Immár negyedszer tart sajtótájékoztatót a kormányzat döntéseiről Lázár János és Giró-Szász András. Bár a kormány szerdán nem ülésezett, így is rengeteg aktuális kérdés van napirenden, például a Quaestor-károsultak helyzetének a rendezése, az egészségügy átalakítása, valamint az Országos Roma Önkormányzat körüli visszaélésgyanús esetek.

14:23
Várják, hogy megrohadjon rajtuk a bilincs

A brókerbotrány szereplői már előzetesben várják, hogy megrohadjon a csuklójukon a műanyag bilincs - nyitott egy erős mondattal Lázár János.

A miniszter nem zárkózott el attól, hogy az elmúlt 25 év piramisjátékait is áttekintsék, de nem akar illúziókat kelteni.

14:21
Belekötöttek Magyarországba

Az Európai Bizottság által kifogásolt pályázati elbírálási rend Lázár szerint nem volt objektív, bár elismerte, hogy a gyakorlat 2007 és 2013 között töretlen volt - tehát a második Orbán-kormány első három évében is.

Hét-nyolc évig nem észrevenni ezt a hibát, majd az utolsó években belekötni, az Európai Bizottság Magyarország iránti kiemelt figyelmét jelzi - folytatta Lázár. 

14:18
150 milliárd forint van veszélyben

A 700 milliárdnyi, befagyasztott uniós támogatási programról Lázár azt mondta, a három felfüggesztett programban összesen 150 milliárd forint van ténylegesen veszélyben, mert a többit már kifizették. 

14:16
Lázár azt sem tudja, hol van

Ez már a negyedik Kormányinfó - vetette közbe Krakkó Ákos, mire Lázár visszakérdezett: ez a neve, hogy Kormányinfó?

14:15
Megint az ETO Park

Már Lázár János rendelte el 2012-ben az ETO Parknak nyújtott MFB-hitel megalapozottságát, majd innen jutottunk el odáig, hogy a Kehi elnöke idén feljelentést tett.

14:13
Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai

Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején a vidékfejlesztési tárca, Gyurcsány Ferenc, majd később Bajnai Gordon idején pedig a Miniszterelnökség tartott tízmilliárdokat brókercégeknél - mondta Lázár.

14:12
22 milliárdot buktak az önkormányzatok

Vannak önkormányzatok, akik jelentős kockázatot vállalva fedezet nélküli Quaestor-kötvényt vásároltak, kockáztatva az adófizetők pénzét. Három brókercégnél összesen mintegy 22 milliárd forinttal ragadtak bent önkormányzatok - sorolta Lázár.

14:11
Meg a Quaestor-károsultak is

Az ügyfelek 99,5 százaléka, vagyis 38 ezer Quaestor-ügyfél kap kártalanítást a Quaestor-károsultak kárrendezési alapjából, legfeljebb százan lesznek, akik nem.

14:10
Megint a dolgozó kisemberek járnak jól

A rendőrök mellett 18 ezer katonának is megemelik a bérét, mondta Lázár, kiemelve, hogy ez mintegy 44 milliárdos kiadást jelent, és a "láthatóan bevált" pedagógus-életpályamodellt követi.

A következő cél a közszolgálatban dolgozók fizetését hasonló, 30 százalékos vagy még nagyobb mértékben megemelni.

Lázár többször használta a keményen dolgozó ember kifejezést, amit még Orbán Viktor vetett be évértékelőjében.

14:08
Nem lopnak tovább?

Ezermilliárdos összeget vettek ki a külföldi energiaszolgáltatók az emberek zsebéből eddig, az állami szolgáltató viszont nem lopja meg őket - emelte ki Lázár.

14:07
Reklám az állami szolgáltatónak

Végre, 25 év után nem a külföldi cégektől, hanem a magyar állami közműszolgáltatótól lehet gázt és áramot venni - reklámozta a miniszter az áprilistól működő nemzeti szolgáltatót.

Megjegyezte: belép az állam az év vége felé a távhőszolgáltatásba is, a profitot pedig a rezsicsökkentésbe forgatják vissza. 

14:05
Csatába megyünk az EU ellen

Április 26-ig kell reagálni a kormánynak arra az uniós támadásra, amellyel az Európai Bizottság vitatta a rezsicsökkentést - mondta Lázár, aki szerint a kormány megvédi a rezsicsökkentést, és csatába száll azért, hogy folytatódhasson.

14:04
Kockáztatott a Quaestorba egymilliárdot tett önkormányzat

Kockáztatta az adófizetők pénzét az az önkormányzat, amelyik egymilliárd forint körüli összeget tett a Quaestorba - mondta Lázár János miniszter, de nem mondta ki a fideszes vezetésű Győr nevét.

14:02
Béremelés az egyenruhásoknak

Július elsejével 86 ezer hivatásos - tűzoltó, katasztrófavédő - bére emelkedik mintegy 30 százalékkal, ami körülbelül 40 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek az idén.

14:01
Csatlakozásra szólítanak

Idén áprilisban megkezdte működését az első nemzeti közműszolgáltató cég, amely gázt és áramot tud juttatni a háztartásokba - emlékeztetett Lázár János, aki kiemelte, hogy lehet csatlakozni a rendszerhez.

14:00
Krakkó Ákos az új Giró-Szász András

Krakkó Ákos helyettesíti Giró-Szász András államtitkárt, aki Lázár szerint "most mást csinál".

11:42
Simicska földjei
11:40
Lázár elárulta

A második tájékoztatón Lázár elárulta, hogy Orbán Viktor nagy dobásra készül. 

33