőre berendelte Görögország budapesti nagykövetét is.

15:51
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

2200 menekültet segítettek partra

Nyolc mentőakcióban 2200 migránst mentettek meg Líbia partjai közelében a Földközi-tengeren szombaton, miközben ugyanazon a napon Leszbosz görög sziget közelében egy kislány vízbe fúlt, és többen eltűntek. Az olasz parti őrség egymaga több mint ezeregyszáz embert szedett fel két hajóról.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet szerint a három hajón több ország állampolgárai utaztak, és mind jól vannak. Egy negyedik hajót biztonságos kikötőbe kísértek. A szervezet orvosai ellátják a menekülteket, akiket ezután olasz vagy görög helyszínekre szállítanak.

16:19
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kiemelt és elvitt valakit a TEK

A Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei elvittek egy bevándorlót Győrből, aki feltehetően részt vett a szerdai röszkei zavargásokban - hangzott el az m1-en. A helyszíni tudósító szerint a Győrben várakozó mintegy ezer migráns közül a TEK emberei kiemeltek egy férfit.

Könnygázt is bevetettek a rendőrök az őket dobáló menekültekkel szemben szerdán Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az ügy előzménye, hogy a menekültek szerdán bedöntötték az átkelőkaput a Röszke 2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra. A köveket, palackokat dobáló bevándorlókat a rendőrség könnygázzal és vízágyú bevetésével visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

16:22
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hatan előzetesben a szerdai összecsapás miatt

Hat gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság a röszkei közúti átkelőnél szerdán történ tömegzavargás miatt - közölte a törvényszék.

További három gyanúsított házi őrizetbe került a kiskunhalasi őrzött szálláson.

Ketten pedig egyelőre szabadlábon védekeznek.

A lezárt Horgos 2 határátkelőhely az összecsapás után Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az ügyészség a tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette miatt indult eljárásban kezdeményezte a kényszerintézkedéseket. A bíróság döntése ellen minden gyanúsított és védő fellebbezést jelentett be, így a határozatok nem jogerősek.

16:27
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Fidesz: A baloldal lázítja a rendőröket, katonákat

A fideszes Németh Szilárd szerint a baloldali politikusok - köztük Gyurcsány Ferenc - tagadják a migrációs válságot, és lázítják a kötelességüket végző magyar katonákat és rendőröket. Arra figyelmeztette őket, hogy ha továbbra is tagadják a válságot, az "súlyos politikusi felelősség".

Németh Szilárd (jobbra) párttársával, Gulyás Gergellyel Röszkén Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A fideszes politikus szerint hétfőn a parlamentben a kétharmados támogatottságot igénylő, a válsághelyzetben a rendőrök és a honvédség hatásköreit kiszélesítő törvényeknél ki fog derülni, hogy "a baloldal a magyar emberek érdekét tartja-e szem előtt".

16:53
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elszállították a migránsokat

Teljesen kiürült a röszkei határátkelőhely szerb oldala. Azt a valamivel több mint száz migránst, aki még arra várt, hogy kinyíljon a határkapu, és átkelhessen Magyarországra, buszokkal a szerb-horvát határ melletti Sidre szállították. A migránsokat a szerb rendőrök kora délután a buszok felé irányították, így a két horgos-röszkei átkelőnél már csak a szeméthalmok emlékeztetnek az utóbbi napok tömegeire.

A szerb rendőrök feltehetőleg azért intézkedtek, mert pénteken Nebojsa Stefanovic belügyminiszter bejelentette: országa készen áll arra, hogy újra megnyissák a Szerbia és Magyarország közötti határátkelőket, és erről tárgyalni fog magyar kollégájával is.

17:26
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Honvédő háborút játszik a kormány

Az MSZP szerint az alkalmatlan kormány káoszt okozott, és lejáratta Magyarországot menekültügyben - mondta Botka László választmányi elnök. Hozzátéve: a menekültekkel szemben a kormány Röszkénél "honvédő háborút játszott", később a magyar hatóságok szállították őket az osztrák határra.

Botka László szerint a kormány csak káoszt okozott Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ellenzéki politikus szerint a menekültüggyel a kormány elterelte a figyelmet "Magyarország tudatos kirablásáról", az állami földek privatizációjáról. Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető pedig arra kérte Szijjártó Péter külügyminisztert, hagyja abba a diplomáciai "ámokfutást".

17:34
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Migránsok az ukrán-magyar zöldhatáron

Az Origo tudósítói ma az ukrán-magyar határon is tájékozódnak. A tiszabecsi átkelőnél az ukrán oldalon a határőrök elmondták: nem tudnak arról, hogy migránsok érkeznének Magyarország felé.

A tiszabecsi határátkelőnél Forrás: Origo

Arra a kérdésre, mi történne, ha megjelennének a menekültek az ukrán oldalon, annyit mondtak: majd valahogy megoldanák.

A magyar oldalon azt az információt kaptuk, hogy hetente már tucatnyi, főleg afgán és pakisztáni migráns jut át a magyar-ukrán zöldhatáron.

Az elmúlt napokban szíriai menekültek is érkeztek, őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nyírbátori szállására viszik.

Az Origo tudósítói péntek éjszaka azt tapasztalták, hogy a Nyíregyháza és Tiszabecs közti útvonalon több ellenőrzőpontot működtet a rendőrség.

Minden furgont, nagyobb járművet megállítanak, és ellenőriznek. Tudósítóink szerint szombat délután is érzékelhető a rendőri jelenlét a Nyírségben a román-ukrán-magyar hármas határ közelében.

17:46
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarázza meg tragikomikus intézkedéseit

A Párbeszéd Magyarországért a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől vár válaszokat arra, miért történhettek tragikus, illetve tragikomikus események az elmúlt napokban Röszkén, valamint a magyar-horvát határon.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért politikusa Fotó: Origo

Szabó Tímea, az ellenzéki párt független képviselője írásbeli parlamenti kérdéssel fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, valamint Pintér Sándor belügyminiszterhez, azt szeretné megtudni, indult-e vizsgálat a szerdán, Röszkén történt atrocitás miatt.

Választ vár arra, a rendőrök miért nyitották meg a határátkelő kapuit, ami a későbbi összecsapás kiindulópontjává vált,

majd miért használtak könnygázt, és hol tartják az állítólagos terroristákat.

Szabó Tímea továbbá arra is kíváncsi, valójában mi történt a horvát-magyar határon, ott miért érte atrocitás a horvát rendőröket, akik szerinte előzetes megállapodás alapján szállították a menekülteket Magyarországra.

17:55
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország cserben hagyta Magyarországot

Horvátország nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserben hagyta, és feladott minden, rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget - mondta a kormányszóvivő Mohácson.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Horvátország cserben hagyta Magyarországot Fotó: Polyák Attila - Origo

Kovács Zoltán közölte, hogy a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra az illegális migránsokat, Magyarország pedig teljesíti feladatait: regisztrálja és ellátja őket.

18:26
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Osztrák parkolóban éjszakáztak a menekültek

A magyar-horvát határnál és a magyar-osztrák határnál is segíti a hatóságok által utaztatott migránsok fáradt tömegét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - közölte a szervezet.

Menekültek várnak átszállásra a magyarbólyi vasútállomáson Fotó: Polyak Attila - Origo

A Szentgotthárdnál, a határ melletti csarnoknál kialakított gyülekezőhelyre egész éjszaka érkeztek a menekülteket szállító autóbuszok, a szeretetszolgálat munkatársai hajnal két óráig 45 autóbuszt számoltak össze, de a járatok azt követően is érkeztek még.

Ide szállították többek között a Horvátországból Magyarbólyba küldött "menekültvonat" mintegy ezer utasát is. Szombaton a Máltai Szeretetszolgálat újratöltötte a Szentgotthárdnál az éjszakai órákban elfogyott készleteket, hogy a hétvégén érkező embereket is el tudja látni.

18:46
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Arcátlan a horvát magatartás

Szemenszedett hazugság, hogy Horvátország a magyar kormányzat jóváhagyásával szállította vonattal migránsok tömegét magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, hozzátéve: ezt a hazugságot azóta a horvát miniszterelnök is elismerte.

A külgazdasági és külügyminiszter arcátlan horvát magatartásról beszélt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter "arcátlan magatartásnak", a magyarországi szuverenitás súlyos megsértésének nevezte a történteket. Közölte, Horvátország ezzel felmondta az együttműködést egész Európával. A horvátok ahelyett, hogy ellátnák a bevándorlókat, regisztráció nélkül "ráöntötték őket hazánkra" - mondta.

18:53
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Jöhet az ötmilliárd eurós menekültügyi segély

Ötmilliárd eurós menekültügyi segélycsomagot, valamint

a közel-keleti menekültek megsegítésére szánt pénzügyi források növelését sürgette az osztrák kancellár.

Werner Faymann szerint a segélycsomagot a Szíriával szomszédos államokban kialakított menekülttáborokra kell fordítani.

Werner Faymann osztrák kancellár szerint össze kellene adni ötmilliárd eurót Forrás: AFP/Thierry Charlier

Javaslata szerint a támogatást az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Öböl-menti államok biztosítanák. Az osztrák kancellár szerint nem építhet egy ország kerítést úgy, hogy a humanitárius feladatokat a szomszéd országra hárítja.

A német alkancellár úgy vélte, az elkeseredett tömeget egy kerítés nem fogja megállítani Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Sigmar Gabriel német alkancellár hozzátette: itt az idő, hogy segítsünk azoknak az országoknak, ahol nagy nyomor van.

- tette fel a kérdést a német politikus, és úgy vélekedett: egy kerítés sem fogja őket megállítani.

19:04
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

A cseh hadsereg kész segíteni

Mintegy 900 katonát kész a cseh hadsereg 48 órán belül a rendőrség rendelkezésére bocsátani a migrációs problémák kezelésére - közölte Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

Ha több katonára lenne szükség, akkor meg kell határozni, milyen tevékenységünket - részvételt a nemzetközi hadgyakorlatokon - fogjuk korlátozni - jegyezte meg a tábornok.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter úgy vélte: a menekültválság hamarosan nem oldódik meg. Szerinte nem kizárt, hogy a súlyos problémák Csehországot is elérik, ezért erre fel kell készülni.

19:23
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

A normális élet építése: Galyatetőn szelfizett Orbán Viktor

Miközben menekültek ezrei lépnek át újra a magyar határon, hogy aztán továbbutazzanak Ausztria felé, Orbán Viktor szombaton Galyatetőn adott át turistaközpontot, és a természetjárás fejlesztésének fontosságáról beszélt - szerinte az ország védelme mellett gondolni kell a normális élet építésére is.

Galyatető-szelfi.facebook.com/galyacentrum

Posted by Orbán Viktor on 2015. szeptember 19.

A miniszterelnök a Facebook-oldalán egy szelfit is megoszott a galyatetői központról, amin legkisebb lányával áll mosolyogva.

19:38
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Eljárás indult a menekültvonat vezetője ellen

Vasúti közlekedés veszélyeztetésének gyanújával indított büntetőeljárást a rendőrség az ellen a mozdonyvezető ellen, aki péntek este a tiltó jelzés ellenére is beállt  a magyarbólyi vasútállomásra- tudta meg az Origo.

A közel ezer menekültet szállító vonat személyzetét a nyomozók tanúként hallgatták meg, valószínűleg emiatt térhettek vissza csak szombat reggel Horvátországba, a szabadlábon hagyott  mozdonyvezetővel együtt.

A menekülteket kísérő horvát rendőröket magyar kollégáik csak igazoltatták, nem indult ellenük eljárás -  közölte kérdésünkre az ORFK, ami jelenleg is vizsgálja, voltak-e szolgálati fegyverek a hotvát egyenruhásoknál.

19:38
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Egymilliárd eurót adna az EU-biztos a törököknek

Az EU bővítési biztosa egymilliárd eurós támogatást javasol Törökország számára a menekültválság kezelésére. Johannes Hahn szerint segíteni kell a balkáni országokat, hogy megbirkózhassanak a Közel-Keletről és Afrikából a háború, a nyomor elől menekülő emberáradat okozta nehézségekkel.

Johannes Hahn és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egyforma nyakkendőben

Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Hahn meglátogatta a Gevgelijában, a dél-macedóniai határvárosban lévő tábort, ahol naponta mintegy ötezer menekült fordul meg, hogy onnan Szerbia és a fejlettebb európai országok irányába folytassák útjukat.

19:45
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

A DK összehívná a honvédelmi bizottságot

A Demokratikus Koalíció Kósa Lajostól, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökétől a testület összehívását kéri, mondván: az önkéntes tartalékosok "mozgósítása", a kerítésépítés és a Határozott Fellépés 2015 hadgyakorlat együtt veszélyeztetik a honvédség harckészültségét.

Katonák szögesdrótot telepítenek a magyar-horvát határ magyar oldalán, Sárok határában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Vadai Ágnes, a DK alelnöke, független képviselő szerint

a kormány alkotmányellenes módon hadgyakorlatnak álcázza a honvédség aktív részvételét a határvédelemben,

a "mozgósítással" pedig a honvédelmi tárca bevallotta, ehhez nincs elegendő katonája. Vadai szerint ezért Simicskó István miniszter és a vezérkari főnök beszámolóját várja a bizottság előtt.

19:52
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az államfőtől vár lépéseket az MSZP

Tóbiás József, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője kezdeményezi, hogy Áder János köztársasági elnök - a honvédség főparancsnoka - hívja össze a hat parlamenti pártot.

Áder János államfőtől vár lépéseket az MSZP elnöke Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ellenzéki politikus szerint tisztázni kell a honvédség szerepét a menekültügyi helyzetben. Az államfő tegye egyértelművé ebben az ügyben az álláspontját - kérte.

19:58
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ötszáz behívóparancsot küldtek ki

Többségében olyan önkéntes műveleti tartalékosokat hívnak most be, akik korábban a Magyar Honvédségben szolgáltak - közölte a szaktárca arról, hogy a migrációs helyzet miatt Simicskó István miniszter elrendelte önkéntes műveleti tartalékos katonák behívását.

Benkő Tibor vezérkari főnök az M1-en elmondta, mintegy ötszáz behívóparancsot küldenek ki. Kifejtette: név szerint, meghatározott beosztásokra kívánnak behívni tartalékosokat. A laktanyákban a hosszan tartó határ menti munkálatok idején is adottak a mindennapi feladatok, amelyeket el kell látni.

20:04
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Már Finnország is ellenőrzi a határait

Finnország megkezdte a Svédországból érkező menedékkérők ellenőrzését az északi Tornio átkelőhelyen. Közben mintegy száz tüntető rövid időre elzárta az átkelőt. A tüntetők élőláncot alkottak, és transzparenseken követelték, hogy "Zárják le a határt!".

Az AFP által "szélsőjobboldalinak" nevezett tiltakozókkal szemben ellentüntetők egy csoportja is felsorakozott, majd idővel mindkét csoport békésen feloszlott. Finnországban az utóbbi időben a menedékkérők számának jelentős növekedését lehet tapasztalni. Túlnyomórészt irakiak érkeznek.

20:09
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az alföldi betyárokat nem zavarja a migránsválság

Úgy tűnik, eközben az alföldi betyárokat egyáltalán nem zavarja a migránsválság. A Hortobágyon, a 33-as úton a IV. Betyártalálkozón jöttek össze egy kis ostorcsattogtatásra és ökörsütésre. A videót az Origo tudósítója készítette.

20:10
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Csak egy menekültet fújtak le a szlovén rendőrök

Cáfolja a budapesti szlovén nagykövetség, hogy a szlovén rohamrendőrök  paprikaspray-t vetettek be menekültek nagyobb csoportja ellen a rigoncei határátkelőnél.

Álláspontjuk szerint csak egyetlen embert fújt le egy, önmagát is védő rendőr,

mivel az agresszív menekült férfi szabályosan rátámadt a rendfenntartóra.

Az agresszor egy nagyobb társasághoz tartozott, akik idővel egyre erőszakosabbá váltak, műanyag palackokat és botokat dobáltak a rendőrök felé, és próbálták áttörni a horvát-szlovén határnál felállított kordont - írja közleményében a nagykövetség munkatársa.

20:13
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hegyeshalomra viszik a menekülteket

Vonattal érkeztek migránsok Szentgotthárdról Hegyeshalomra szombat délután - hangzott el az M1-en. A Szentgotthárdról Szombathelyen keresztül közlekedő vonat körülbelül 12-13 kocsiból állt, és ezen a vonalon "normál esetben" nem közlekedik vonat.

A tudósító elmondta azt is, hogy a migránsok leszállás után rendőri felvezetéssel indulnak tovább az ausztriai Nickelsdorfba, ahol egy kamionparkolóban várják meg az őket elszállító buszokat. Nagyon kevés busz érkezik azonban, és arra is csak lassan szállnak fel a bevándorlók.

20:30
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Letenyéről ötszáz menekültet vittek tovább

Letenyéről szombaton kora este mintegy 500 illegális bevándorlót szállítottak el az MTI információi szerint azok az autóbuszok, amelyek déltől vették át a Horvátországból érkezett, menekültekkel teli buszok utasait.

A Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre nem sokkal dél előtt érkezett nyolc horvát busz, amelyen összesen mintegy 500 menekültet szállítottak a határra. A sorba állított járművekről egyesével szállították át a magyar rendőrök a menekülteket.

21:00
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Százan voltak Bicskén a Jobbik demonstrációján

Az Európai Unióban élő emberek továbbra is saját kultúrájukban, saját hagyományaik szerint, vallási gyökereik alapján akarják élni az életüket - mondta Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője Bicskén, a "migránsok Magyarországra toloncolása ellen" rendezett, mintegy százfős megmozduláson.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője a parlament plenáris ülésén Strasbourgban Forrás: MTI/Európai Parlament/Christian Creutz

Felszólalt Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke is, aki szerint Magyarország határait 1956 óta nem érte olyan agresszió, mint az utóbbi napokban. Úgy vélte, Röszkén külső hatalmak beavatkozásával érte ostrom a magyar határokat.

21:29
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Három országból jönnek, főleg a Balkánon át

A balkáni térségen át Európába érkező menedékkérők 80 százaléka Szíriából, Afganisztánból és Irakból származik - mondta Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője. A tisztségviselő szerint közülük a szíriaiak vannak a legtöbben.

A beremendi határátkelőnél szállítják át a Horvátországból érkező menekülteket Fotó: Polyak Attila - Origo

A fennmaradó 20 százalék olyan helyekről érkezik, mint Pakisztán, Banglades, Burundi vagy a Szaharától délre eső térség.

Baloch nem tudott válaszolni arra, hogy az Európába érkezők hány százaléka kérhet joggal menekültstátuszt.

Annyit állapított meg, hogy Szíria, Afganisztán és Irak nyilvánvalóan menekülteket "gerjesztő" országok, de a többi országból származók is jogosultak lehetnek erre, ha saját hazájukban üldöztetésnek vannak kitéve.

21:53
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

60 milliárdos terhet jelent a bevándorlás

Az idei költségvetésnek várhatóan 60 milliárd forint kiadást jelent majd a bevándorlási hullám - mondta Tállai András nemzetgazdasági államtitkár az M1-en, kiemelve, hogy a többletkiadásokat a büdzsé tartalékából fedezik. E célra szükség esetén készek több forrást felszabadítani - mondta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tállai András (jobbra) államtitkár a parlamentben Forrás: MTI/Kovács Tamás
22:14
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez

Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és minden esetben megindítja az eljárást, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket - közölte az osztrák belügyminiszter, aki szerint ott kell benyújtani a menekültkérelmet, mert ezek biztonságos országok.

Johanna Mikl-Leitner (balra) szerint Ausztria betartja a dublini szabályokat Forrás: AFP/Georges Gobet

Johanna Mikl-Leitner szerint Európában megfelelően érvényesül a védelemhez való jog, de az nem áll fenn, hogy ezt a legvonzóbb országban lehessen igénybe venni.

Az üldözötteknek a kvóta szerinti uniós elosztás biztonságot és védelmet nyújt,

azonban a gazdasági bevándorlóknak bizonytalanságot jelent - állapította meg a belügyminiszter.

22:52
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

4500 menekültet mentettek meg Líbia partjainál

Huszonegy mentőakcióban több mint 4500 migránst mentettek meg Líbia partjai közelében szombaton. Előző nap ugyancsak több száz menekültet helyeztek biztonságba bárkákról, de hét embert már holtan találtak meg, köztük egy gyermeket.

Szombaton egy öt év körüli szíriai gyermek meghalt, 13 ember pedig eltűnt a görögországi Leszbosz szigete közelében.

23:08
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megbukott a horvátoknál az A terv

A horvát miniszterelnök beismerte, hogy megbukott az A terve, mely szerint a nemzetközi jogszabályok betartásával küldi tovább a menekülteket. Így életbe léptette a B tervet, és rákényszerítette a magyarokat a probléma megoldására. Nem volt egyezség arról, hogy mindenféle korlátozás nélkül Magyarországra engedjék a menekülteket – hangzott el a Hír TV esti műsorában.

23:41
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

13 ítélet határzár tiltott átlépésének ügyben

A Szegedi Járásbíróság négy vádlottat 1 évre, kilencet 2 évre kiutasított Magyarország területéről. A vádlottak közül nyolc afgán, öt kongói állampolgárságúnak vallotta magát.

A vádlottak szerdán Röszke térségében lépték át illegálisan a szerb–magyar határt. Az ítéletek 12 esetben jogerőre emelkedtek. Egy vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

00:10
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia szerint nem korrekt Horvátország

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy elvesztették az irányítást a dolgok felett, és tranzitfolyosót nyitnak a migránsok továbbhaladásának biztosítására Szlovénia és Magyarország felé – mondta a szlovén miniszterelnök, aki telefonon beszélt pénteken Milanoviccsal. Miro Cerar szerint ez nem volt korrekt lépés a horvát kormány részéről, amely nem tesz eleget uniós kötelezettségeinek.

A legutóbbi adatok szerint Szlovéniába több mint 1500 illegális menekült érkezett, főleg Szíriából és Afganisztánból.

00:53
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Este hatig 4151 menekült jött Horvátországból

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója elmondta, szombaton este hat óráig a magyar–horvát határon át 4151 migráns érkezett Magyarországra, ebből Baranya megyébe 1836, Somogyba 1842, Zalába 473.
A bevándorlók azóta is jönnek, Beremenden 9, Letenyén 8 busz érkezését várják, utasaikat buszokkal vasúti átkelőhelyekre szállítják, onnan vonattal utaznak a regisztrációs pontokra. Úgy tudják, mintegy 20 ezer migráns van Horvátországban, és "a macedón–szerb területeken is jelentős tömegek mozognak", így számítani kell arra, hogy "ez a nyomás folyamatos terhet jelent Magyarországnak". 

01:36
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ötszáz migráns érkezett Letenyére

Szombat este tíz óra után újabb hét horvát autóbusz érkezett a Letenye–Muracsány (Gorican) határátkelőhöz, a járműveken mintegy 500-an lehettek.

Letenyére először szombatra virradóra érkeztek nagyobb létszámban illegális bevándorlók. Reggelig 55 busszal mintegy háromezren érkeztek, majd szombat délelőtt újabb nyolc buszról még mintegy ötszáz migránst irányítottak tovább a magyar hatóságok a regisztrációs pontokra.

09:34
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter több szerénységet vár román kollégájától

Szijjártó Péter bírálta román kollégája arról szóló szombat esti szavait, hogy a határok lezárása „autista és elfogadhatatlan cselekedet”, ami sérti az Európai Unió szellemiségét.

09:36
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szombaton 12-13 ezer migráns érkezett Ausztriába

Tizenkét-tizenháromezer migráns érkezett szombaton Magyarország felől Ausztriába az osztrák vöröskereszt becslése szerint, ám a rendőrség nem erősítette meg ezt az információt.

Gerry Foitik, a Vöröskereszt vezetője az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy közülük kétezren már tovább is mentek Németországba a zöldhatáron át, a többiek különböző ausztriai fogadóközpontokban töltik az éjszakát.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter közölte szombaton, hogy Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és minden migráns esetében megindítja az eljárást az illető Horvátországba vagy Szlovéniába való visszaküldése céljából.

09:37
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kanada felgyorsítja a szír menekültek fogadását

A kanadai kormány bejelentette, hogy felgyorsítja annak a 10 ezer szíriai menekültnek a fogadását, akinek letelepítését az év elején vállalta.

Már 2016 szeptemberére – 15 hónappal az eddig tervezett határidő előtt – be akarják fejezni az esetükben a menedékkérelmi eljárást. Ez úgy lehetséges, hogy nem várják meg, amíg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága menekültnek nyilvánítja a kérelmezőket.

10:33
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

26 hajótöröttet keresnek Leszbosznál

26 eltűnt migránst keres a görög parti őrség az Égei-tengeren, Leszbosz szigeténél - írja az ABC News.

Egy, a Frontex kötelékébe tartozó litván helikopter szúrt ki néhány embert a vízben a szigettől délre kora reggel. A hajótörötteket két hajóval mentették ki, ekkor derült ki, hogy összesen 46-an utaztak a hajón. A többieket azóta keresik. Még nem tudni, hogy a túlélők melyik országokból jöttek.

Sok Európába tartó migráns útját metszi Leszbosz szigete Forrás: AFP/Achilleas Zavallis
11:17
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Ötezer tasak víz érkezett Letenyére

Hajnali egykor indultak el a murakeresztúri vasútállomásra a horvát járművekről magyar buszokra átültetett emberek. Több önállóan mozogni képtelen menekült is volt a többségében nőkből, gyerekekből és idősebbekből álló tömegben. A szírek, afgánok, pakisztániak és koszovóiak mellett jó néhány eritreai és nigériai is volt a buszokon. Az állomáson a bevándorlók élelmet és vizet kaptak a karitatív szervezet embereitől, a magyar mentők pedig sokakat elláttak.

Ötezer csomag tasakos ivóvizet vittek szombaton Letenyére – mondta Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott.

11:22
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

4700 menekült van Nickelsdorfban

Mintegy 4700 menekült tartózkodott vasárnap reggel az osztrák–magyar határon fekvő burgenlandi Nickelsdorfban (Miklóshalma) – közölte a burgenlandi tartományi rendőrség az APA osztrák hírügynökséggel.

Az osztrákok nem tudják még, hogy mikor, hogyan és mennyi menekültet fognak tudni elszállítani a Hegyeshalom közelében lévő településről.

A dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) további 250 menekült tartózkodik.

Még nem tudják, hova és mikor mehetnek tovább Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az osztrák Vöröskereszt becslése szerint szombaton tizenkét-tizenháromezer migráns érkezett Magyarország felől Ausztriába, bár ezt a számot a rendőrség nem erősítette meg hivatalosan. A migránsok közül sokakat a horvát–magyar határról szállították át az osztrák határhoz. A horvát–magyar határhoz pedig a horvát–szerb határtól buszoztatták őket.

11:26
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrök várakoznak Magyarbólynál

Rendőrök várakoznak Magyarbólynál a vasútállomás melletti parkolóban. Bent áll már egy vonat, de még üres. Minden jel arra utal, hogy hamarosan újabb tömeg érkezik - írja a Pécsi Újság honlapja.

Szombaton az utolsó vonat este 11 óra körül hagyta el a községet. A beremendi ideiglenes tranzitzónából szállították oda a menekülteket, majd szállították tovább őket Ausztriába.

11:29
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Már 217 ezren érkeztek

Vasárnap reggel 6 óráig 217 382 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek az idén az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint. A szerb–magyar határszakaszon 201 335, a horvát–magyar határszakaszon pedig 15 833 emberrel szemben jártak el.

Szombaton a szerb–magyar határszakaszon 166, a horvát–magyaron pedig 4740 migráns érkezett. Vasárnap reggel 6 óráig a szerb–magyar határszakaszon további 105, a magyar–horvát határszakaszon további 3100 illegális bevándorló érkezett.

A rendőrség közlése szerint a határzárral kapcsolatban szeptember 15-e óta 140 emberrel szemben indítottak büntetőeljárást.

11:44
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kétezren sétáltak át Ausztriába

Nemrég érkezett különvonat Hegyeshalomba a horvát határ felől – írja a HVG honlapja. Mintegy kétezer menekült sétált át Ausztriába a kishatáron. 

A menekültek öt órát utaztak vonattal a horvát határtól Hegyeshalomig. Az M1 tudósítója szerint kétezren lehettek.

A menekültek a kertek alatt mentek, majd a bicikliúton keresztül közelítették meg Ausztriát. A kishatáron rendőri felvezetéssel keltek át. A határ zárva van, csak a migránsok számára nyitották meg. Azért kell gyalog átkelniük, mert Ausztria nem engedi át a vonatokat a határon.

A határ túloldalán a menekültek a kamionparkolóban várják meg, hogy az osztrák hatóságok buszokkal Bécsbe vigyék őket. 

11:51
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Schöpflin szerint a terroristák már itt vannak

Terroristák is vannak a menekültek között - mondta dr. Schöpflin György európai parlamenti képviselő Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A fideszes politikus a migrációs válságról tartott előadást – írja a Vas Népe Online.

Schöpflin György szerint a migrációs válság összetett probléma, részben azért indultak el az emberek ezrei, mert úgy érzik, hogy most kell elindulni, most jött el a pillanat. Azonban sokaknak kell szembesülniük azzal, hogy Németországban sem annyira jó a helyzet, ráadásul, ahogyan azt a kutatások alátámasztják, rengeteg embernek nem sikerül a beilleszkedés.

Ezúttal Szombathelyen tartott beszédet Forrás: MTI/Beliczay László

A politikus a probléma másik forrását éppen ebben látja, mivel úgy véli, az eltérő kultúrák találkozása előbb vagy utóbb konfliktushoz vezet. Hozzátette, az Európába érkező migránsok 15­-20 százaléka analfabéta, ezt biztosan lehet tudni, azt azonban már nem, hogy mennyi köztük a szívsebész. Azt pedig végképp nem, hogy hány terrorista szivárgott be a nyugati országokba, köztük hazánkba is.

11:57
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Sátortábort építettek a menekülteknek Romániában

Sátortábort építettek a román hatóságok a Temes megyei Kunszőlős (Lunga) határában.

Kunszőlős nagyjából húsz kilométerre van a magyar–román–szerb hármas határtól. A hírt a Digi 24 közölte. A hírtelevízió adásában mintegy ötven kék színű katonai sátor látható, amelyet a csendőrség egységei őriznek. 

12:04
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátországból és Szlovéniából is szétosztják a menekülteket

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg új terve szerint a Horvátországba és Szlovéniába érkező menekülteket is szét kell osztani az uniós tagállamok között írta az uniós belügyminiszterek tanácsának kedden tartandó ülésére készített javaslatra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

12:14
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az ügyészségnek az év végéig futja a migránshelyzetre

Az év végégi tudja az ügyészség a migránshelyzetet kezelni a rendelkezésére álló forrásokból. Ha ennél tovább tart a többletterhelés, akkor hosszú távon fenntartható megoldásokat kell keresni - mondta Polt Péter legfőbb ügyész.

Az új törvénycsomag bevezetése óta eltelt három nap alatt 65 ember bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség.

Elsőfokú ítélet 22 esetben született, és ezek fellebbezés hiányában jogerőre is emelkedtek.

Polt Péter: Az ítélet kiutasítás Forrás: MTI/Illyés Tibor

A büntetés minden esetben egy- vagy kétéves kiutasítás volt. A vádlottak feltehetően azért nem fellebbeztek, mert minél előbb szabadulni akartak az eljárásból, távozni az országból – tette hozzá Polt Péter.

12:36
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb gyújtogatás Németországban

Németországban több menekültellenes incidens történt az utóbbi napokban. Vasárnapra virradó éjjel tűz ütött ki a menedékkérők elhelyezésére előkészített sportcsarnokban a baden-württembergi Wertheimben. Az épület használhatatlanná vált a tűzben. A rendőrség betörésre utaló nyomokat talált.

12:42
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Százak érkeztek Zákányra

Akár csak az elmúlt napokban, az éjszaka folyamán is több száz illegális bevándorló érkezett a Somogy megyei Zákányra – írja a Kapospont honlapja.

A Hajrá Zákány nevű Facebook-oldalon osztottak meg a helyiek több fotót is a vasárnap reggeli és a korábbi napokban tapasztalt helyzetről.

A legfrissebb képen jól látszik, hogy a délelőtt folyamán is több száz migráns várakozik a határ menti község vasútállomásán.

13:07
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Újra megnyílt a röszkei határátkelőhely

Öt nap után vasárnap délelőtt újra megnyílt az M5-ös autópályán fekvő röszkei határátkelőhely.

Az átkelőt Pintér Sándor belügyminiszter és szerb kollégája, Nebojsa Stefanovic nyitotta meg. Elhangzott: a migránsokat ezentúl a régi 5-ös úton fekvő, úgynevezett Röszke 2 átkelőnél veszik nyilvántartásba.

Barátság és jószomszédi viszony Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Pintér Sándor kiemelte, hogy a rendkívüli helyzetek rendkívüli lépéseket kívántak, ezért kellett lezárni a határt, de a szerb belügyminisztériummal való jó együttműködésnek köszönhetően rövid időn belül újra meg lehetett nyitni.

13:13
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Befogadóállomást nyitottak a szlovénok

Közvetlenül a 86-os főút magyar–szlovén határátkelője mellett nyitották meg a szlovén hatóságok az ideiglenes befogadóállomást a migránsoknak, öt busszal érkezett oda az illegális bevándorlók első csoportja vasárnap.

Szombaton 17 óra után öt autóbusszal mintegy 250 migránst szállítottak a szlovén hatóságok a Rédics–Hosszúfalu (Dolga vas) átkelőhelynél, pár lépésre a magyar határtól kialakított ideiglenes befogadóállomásra. A buszok a horvát–szlovén határról, a Zágrábtól északra lévő átkelőhelyekről vitték az embereket a magyar–szlovén határra, a külföldiek innen Ausztria felé akarták folytatni útjukat.

13:45
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorizmus gyanújába került egy menedékkérő

Németországban nyomozás kezdődött egy szíriai menedékkérő ellen, mert felmerült, hogy harcolhatott az Iszlám Állam oldalán

14:20
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

A bevándorlókkal kezd hétfőn az Országgyűlés

Az Országgyűlés hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát. A képviselők az első ülésnapon előbb módosíthatják, majd el is fogadhatják a kormánypártok tömeges bevándorlást kezelő javaslatcsomagját. 

14:27
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

C tervük is van már a horvátoknak

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a migránsok felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány "C terve" szerint – írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap. 

14:54
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szükség lenne a bevándorlókra

Legjobban a kelet-európai országok kardoskodnak a migránsok ellen, mégis ezen országok azok, ahol igazán szükség lenne a dolgos kézre. Az egész régióban egyre jobban érezteti hatását a fiatalok elvándorlása, a lakosság korosodása és az alacsony születési ráta. Hazánkban a munkaerőhiány leginkább az egészségügyben, a gyári termelésben és az IT-szektorban érzékelhető.

15:01
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

13 menekült halt meg egy balesetben

Legalább 13 menekült, köztük négy gyermek halt meg, amikor az őket szállító gumicsónak összeütközött egy komppal Törökország partjainál - jelentette török forrásokra hivatkozva az AFP.

A francia hírügynökség szerint a migránsok Canakkale kikötővárosból indultak, és a görög Leszbosz szigetére tartottak, amikor a szerencsétlenség történt.

A felfújható csónakban 46-an utaztak, húszt ember kimentettek, de 13 utast még eltűntként tartanak nyilván.

15:06
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis átmehettek Ausztriába

Beutazhatott Ausztriába vasárnap délelőtt az a mintegy száz, Szlovénia felől érkező menekült, akiknek belépését korábban megtagadták az osztrák hatóságok.

Hajnalban megállították a menekülteket a határnál, délután beengedték őket Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekülteket a stájerországi Spielfeld település befogadóállomásán látták el, itt a Vöröskereszt csaknem tíz sátrat állított fel. A migránsok, akik menedékjogi kérelmet nem akartak benyújtani és utazási dokumentumokkal sem rendelkeztek, Spielfeldnél akarták első alkalommal is átlépni a határt vasárnap hajnalban.

15:08
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Szakadatlan a migránsok érkezése Horvátországba

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint 25 ezer migráns érkezett Horvátországba szerda reggel óta.

A legnagyobb nyomás továbbra is a szerb határ melletti tovarniki körzetre nehezedik, ahol jelenleg 4900 migráns tartózkodik, akiket a nap folyamán buszokkal és vonattal szállítanak majd a horvát hatóságok a magyar határra. Horvátország a nyolc horvát–szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az illegális bevándorlók. 

15:35
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Migránsáradatra készülnek az olaszok

Horvátország és Szlovénia irányából jelentős számú bevándorló érkezését várják az északkelet-olaszországi határtérség tartományaiban is, ahol megkezdődött felkészülés az esetleges emberáradat fogadására.

Menekültek az olaszországi Lampedusa partjainál Forrás: AFP/Haditengerészet

Angelino Alfano olasz belügyminiszter hétfőre sürgősséggel értekezletet hívott össze a határ menti térségek rendőrségi és más hatósági vezetőivel. Jelen lesznek az olasz-francia és az olasz-svájci határszakaszok idegenrendészeti képviselői éppúgy, mint a migrációtól jelenleg inkább érintett keletolasz határtérségeké.

15:57
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Garanciákat kaptunk Szerbiától

Magyarország garanciákat kapott Belgrádtól arra, hogy a szerb fél gondoskodik a határforgalom megfelelő ellenőrzéséről – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

16:26
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

A németek örülnek a határellenőrzésnek

A német lakosság 51 százaléka teljesen egyetért azzal, hogy több európai ország visszaállította a határok ellenőrzését, és 27 százalékuk inkább jó, mint rossz döntésnek tartja a szigorításokat – derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet vasárnap ismertetett felméréséből.

Teljesen rossz elgondolásnak csupán a megkérdezettek 11 százaléka tartja a határellenőrzés visszaállítását, és 5 százalék szerint inkább elhibázott, mintsem hasznos intézkedésről van szó. Ezzel együtt, a németek nem hiszik, hogy az ellenőrzések visszatartanák a feléjük irányuló bevándorlást, csak a válaszadók 20 százaléka bízott ebben.

A vizsgálat során 1108 embert kérdeztek meg szeptember 14. és 18. között.

16:57
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Az erdélyi magyarok segítenének

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) állásfoglalásban fejezte ki vasárnap szolidaritását a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel a migrációs hullám kezeléséért Magyarországot ért bírálatok miatt, és felajánlotta segítségét a helyzet rendezéséhez. 

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta, hogy a magyar kormánytól várják annak közlését, hogy miben segíthetnének.  Az EMNT önkénteseket toborozhatna a migránsokkal kapcsolatos teendők ellátására. 

A tanács bírálta ugyanakkor Victor Ponta román miniszterelnököt, aki szerintük a válsághelyzet megoldásához való érdemi hozzájárulás helyett a nemzetközi jog előírásai értelmében eljáró magyar miniszterelnököt rágalmazza. 

17:20
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Tíz busz érkezett Beremendhez

Beremendhez tíz busz érkezett migránsokkal, estig pedig még újabb tíz busz futhat be ide - jelentette a Hír TV. A segélyszervezetek 500 fő érkezésére számítanak még itt. 

17:47
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Tomboló vihar állíthatja meg a menekülteket

Óriási homokvihar várható október közepén a Közel-Keleten. Emiatt jelentősen visszaeshet a térségből Európába érkező menekültek száma, főleg a családosok halasztják el majd az útnak indulást – tudta meg az Origo Rétvári Dorottyától, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársától.

A segítő Beremenden dolgozik, itt több átutazó menekülttől is azt hallotta, hogy

hamarosan leállhat a vándorlás a habúbnak, "erőszakos szélnek" nevezett homokviharok miatt,

amik Szírián, Libanonon és Irakon is keresztülsepernek.

A rendszeresen visszatérő vihar legutóbb szeptember elején pusztított a térségben, a két napig tomboló habúb miatt nyolc szíriai halt meg, és több mint 1200 embert szállítottak kórházba Damaszkuszban, de a vihar lesújtott egy libanoni menekülttáborra is.

17:48
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Leállították a forgalmat Hegyeshalomnál

Az osztrák hatóságok leállították a határforgalmat Hegyeshalomnál - írja az Útinform. Már most körülbelül egy-két kilométeres a torlódás. Sopron, illetve Rajkán keresztül Szlovákia felé érdemes kerülni.

A rendőrség jelenleg az M1-es autópálya 165. kilométerszelvényénél az M15-ös autóút irányába tereli a forgalmat.

18:04
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürítik a tovarniki menekültzónát a horvátok

Minden menekültet buszokra ültetnek a rendőrök a horvát–szerb határon fekvő Tovarnik városában, és a magyar határhoz szállítják őket – jelentette az M1 helyszíni tudósítója. Értesülése szerint 600-700 emberről lehet szó: most azok is továbbindulhatnak, akik esetenként öt-hat napja is a településen várakoztak, és a horvát Vöröskereszt adományaiból éltek. 

A menekültáradat ezzel nem ért véget, de ezután Tovarnikból vonatok és nem buszok viszik tovább az átutazókat.

18:27
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Zákányban hétfőn kinyit az óvoda és az iskola

A megszokott rend szerint folytatódik hétfőn az óvodai és iskolai munka Zákányban, ám rendkívüli esemény esetén azonnal lezárják az oktatási intézményeket – közölte a Somogy megyei település polgármestere vasárnap.

Jankó Szabolcs (Fidesz–KDNP) elmondta: a horvát határ mentén fekvő Zákányba péntek óta folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországból.  Mivel az iskola közvetlenül a vasútállomás, az óvoda pedig a migránsok által birtokba vett sportpálya mellett van, a polgármester fontosnak tartja, hogy megnyugtassa a település lakóit afelől, hogy a gyermekek biztonságban lesznek. 

18:33
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Prágában tárgyalnak a V4-es külügyminiszterek

Az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása, illetve a szerdai brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó előtt a V4-országok külügyminiszterei hétfőn Prágában egyeztetnek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). 

A prágai tanácskozáson részt vesz az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminisztere is. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágából Törökországba utazik tovább, hogy ismertesse a magyar kormány javaslatát, amely szerint az EU-nak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását.

18:42
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Barcson jöhet az újabb menekültroham

Magyarbóly és Beremend után a horvát határ melletti Barcsra is érkezhetnek menekültek – tudta meg az Origo a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökétől.

Győri-Dani Lajos szerint hamarosan 600-800 migráns lépheti át Barcsnál a horvát–magyar határt, a horvát rendőrök pedig négyóránkénti turnusokban újabb és újabb csoportokat szállítanak majd a térségbe.

18:42
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Több százan fordultak vissza

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök felhívására menekültek százai fordultak vissza a törökországi Edirne városból, ahol kedd óta próbáltak átkelni az előttük lezárt görög határon – jelentette vasárnap a Daily Sabah.

– fogalmazott Davutoglu, aki megígérte, hogy továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a török földön tartózkodó több mint 2 millió szír menekültért.

Edirne az utolsó nagyobb török város a görög és a bolgár határ előtt, így a menekültek kedvelt tranzitállomása volt az Európa felé vezető úton.

19:36
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Németország nem tud mindenkit befogadni

Nem zárkózhat be Európa és Németország, de nem is fogadhat be minden háborús övezetből érkező menekültet. Ne felejtsük el, ők a Közel-Keleten dúló erőszak és nem Angela Merkel miatt érkeznek hozzánk  – jelentette ki vasárnap a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a Der Spiegelnek nyilatkozva azt mondta, új menekültügyi rendszert kell kidolgozni, ami biztosítja az EU-ba való legális belépést, és nem terheli túl az unió közösségét.

A belügyminiszter szerint 

a dublini egyezmény mára kiüresedett, 

de továbbra is fenn kell tartani az új rendszer életbe lépéséig.

20:03
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kapupróba a beremendi átkelőnél

Mobil határkaput teszteltek a honvédek a beremendi horvát–magyar határátkelőnél, ahova több száz menekült érkezését várják a magyar hatóságok. Az átkelő jelenleg nyitott, a kaput csak próbaként tolták be a katonák – írja a Bama.hu.

Ulaz u Mađarsku na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Je li više nalik ulazu u logor ili ulazu u državu članicu Europske unije, čija je članica i naša zemlja?Kako teku radovi na ograđivanju Mađarske od Hrvatske --> bit.ly/1Krf2Dy

Posted by HRT Vijesti on 2015. szeptember 20.
20:39
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Háromezren várakoznak Nickelsdorfnál

Több mint háromezren lehetnek Nickelsdorfnál, az osztrák-magyar határ Ausztriához tartozó oldalán.

A nickelsdorfi kamionparkoló, itt várakozik az osztrák határon átengedett menekültek nagyobb csoportja Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan a helyi kamionparkolóban várják, hogy a rendőrök tovább szállítsák őket valamelyik gyűjtőpontra, eközben segélyszervezetek önkéntesei látják el őket étellel-itallal.

Jól jön a szendvics, amíg megérkeznek az osztrák buszok Fotó: Polyák Attila - Origo
21:26
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Újraindult a forgalom Hegyeshalomnál

Megindult a forgalom az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál, miután az osztrák hatóságok megnyitották a Hegyeshalom felé vezető oldalt. Az 1-es főúti átkelőnél azonban továbbra sem közlekedhetnek a gépjárművek.

A sztrádát biztonsági okokból zárták le vasárnap délután, a korlátozás idejére a forgalmat a 165-ös kilométernél az M15-ös autóútra terelte a rendőrség.

21:27
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Kis csoportok hagyják el Nickelsdorfot

Óránként 5-6 katonai kisbusz érkezik Nickelsdorfba, az osztrák rendőrök igyekeznek "felszalámizni a tömeget, és a buszok kapacitásának megfelelő mérerű menekült csoportokat alakítanak ki, a várakozókat pedig a földre ültetik - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Menekültek várják, hogy újabb kisbusz érkezzen Fotó: Polyák Attila - Origo

A rászorulók ellátása is szervezetten zajlik vizet és szendvicseket szállító önkéntesek kínálják végig a a várakozókat. Munkatársunk elmondása alapján a határ hegyeshalmi és nickelsdorfi oldalán is "ipari mennyiségű" segélyszállítmány halmozódott fel, ételben és italban, higiéniás szerekben tehát nincs hiány.

Orvosi ügyelet az osztrák-magyar határon Fotó: Polyák Attila - Origo
22:10
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Bekeményítettek a horvátok

Szinte teljesen kiürítették a tovarniki menekültzónát a horvát rendőrök, az önkéntes segítőket is elküldték - tudta meg az Origo a Migration Aid szóvivőjétől.

Zsohár Zuzsa elmondta, a rendőrség körülkordonozta a tovarniki vasútállomást, ahonnan ki sem engedik a vonattal ide szállított migránsokat. A településtől mintegy 20 kilométerre új menekülttábort állítottak fel a hatóságok, ide segítőként már csak a Vöröskereszt munkatársai léphetnek be.

22:18
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenegy órája vesztegel a zákányi menekültvonat

Több mint ezer menekült érkezett vasárnap este a Somogy megyei Zákányba, a Horvátországból átirányított csoportot rendőrök kísérik a helyi vasútállomásra.

A pályaudvaron ugyanakkor már reggel 9 óra óta várakozik egy 16 vagonból összeállított szerelvény, a kocsikon mintegy 300 emberrel. Valószínűleg még órákig tarthat, mire a vonat megtelik, hiszen még Letenyéből is hozhatnak további menekülteket Zákányba. 

22:29
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Horvát belügyminiszter: A magyarok sem jobbak nálunk

Magyarországnak nincs joga kioktatni Horvárországot azok után, ahogy ők jártak el a menekültekkel – mondta vasárnap este Ranko Ostojic horvát belügyminiszter, aki újságíróknak nyilatkozott Ilok (Újlak) mellett.

Ostojic emlékezetett arra, hogy

Magyaroroszágon keresztül valamivel kevesebb, mint félmillió ember haladt át, és eközben nem regisztráltak mindenkit.

Ezek után szerinte a magyar kormánynak sincs jogalapja a bírálatokra.

A horvát hatóságok vasárnap 4000 fő befogadására alkalmas menekülttábort állítottak fel Opatovacon – 20 kilométerre a szerb–horvát határon található tranzitvárostól, Tovarniktól.

A menekültek itt két napot is eltölthetnek, mielőtt tovább szállítják őket Magyarország felé, ellátásukról a helyi Vöröskereszt gondoskodik.

23:03
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Német intést kapott Horvátország és Szlovénia

A horvátokra és szlovénokra éppúgy vonatkoznak a dublini megállapodás menekültügyi szabályai, mint bárkire az EU-ban – figyelmeztetett a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a ZDF közszolgálati televízióban azt mondta, a menekültek új tranzitországai –Horvátország, Szlovénia és Ausztria – nem tehetik meg, hogy Németországra tolják a migrációs válság terheit. 

Hozzátette: 

nagyon fontos, hogy létrehozzák Olaszországban és Görögországban a közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat  (hot spotokat), és hogy "sürgősen beszéljünk Törökországgal" azzal a céllal, hogy "ne engedjék át az embereket Görögországba olyan mértékben, mint eddig". 

23:21
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Jövőre 85 ezer menekültet fogadna be az USA

Az Egyesült Államok jelentősen megemeli a befogadott menekültek számát a következő évtől – jelentette be John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

A német és az amerikai diplomácia vezetőjének közös sajtótájékoztatóján John Kerry elmondta, hogy az Egyesült Államok a kormány szándékai szerint  2016-ban az eddig tervezett 70 ezer helyett 85 ezer menekültet fogad be a világ minden részéről, 2017-ben pedig 100 ezret. 

01:22
szeptember 20, 2015
Vágólapra másolva!

Barcsnál is jönnek a migránsok

Egy újabb somogyi határátkelőnél, a barcsi Dráva-hídon át is érkeztek migránsok Horvátországból. Az M1 aktuális csatorna arról számolt be, hogy az első, mintegy 200 fős csoport vasárnap este gyalog jött át a határon. 

A határra buszokkal szállították a migránsokat, onnan magyar rendőrök kísérték őket a vasútállomásra,  ahol egy 12 kocsiból álló szerelvényre szállították fel őket, de előtte a magyar határon civil segítőktől ételt és italt kaptak. A csoportban több kisgyerekes család is volt, akiknek gyermekruhákat adtak.
Az M1 úgy tudja, hogy 11 óra körül egy újabb, nyolc buszból álló csoport érkezik ide, de még továbbiak is várhatóak.